5 ok, amiért a vörös káposzta igazi csodaszer

Ezt olvasta már?

Nem is olyan bonyolult az elkészítése

Bolti tésztából nagyon gyorsan elkészül

Hirdetés

A hűvösebb évszakokban nem olyan egyszerű elegendő rosttal és vitaminnal ellátni a szervezetünket. Szerencsére viszont vannak olyan aduászok, amik olcsók, sokféleképp, nagyon finoman elkészíthetőek és hihetetlenül egészségesek is!

Hirdetés

A vörös káposzta – vagy ismertebb nevén lila káposzta – a fejes káposzta igencsak közeli rokona, így beltartalmi értékeik is nagyon hasonlóak. A híresen magas C-vitamin-tartalom ugyanúgy igaz mindkét színű káposztára, de nézzük, mi minden miatt érdemes még gyakrabban káposztát enni! 

Segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő rostbevitel már önmagában is gátat vethet a daganatos megbetegedéseknek. A vörös káposztában található bizonyos vegyületek – név szerint a szulforafán és az indol-3-karbinol – azonban kiemelten jól szerepeltek rákellenes kísérletekben. 

Immunrendszer-erősítő és gyulladáscsökkentő hatás

A már említett C-vitamin (és sok más vitamin) mellett aminosavakban is igencsak gazdag zöldségről beszélünk. Ez az immunrendszert is nagyban támogatja, mindemellett a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat is hatékonyan megfékezi. 

voros-kaposzta-hatasa 2

K-vitaminnal az Alzheimer ellen

A „k” betűs zöldségek legtöbbje, mint a karfiol vagy a kelkáposzta is, magas K-vitamin-tartalommal rendelkezik. Kutatások alapján az Alzheimer-kór prevenciójában ez nagy szerepet játszik. 

Fogyás káposztával

A káposztafélék, így a vörös káposzta kalóriatartalma is meglehetősen alacsony, azonban a magas rosttartalmának köszönhetően hamar eltelít. Ezért a fogyókúrázóknak jó barátja lesz, de óvatosan, mert puffadást okozhat. 

Éles látás a vörös káposzta segítségével

A szürkehályog ellen szintén bevethető ez az aduász téli(es) zöldség: a benne található béta-karotin a makuladegeneráció megelőzésének élharcosa.

A káposzta pozitív hatásainak itt még koránt sincs vége: ne feledkezzünk meg B6-vitamin-, folsav-, B2- és B1-vitamin-, kalcium-, magnézium-, A-vitamin- és káliumtartalmáról! 

És hogy mitől függ, mennyire lila vagy vörös a színe? Ne aggódjatok, a föld savassága befolyásolja a külsejét, minden árnyalata ugyanolyan egészséges, fogyasszátok gyakran!

voros-kaposzta-hatasa 2

(Fotók: Shutterstock)

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában