A gasztronómia és az irodalom Gömör-Zemplén megyében című Interreg-projekt nyitórendezvényét tartották Rimaszombatban

Ezt olvasta már?

A Magna Festum Polgári Társulás vezető partnerként sikeresen pályázott a Via Carpatián keresztül az Interreg Kisprojekt Alapba. A nyitórendezvényre a koronavírus-járvány miatt csak most kerülhetett sor, melyet egy Gasztrofesztivállal indítottak, ahol bemutatkoztak  a helyi termelők.

A Kisprojekt Alap a Via Carpatia EGTC által került megvalósításra a 2014-2020-as időszakban az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül. A Kisprojekt Alap (KPA) kisebb terjedelmű pályázatok támogatásának eszköze volt, regionális szinten. A KPA alapvető célja a határon átnyúló társadalmi kohézió erősítése, hosszú távú együttműködések kialakítása által a határ mindkét oldalán. Ezzel lezárult egy hétéves időszak, de kezdetét veszi egy újabb.

Cziprusz Zoltán, Rimaszombat város képviselője, megyei képviselő is köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, nagyon fontos, hogy ilyen összejöveteleken is teret biztosítsanak a helyi vállalkozások népszerűsítésének.

Cziprusz Zoltán

A helyi és megyei képviselő örömét fejezte ki, hogy a Magna Festum sikeresen pályázott 2021-ben a Interreg Kisprojekt Alapba. A Via Carpatia Szlovákiában két megyét: Besztercebánya és Kassa megyét foglalja magába. Előbbi megyéből kevesebb pályázat érkezett be – figyelt fel rá Cziprusz.

„Bízom benne, hogy a következő hétéves időszakban sokkal több pályázat érkezik majd. Bízom abban is, hogy az őszi választások jól alakulnak, hogy minél több bizottságban képviselhessük a régiót, s lobbizhassunk az egyes projektekért” – mondta Cziprusz Zoltán.

A Gömör megyei székhelyű Magna Festum a Zemplén megyei Herczeg Ferenc nonprofit szervezetet választotta partnerül.

A Herczeg Ferenc Alapítvány képviselői és Mag Fodor Enikő

„Az eredeti elképzelés 2020 őszén a Libafesztivál megvalósulása lett volna, összekapcsolva Herczeg Ferenc irodalmi tevékenységével. Sajnos a koronavírus mindent felülírt, a járványügyi szigorítások miatt nem tudtuk megrendezni. Beadtunk egy módosítási kérelmet, s szétosztottuk a programot kisebbek összejövetelekre” – tájékoztatta a Felvidék.ma portált Mag Fodor Enikő, a Magna Festum elnöke.

A Magna Festum 2016-ban jött létre, több nagy fesztivált szervezett már.  2017-ben szervezték meg először a JúniusFesztet Rimaszombatban az Amfiteátrumban. Majd minden évben igény mutatkozott a rendezvény iránt. Egyre többen látogattak el a fesztiválokra, melyre magyar fellépőket hívnak. Főleg a magyar közönséget szólítják meg, olyan helyet kialakítva évről évre, ahol a magyar hagyományok és a magyar zene kedvelői össze tudnak jönni és kellemes környezetben szórakoznak.

Ezúttal GasztroFesztet szerveztek a Rimaszombati Városi Művelődési Központban 2022. március 18-án, amelyen lehetőséget biztosítottak az őstermelőknek és a kézműveseknek a bemutatkozásra.

Mag Fodor Enikő

„Nagyon jól tudjuk, hogy a gazdaságunk mozgatói a kistermelők, akik egészségesebb termékeket szolgáltatnak számunkra, melyeknél ismert az alapanyagok eredete. Mi ennek a hívei vagyunk, hogy az ő munkásságukat és a helyi gazdaságunknak népszerűsítsük” – szögezte le Mag Fodor Enikő.

Az összejövetellel szeretnének majd hagyományt teremteni. A szervezők fontosnak tartják az őstermelői piac kialakítását Rimaszombatban is.

A projektnyitón panelbeszélgetés keretében bemutatkozott Halász Attila, a Palazzo Étterem tulajdonosa, Tóth Ferenc, a GemerProdukt Valice OVD tulajdonosa, valamint Majoros Jácint, a Maja Farm vezetője. Beszámoltak róla, hogyan indult a vállalkozásuk, milyen nehézségekbe ütköznek, s mi az, amit kínálni tudnak az embereknek, miben látják a régió kitörési lehetőségeit.

Majafarm

Majoros Jácint belenőtt a méhészkedésbe, s adott volt, hogy folytatja a hagyományt. Ötödik generációs méhészek, akik vásárokon népszerűsítik termékeiket. „Dolgozunk kisebb-nagyobb buktatókkal, nem egyszerű a helyzet, mert a bürokrácia sok mindent tönkretesz, de próbálkozunk. Létrehoztunk egy méhész skanzent Lévárton, van egy modern apiterápiás házunk, amit gyógyításra használunk” – nyilatkozta Majoros.

Mint megtudtuk, a projekt keretében kidolgozásra kerül egy kétnyelvű tanulmány, amely a két történelmi megye, Gömör és Zemplén adottságait térképezi fel, bemutatja a vállalkozásokat és az őstermelőket.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában