A bolognai spagetti se nem bolognai, se nem spagetti | Street Kitchen

Ezt olvasta már?

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
Maradékmentő pasta!

Elronthatatlan recept lusta napokra!

Bologna egy olasz város, erről nevezték el a bolognai spagettit, ezt mindenki tudja, még a gyerekek is. Pedig Olaszországnak ezen a részén soha nem főztek spagettit a szószokhoz.
Akkor mégis hogyan alakult ki ez az étel?

Ragú alla bolognese nevű étel egyébként régóta létezik, a bolognai spagetti nem olyan fokú kitaláció tehát szó, mint a milánói makaróni, amit Magyarországon kívül nem sok helyen ismernek. A bolognai alapjául szolgáló szósz valóban létezett Olaszországban, de tegyük hozzá, hogy ez is egészen más recept alapján készül, mint amit mi megszoktunk. Az olaszok eredeti raguja ugyanis nem sertés, hanem marhahúsból készül (bár sertésszalonnán), sok zellerrel és répával, és bizony, adnak hozzá egy kis tejet és vörösbort is, paradicsomot viszont alig. 

A bolognai szószt spagettivel szoktuk enni, pedig Bolognában nem így készítik. Fotó: Fördős Peti

A spagetti ehhez nem való

Egy kifejezetten darabos szószról van tehát szó, és itt jön a lényeg! Egy ilyen jellegű szószt az olaszok semmiképpen sem ettek spagettivel, hiszen a spagettiről lecsúsznak a kis hús- és répadarabok. Ezeket a legjobban a széles, friss tagliatelle tészta tartja meg, vagy még jobban a lasagne! Biztosan veled is történt már olyan, hogy a spagetti mind elfogyott, a szósz meg ott maradt a tányér alján! Na, hát ha szélesmetélttel etted volna a bolognait, akkor ez nem történt volna meg!

Más oka is van, amiért az olaszoknak nem jutott eszébe spagettivel enni ezt a szószt. Nevezetesen, hogy Bologna Olaszország északi részén helyezkedik el, és itt eleve nem is nagyon fogyasztották a durumlisztből készült spagettit. Sokkal inkább a frissen gyúrt, tojásos tészták voltak divatban. 

Az amerikaiak tehetnek róla

Az egészről az amerikaiak tehetnek egyébként, akik a második világháború alatt, miközben Szicíliában állomásoztak, gyakran ették a bolognai ragunak nevezett szószt – akkor még tagliatellével –, és nagyon ízlett nekik. Ezért hazatérve, az akkor már erősen szaporodó amerikai olasz éttermekben is ezt kezdték rendelni. Ott azonban a frissen gyúrt tagliatelle helyett inkább száraz spagettit használtak, ami gyorsabban kész van. Az amerikaiak megszokták a bolognait spagettivel, és Olaszországba visszatérve turistaként is így rendelték az ételt – az olaszok tehát kénytelenek voltak megismerkedni a spagettivel tálalt bolognai raguval. 

Bolognai házi tagliatellével: ilyen az eredeti. Fotó: Puskás Martina

Na de miért lett akkor ilyen népszerű ez az étel, ha eredetileg nem is létezett? Ez valószínűleg már sohasem derül ki. Az viszont biztos, hogy nemcsak az amerikaiaknak, de az angoloknak, a németeknek és az ausztráloknak is ez az egyik kedvenc ételük, de még Japánban is népszerű fogás. Az olaszok mindenesetre nagyon sokáig küzdöttek ellene, ellenálltak, ha valaki spagettivel kérte a híres ragút, és olasz Michelin-ellenőrök is gyakran hangoztatták, hogy márpedig ilyen étel nem létezik. 

Aztán végül mégis megadták magukat, és Bologna ma már inkább megpróbál hasznot húzni ebből a fogásból. Végül is nem az a lényeg, hogy eredetileg létezett-e ilyen étel, hanem az, hogy ha bolognait főzünk, akkor készítsük el jól. Persze ha visszatérnétek az eredeti olasz változathoz, sosem késő! Itt találtok például egy szuper receptet!

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Itt a MEGÚSZÓS KAJÁK 2 unboxing!

Green Kitchen A káposzta újjászületése Karácsony A brownie lelke ezesetben a...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -