A bárkultúra megújítása valamint a tengeri ételek hangsúlyossá tétele a Matild Palace…

Ezt olvasta már?

Arra készül, munkája révén gazdagítja a főváros bárkultúráját, étlapra emeli a magas minőségű. Burak Cecen Sanghajból érkezett, ahol az ottani Park Hyatt-ben dolgozott 5 éven át. Nem csak a luxushotel, hanem a város luxuscateringjéért is felelt.

Burak Cecen / Fotó: Matild Palace

Bár nem lehet összehasonlítani egy 36 milliós ázsiai metropoliszt egy közép-európai főváros életével, Burak Cecen mégis bízik abban, hogy megfelelő szakemberekkel és a minőségi alapanyagok erősítésével lehet hatni az itt élőkre és a turistákra. Egy luxushotelnek az is a dolga, hogy időről időre kellemes meglepetéseket okozzon. A szakember egyszerre fókuszál a The Duchess Bárra, Wolfgang Puck éttermére, a Spagóra és a Matild Caféra, amelyben néhány hónapja francia cukrászmester, Tristan Tuaud dolgozik a sütemények koncepcióján. Burak Cecen vízióiról beszélgettünk. 

Hogyan jut el valaki a sanghaji Park Hyattből egy budapesti luxusszállodába?

Öt csodálatos évet töltöttem Kínában, azon belül Sanghajban, egy örökös versenyszellemben élő város kompetitív piacán. Ebben az időben hallottam a Matild Palace-ról, találkozhattam a szálloda vezetőségével. A Távol-Keleten dolgoztam és éltem az elmúlt 8 évben, Sanghaj előtt Japánban töltöttem 3 évet.

Úgy éreztem, eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissak a karrieremben, és Európában folytassam. 

Milyen kihívásokat keres még egy ilyen életúttal rendelkező szakember?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az életem, munkám során megismerhettem a világ különböző kontinenseit és régióit. A tudást, amit megszereztem, szeretném átadni az F&B-szektorban. A célom, hogy a város irányadói, „trendszetterei” legyünk, ez azért elég jó kihívás. A legfontosabb célunk élményt teremteni, ami nem csak az étkezésről szól. Nem kell minden este vagy mindennap ünnepelni valamit, de amikor megtörténik, annak emlékezetesnek kell lennie, és nagyon jó, ha az a maradandó élmény hozzánk kötődik. Ezenkívül szeretnénk évente többször egy-egy szakembert hozni Budapestre, elismert nemzetközi séfeket meghívni, különleges borvacsorákat tartani. Ezekre fókuszáltam a Távol-Keleten is, szeretném Budapesten is megvalósítani ezeket a terveket. 

Mi volt a legnagyobb feladat vagy kihívás az eddigi munkáiban?

Sanghajban nem csak a Park Hyatt, hanem a városban tartott luxusrendezvények, luxusbrandekhez kötődő catering is az én feladatom volt, például egy Dolce and Gabbana- vagy egy Gucci-divatbemutatón. Ez a feladat eltér a hotel catering feladataitól, de szerencsére nagyon jó csapat állt mögöttem. Sanghaj óriási, lüktető metropolisz, 36 millió lakossal, és állandóan újra kell pozícionálni magunkat, ha fenn szeretnénk maradni egy ilyen versenyképes piacon. 

Spago / Fotó: Matild Palace

Hamarosan egy olasz topbármenedzser, egy mixologist érkezik a hotelbe. Mit lesz a feladata? A szakember nem kisebb helyen, mint a dubaji Bulgari Hotelben dolgozott, amelynek a bárja azóta felkerült az 50 Best Bar listájára is. Mit várhatunk tőle?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ismerem a munkásságát a Rosewood Hotelből, amikor még a Távol-Keleten dolgoztam, ahol kiemelkedő sikereket ért el. Úgy gondoltuk, őt el kell hoznunk Budapestre. Meglátásom szerint a fővárosnak még sokat kell fejlődnie a bárkultúra terén. Nem azt állítom, hogy nincsenek a városban színvonalas helyek, de igazi magas minőségű nagyon kevés. Az új szakemberünk mindhárom területen, a bárban, az étteremben és a kávéházban is segíteni fogja a munkát, először a Duchess-re fókuszálva. Szeretnénk különleges élményt adni, ami nem csak a Matild Palace-nak tesz jót, hanem mindenkinek, aki ide látogat és beül akár csak egy koktélra. Teljesen új szemléletű bárt kívánjuk/tervezzük meghonosítani, hogy aki nálunk időzik, ne csak simán jól érezze magát, hanem újat is tanuljon a bárkultúráról. Mindenképpen van hova fejlődni ezen a téren, különösen a szállodákban, és mi ezt tűztük ki célul. 

Duchess Bár / Fotó: Matild Palace

Hátha valaki nem tudja, érdemes tisztázni a bartender és a mixologist közti különbséget.

A mixologist olyan a bárban, mint az étteremben a séf. Ha egy Michelin-csillagos vagy fine dining étterem séfjéről beszélünk, az ő munkája nagyon sokrétű és szerteágazó, így a mixologistnak sem csupán az a feladata, hogy „összekeverje” a különböző italokat. Természetesen az alapokat nagyon jól kell ismerni, de ezen felül felejthetetlen élményt, kulináris utazást kell nyújtani a koktélokkal a vendégnek, ahogy teszik ezt egy Michelin-csillagos étteremben is a degusztációs menüvel. A Duchess Bárban az a célunk, hogy minden vendégnek személyre szabott koktélélményt nyújtsunk. 

Melyek azok a legújabb trendek a bárkultúrában és a gasztronómiában, amelyeket érdemes itthon is megismertetni a közönséggel?

Először is tágítani szeretném a határokat. A Spagóban nem csak Wolfgang Puck signature ételeit szeretném megismertetni, hanem szélesíteni a palettát. A következő hónapokban az étlap kínálatának 40 százalékát lecseréljük, és nagy hangsúlyt fogunk fektetni a tengeri ételekre. Budapestnek nem erőssége a tengeri ételek választéka, pedig az itt élők szeretik, lenne rá kereslet. Könnyebben elérhetővé szeretnénk tenni. Szeretnék én lenni az, aki segít a helyi ízlést tágítani mind az ételekben, mind a koktélok világában. A világ minden tájáról szeretnék alapanyagokat felhasználni, ezzel a városnak és a közösségnek érdekes alternatívát kínálni. Ez az én vízióm. 

Matild Café / Fotó: Matild Palace

Említette az étlapváltást, és hogy a szusinak fontos szerep jut.

Jelenleg is ezen dolgozunk. Kóstoljuk az ételeket, amelyeket Tetsu Yahagi, a Wolfgang Puck Fine Dining Group kulináris fejlesztési és üzemeltetési igazgatója együttműködésével dolgozunk ki. A Spago nem lesz szusiétterem, de Wolfgang Puck éttermeiben nagy hangsúlyt fektetnek ezekre a halas fogásokra. Ahogy közeledik a tavasz és a nyár, egyre több friss alapanyagot szeretnénk a menübe emelni. Áprilisra 8-10 féle szusit tervezünk, amelyet a hagyományos előétel helyett lehet majd választani. A szusi mellé széles szakéválasztékunk is lesz, ezeket az italokat kézzel készített poharakból kínáljuk. A poharak 20-30 különféle színben készülnek, és minden vendég ki tudja választani az ízlésének megfelelőt. Természetesen a szusit lehet borpárosítással is kérni. Az alapanyagok Olaszországból, Franciaországból és Hollandiából érkeznek. Még a kóstolási időszakban vagyunk, mindenhonnan a legjobb minőséget szeretnénk beszerezni. 

Ön szerint Magyarországon megvalósítható, hogy a luxushotelek dolgozói ne konkurenciaként tekintsenek egymásra, ahogy ezt Ázsiában is elérték?

Inkább az lenne a fontos, hogy ne egymást másolják, hanem mindenki saját magát figyelje, ne kifelé tekintgessen. Mindenki a saját sikertörténetén dolgozzon, próbálja meg megérteni, miért látogatják az adott hotelt, bárt vagy kávéházat.

Tovább olvasok:

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában