Van egy utca Balatonfüreden, amiből tíz év alatt hangulatos mesevilágot varázsoltak a helyi vendéglátósok, akik hittek abban, hogy az úttest nem csak parkolásra való. Ma a Blaha Lujza utcában hangulatos terasz, élőzene, valamint bundás kenyér, pizza, bisztróebéd, sütemény, kávé és helyi bor várja a nyaralókat, akik nem a zsúfolt tömegturizmusra vágynak.
A 2018-ban az év turisztikai vállalkozójának választott Dobai András 2010-ben költözött Budapestről Balatonfüredre, azaz még jóval azelőtt, hogy ennyire divatba jött volna a magyar tenger. Andrást sokan a Brains együttes zenészeként ismerték meg, emellett azonban régóta vendéglátózott, és nagy álma volt egy borbár. Amikor 2010-ben Füreden, kizárólag a helyi, balatoni borokra alapozott borbárt nyitott, sokan szinte bolondnak nézték. Helyi alapanyagokra építeni egy üzletet? Itt, a Balatonnál? A Kredenc borbár azonban rögtön népszerű lett, és az idő azóta sokszorosan igazolta.
A Blaha Lujza utcában hangulatos teraszok várják a látogatókat (Fotó: Erdőháti Áron)
Dobai András továbbra is a Blaha Lujza utca legfőbb arca, de azóta a Kredenc kiegészült a mellette működő Kedves cukrászdával, amit Horváth Anikó és fia, Bujtor Barna vezet. Tavaly pedig megnyílt mellettük a BazsaLicom bisztró is, amit az Olaszországból hazatérő Bocskai Balázs és párja, Lilla üzemeltetnek. A koronavírus-járvány persze mindannyiunk életében nagy változást hozott, a céljuk azonban ugyanaz: Füred kulturális “fővárosává” tenni a Blaha utcát.
Folytatás a Street Kitchen magazin legújabb, nyári számában! A magazint megvásárolhatod az újságárusoknál, vagy beszerezheted ITT!
Még néhány hasonló
Sült áfonya kecskesajttal és kender vad szederrel. Mindez fagyiban
Friss kecskegomolya, érlelt kemény vagy camembert?
A vadregényes Balatonaligán megnyílt Tarow Bisztró közvetlenül a vízparton vár
Édesburgonyás lángos pörkölttel, hallal töltött túrógombóc, rántott répa és vegán bundás kenyér
Kövesd a Mucit! néven nyílt szuper jó hangulatú kertecske Aszófőn
Összeválogattuk nektek a legjobb és a legújabb helyeket
Különlegesebb fogások, mint a tipikus strandkaják
Nagyon sok pop-up hely nyílik mostanában a Balatonnál, a Digó például kettőt is nyitott
Zsolti, nyári magazin, Balaton
Zsolti tesztelte a legtutibb helyeket a magyar tenger északi partján
A tavaly nyitott kisboltjukat gyorsan kinőtték, így másik helyszínen indultak újra
Szuper új éttermet találtunk Csopak határában, ami minden igényt maximálisan kielégít
Jól áll neki az enyhén füstös íz
A hely a csodás bagel, a tökéletes ellazulás és a biciklis pihenő keveréke
Egyelőre csak pop-up jelleggel, lenyűgöző kilátás mellett, különleges tételekkel