6+1 tipp, hogy tökéletes legyen a túrófánk | Street Kitchen

Ezt olvasta már?

7 nap 7 recept: szaftos darált húsos kaják

Az egyik legcsodálatosabb kombináció a gyümölcs és a túró! GRILLSZEZON Fullos bagel ...

11+1 rántott hús a világ körül: Dél-Koreától Ausztriáig

Egészséges, tápanyagokkal dúsított Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 ...

Beaver Café: tökéletes kávélelőhely és otthonos hangulat Balatonalmádiban

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...

5 fantasztikus vízparti strandétterem a Balatonnál, ahol egész nyáron jót ehetsz

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...
Fűszeres, krémes, kicsit karácsonyi hangulatú

Ehhez is kell egy jó recept!

Akad néhány dolog, amire feltétlenül érdemes figyelni, hogy a legjobb eredményt érjük el.

Az oldalon rengeteg fánkreceptet olvashattok, abban viszont megegyezhetünk, hogy a legfelhasználóbarátabb, tökéletes változat a túrófánk. Nem kell keleszteni, nehezen lesz száraz, és sós vagy édes változatban is megállja a helyét.

1. A túró állaga

Ha krémes túrót választunk, a magas nedvességtartalma miatt több lisztet vesz fel, ami végeredményben keményebb fánkot eredményez. Így elsősorban arra kell figyelni, hogy klasszikus rögös túrót használjunk, mert ez relatív száraz, és a tojással való fellazítás után is aránylag kevés lisztet vesz fel. 

túró
Fotó: Pixabay

Másodsorban a kész fánk élvezeti értékét nagyban befolyásolja, hogy mekkora darabokban található benne a túró. A rögös túró sajátossága, hogy a túró nagyobb darabokba áll össze benne, így elengedhetetlen az áttörése ahhoz, hogy homogén, lágy és szaftos fánkot kapjunk. Ehhez egy villa is elég, igazán jó eredményt viszont egy szitán vagy szűrőn való átpasszírozással kapunk, vagy akár egy robotgépben való összezúzás is megfelelő lehet.

2. Búzaliszt vagy rétesliszt kell a tökéletes túrófánkhoz?

A felhasznált liszt típusa szintén fontos tényező. Természetesen elkészíthető hagyományos búzafinomlisztből, viszont mi mindenkit a rétesliszt használatára biztatnánk. Kevesebb is kell belőle, és végeredményben könnyebb tésztát eredményez. Ha alternatív liszttel szeretnétek túrófánkot készíteni, akkor érdemes többfélét keverni, mert míg pl. a rizsliszt nagyon finom szemcséjű, így rengeteget vesz fel belőle a tészta, a zabpehelyliszt könnyen dagad, így kevesebb is elegendő a jó állaghoz.

tökéletes túrófánk
A szuperfinom túrófánkreceptért kattints a fotóra!

3. Ne felejtsétek el a szódabikarbónát!

Muszáj megemlíteni, hogy a könnyű fánk elengedhetetlen összetevője a szódabikarbóna is, ami sülés közben duzzasztja, lazítja a tésztát.

szódabikarbóna
Fotó: Pexels

4. A túl forró olaj megégeti a fánkokat

A sütési hőfok szintén fontos, hiszen a túl forró olaj kívülről megégeti a golyókat, amíg a beltartalom nyers marad. A túl langyos olaj viszont zsírban tocsogó végeredménnyel járna. Ideálisan 150-160 fokon, 4-8 percig érdemes sütni a fánkokat – ez elsősorban a méretük és a felhasznált liszt függvénye. 

5. Használjatok citrusféléket!

Az ízesítés témaköre természetesen a nagyobb szubjektivitás homályába vész, de vannak jól bevált alapanyagok, amikkel biztos a siker. A túró mindig is nagy barátságot ápolt a citrusfélékkel, így némi citrom- és narancshéj sosem fog rosszat tenni az ízhatásnak. Ha sós túrófánkot készítenétek, akkor is bátran használjátok! Az édes változat esetében sose hagyjátok el a csipetnyi sót, hiszen segít hangsúlyozni a többi ízt is. További ízesítés gyanánt jól állnak neki a kandírozott- és aszaltgyümölcs-darabok, némi fahéj és gyömbér is. 

6. A túrófánk töltve is frankó

A töltött túrófánk természetesen a non plus ultra, így ha örömujjongást vártok a vacsiért, ne hagyjátok ki a mozzanatot. Elképzelhető epres vagy barackos töltött fánk, ahol, akár egy töltött túrógombócnál, a sütés előtt csomagoljuk a tésztába a szilárd tölteléket. Ha folyékony dolgokkal töltenétek meg, akkor sütés után, de még melegen érdemes megtenni, hiszen ilyenkor a tészta még nagyon lágy, és egy habzsák vékony végével is könnyen betölthető a lekvár vagy a csokikrém

töltött túrófánk
A töltött túrófánkreceptért kattints a fotóra!

+ 1 tipp

Akárcsak a túrógombócon, a fánkon is sokat dob, ha valamibe beleforgatjuk. Kekszmorzsába vagy mandulába sütés előtt érdemes, fahéjas cukorba, kakaóporba vagy színes cukorszirupba viszont sütés után. És természetesen, amit sosem szabad elfelejteni, hogy a felesleges zsiradékot le kell itatni róla!

Ha tetszett a cikk, csekkoljátok a legújabb videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Igen, jól olvasod, ebben bizony mák van! 😀

Dobjatok össze hozzá egy mártogatóst is!

Egészséges és tápláló

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

5 király csípős kaja, ha bírod az erőset

GRILLSZEZON A grillcsirkeszárny óriási grillkedvenc Az egyik legcsodálatosabb kombináció a gyümölcs és a...

7 nap 7 recept: szaftos darált húsos kaják

Az egyik legcsodálatosabb kombináció a gyümölcs és a túró! GRILLSZEZON Fullos bagel ...

11+1 rántott hús a világ körül: Dél-Koreától Ausztriáig

Egészséges, tápanyagokkal dúsított Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 ...

Beaver Café: tökéletes kávélelőhely és otthonos hangulat Balatonalmádiban

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...

5 fantasztikus vízparti strandétterem a Balatonnál, ahol egész nyáron jót ehetsz

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -