A bolti, készen kapható tésztaszósz, nem ördögtől való, sőt! Korrekt kaját tálalhatsz vele, főleg, ha az alábbi tanácsokat is megfogadod.
A főzés egész embert kíván, de a félmegoldásoktól nem zárkózunk el! Bármikor alakulhat úgy a dolog, hogy extra gyorsan kell összedobni valami fogatokra valót, vagy csak egy hosszú nap után a lehető legkevesebb időt töltenétek a konyhában… Ilyenkor életmentő lehet egy üveges tésztaszósz a kamrából! Csak előkapjátok, főztök mellé egy kis tésztát, és kész is az ebéd vagy a vacsi. Ha pedig még az alábbi trükköket is bevetitek, akkor tényleg bomba kaját tálalhattok a végén, bolti szósz ide vagy oda!
Melegen ajánljuk
Annyira rohansz, hogy a frissen főtt tésztára csak ráborítod a szószt az üvegből, és már lapátolod is? Ez is egy megoldás, de tudunk jobbat! Amíg fő a tészta, egy gyorsforralóban melegítsd át a szószt is – a hő ugyanis segít előhívni az alapanyagok és a fűszerek aromáját. Vagyis ha semmi mást nem teszel, mint megmelegíted a tésztaszószt, mielőtt megennéd, máris finomabbnak fogod érezni.
Megéri rászánni az időt a szósz megmelegítésére (Fotó: Shutterstock)
Amikor pedig kicsit jobban ráérsz (csak a konyhai munkálatokat szeretnéd minimalizálni), keverd össze a tésztát a szósszal, és dobd be a sütőbe! A kész tésztaszószban található cukor így megkaramellizálódik, ami elmélyíti az ízeket.
Kezdd az alapoknál: hagyma és fokhagyma
Nem véletlen, hogy a magyar konyha legikonikusabb receptjei úgy kezdődnek, hogy pirítsunk meg hagymát és fokhagymát egy kis olajon. Ezt a trükköt a bolti szószok esetében is érdemes bevetni! Nem is gondolnátok, mennyit tud lendíteni a tésztaszósz ízén a frissen pirult hagyma és fokhagyma. Ezek persze a szószok többségében alapból is megtalálhatók, de őrölt formában, ami fel sem veheti a versenyt a friss verzióval, szóval elő a lábassal és pirítsatok oda neki!
Jöhetnek a fűszerek
Bár a készen kapható tésztaszószok is fűszerezve vannak, bátran erősítsétek fel (vagy épp alakítsátok át) az ízvilágukat a saját ízlésetek szerint! Használhattok szárított fűszereket, gyömbért, kurkumát, Cayenne-borsot, chilit, de a legjobb, ha friss zöldfűszerekkel (bazsalikommal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, kaporral, korianderrel) turbózzátok fel a szószokat.
Bátran alakítsd a fűszerezést a saját ízlésed szerint (Fotó: Shutterstock)
Ezek kölcsönöznek igazán üde és friss ízt a kész kajának. Melegítés közben hozzáadva vagy akár a kész étel tetejére szórva is nagyon sokat dobnak a szószon. Egy dologgal viszont csak csínján: az üveges szószok általában bőven tartalmaznak sót, ezért ebből tényleg csak akkor adjatok hozzá pluszban, ha muszáj.
A tésztaszósz elbír pár extra zöldséget is
Ha lapul a hűtőben pár kósza zöldség, akkor bátran adjátok hozzá őket a bolti tésztaszószhoz! Egy-egy szál répával, egy darabka zellerrel vagy karalábéval nem sok mindent lehet kezdeni magában, de arra tökéletesek, hogy felaprítva gazdagabbá tegyék a tésztaszószt. Ha kell, előfőzhetitek vagy akár pürésíthetitek is őket, de használhattok maradék konzervzöldségeket, például gombát, kukoricát, babot is. Sőt, a fagyasztóból is érdemes előásni a megbontott zöldborsót vagy zöldségmixet, tökéletes helyük lesz a szószban!
A titkos fegyver: sok-sok sajt
Az ázsiai ihletésű verziókat leszámítva szinte nincs olyan készen kapható tésztaszósz, amihez ne passzolna a sajt. Méghozzá minél több, annál jobb! A paradicsomos és zöldséges szószokat gazdagíthatod krémsajttal, ricottával, mascarponéval, de mehet bele frissen reszelt parmezán, pecorino, vagy éppen trappista sajt is. Sőt, ha a kész kaja tetejére mozzarellát vagy fetát morzsolsz majd, azok levéből is adhatsz pár kanállal a szószhoz, hogy még intenzívebb íze legyen.
Ami egyetlen tésztás kajából sem hiányozhat: a saaajt! (Fotó: Shutterstock)
A tésztafőzővíz és a tésztaszósz jó barátok
Végezetül íme még egy roppant egyszerű trükk, amivel új szintre emelheted a bolti tésztaszószokat. Kanalazz hozzájuk a tészta főzővizéből! Akárcsak a házi készítésű szószoknál és raguknál, ez a módszer a készen kapható verzióknál is szuperül működik. Mielőtt leszűrnéd az elkészült tésztát, egy-két merőkanálnyit szedj át a főzővizéből a szószodhoz – a tésztából kioldódott keményítőnek köszönhetően extra krémes lesz tőle a bolti tésztaszósz!
Ha tetszett az üveges tésztaszósz cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
A maradék főtt rizs nem is kerülhetne jobb helyre!
Szerintünk isteni, mindenképp érdemes kipróbálni!
Rakott krumpli kicsit másképp!
Tartalmas, kiadós… mi kell még? 🙂
Tofu, szójaszósz és zöldségek a hűtőből… ennél nem is kell több!
Főzelék formájában is imádjuk
Hidegen is melegen ajánlott! 😀
Új életre kel a megmaradt kalácsod!
Villámgyors házi péksüti
Furcsán hangzik, de mégis működik
Tökéletes 1-2 adag megmaradt rizottó felhasználására
Ha te is harcoltál már valaha a muslicák ellen, ezeket a trükköket jó, ha ismered!
A medvehagymaszedéshez az úti célunk Tardos lett, a Gerecse szívében. Csendes, rendezett, szép község, ahonnan bőven indulnak túraútvonalak, mind az Országos Kéktúrába be lehet csatlakozni, mind helyi körtúrák indíthatóak innen. Itt található egy kijelölt parkolóhely egészen az erdő szélén, mi is itt hagytuk az autókat. Április, a medvehagymaszedés szezonja A medvehagyma április közepétől érhető el
A tavasz minden ízével!
Banánmentő-akció, indul!