A 7 legfontosabb kajatrend, ami 2021-ben vár ránk

Ezt olvasta már?

Legyen malacotok!

Ha már unjátok a hagyományos lencsefőzeléket…

Minden évnek megvan az aktuális divatja, nemcsak a színek és a ruhák, de az ételek és az alapanyagok terén is. A nagyobb élelmiszerláncok folyamatosan figyelik a piacot és az áruforgalmat, és szakértők segítségével próbálnak előrejelzéseket készíteni a következő évre. Az étkezésben megjelenő trendeket természetesen az éttermek és a receptek is követik.

Több, a témával foglalkozó elemzés kiemeli, hogy 2020 hatalmas változást hozott a vásárlói szokásokban, hiszen a korábbiaknál sokkal többen főznek otthon. Ezáltal előtérbe kerültek új alapanyagok, és ez a jövő évben még inkább így lesz. Mi is írtunk már róla, hogy egyre többen keresik az egészséges alapanyagokat, a bio- és mentes termékek piacán hatalmas növekedést lehetett megfigyelni, de zöldségből és gyümölcsből is több fogyott – ez egészen biztosan a járvány hatása. Szintén megfigyelhető kajatrend, hogy egyre többen reggeliznek otthon, így a reggeli-alapanyagok és -receptek jelentősége is egyre nagyobb lesz. Most pedig nézzük, milyen fontosabb trendekkel találkozhatunk majd jövőre.

1. Kávé

Bár azt gondolnánk, a kávé már nem tud felkapottabb lenni, és ennél több újhullámos kávézót sem bír már el a világ, a trend azt mutatja, hogy messze még a vége. A reggelik növekvő népszerűségének is betudható, hogy a kávé egyre divatosabb. És nemcsak kávéból fogy egyre több, hanem kávéízesítésű élelmiszerekből is. Egyre felkapottabb például a kávéízű granola, a kávés joghurt vagy a kávés smoothie.

A legfinomabb kávés süti: papparoti

2. Bébiétel

Furcsán hangzik, de egyre nagyobb divat lengi körül a bébiételeket. Persze ezeknek mindig széles volt a piaca, de egyre inkább trendi lett az otthoni bébiétel-készítés, és egyre több szülő keresi a különleges, újdonságnak számító bébiételeket. Növekszik az igény arra, hogy ne csak a hagyományos alapanyagokból – mint alma és sütőtök – készüljenek bébiételek, hanem minél változatosabb zöldségekkel ismerkedjenek a babák. 

3. Fenntartható élelmiszerek 

Egyre fontosabb a vásárlóknak is a környezettudatosság és a fenntarthatóság. Ebbe atrendbe illeszkednek az úgynevezett upcycle termékek, melyek olyan élelmiszerek, amik amúgy a kukában végezték volna hulladékként. Mint például szépséghibás zöldségek.

4. Olívaolaj

Az olívaolaj régi és gyakran használt alapanyag, de ennek használatában is megfigyelhetők trendek, és nagyon úgy néz ki, hogy az olívaolaj új reneszánszát éli. Az utóbbi években nagy divat volt kókusz- és pálmaolajjal főzni, most azonban úgy tűnik, ismét az olíva van feljövőben. Az olajak terén is egyre több vásárló keresi a helyi alapanyagokból készült termékeket, mint a dió-, tökmag- és napraforgóolajat.

olívaolaj kajatrend
Fotó: Pexels

5. Csicseriborsó

A csicseriborsó sem új alapanyag, nagyjából a kétezres évek eleje óta töretlen a népszerűsége – ekkor kezdett divatba jönni a hummusz és a közel-keleti konyha. A falafelen túllépve azonban minden téren egyre népszerűbb hüvelyes: hódít a csicseriborsóliszt, a csicseritofu vagy a csicseripehely.

Házi hummusz

6. Karob

Csokipótlóként nem tett szert nagy népszerűségre, sőt talán félre is siklott egy kicsit ennek a növénynek a karrierje, pedig rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A karob nem más, mint a szentjánoskenyérfa termése. Kinézetében babhoz hasonlít, színe sötétbarna, így őrölve nagyon emlékeztet a kakaóporra. És mivel nem tartalmaz sok zsírt és koffeint, egészséges csokipótlónak tartják. Ennél azonban sokkal fontosabb szerepe lehet a szentjánoskenyérlisztnek, emellett a karobot erjesztett italokhoz és kávépótlónak is használják.

karob
Karob (Fotó: Pixabay)

7. Take away

A koronavírus-járvány egyértelműen legfontosabb hozadéka az elviteles ételek piacán történt forradalmi változás. Bár az étterembezárás hatalmas veszteség a vendéglátósok számára, emellett azonban soha nem látott mértékű kreativitásra késztette őket. Tavasszal is rengeteg fantáziadús, kiszállítós ételcsomagról számoltunk be, és valószínűleg a következő hónapban is sok újdonság várható. És ez a trend jövőre is folytatódni fog. Ezentúl azok az éttermek is gondolkodnak majd elviteles ételekben, akiknek eddig eszükbe sem jutott. Ennek pedig végül is mi, vendégek leszünk a haszonélvezői.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában