30 éve biztos pont a Pántlika, ha bablevesről és túrógombócról van szó

Ezt olvasta már?

És az alakod miatt sem kell aggódnod!

Igazi családi kedvenc lesz!

Azt hiszem, kevés olyan ember él a fővárosban, aki legalább egyszer ne hűsölt volna a Pántlika teraszán. Az évek jönnek-mennek, de a túrógombóc és a bableves már közel 30 éve változatlan.

A tulajdonos, Papp Viktor korábban a közelben lakott, így gyakran sétált el a Pántlika előtt kutyájával, és azonnal beleszeretett a kicsit romos, akkor még Lepke néven futó budapesti kocsmába. Olyannyira, hogy meg is kérdezte az akkori tulajt, hogy nem eladó-e véletlenül az ingatlan. Ahogy az a szerelem-projektekkel lenni szokott, természetesen éppen eladó volt. Mindenféle vendéglátós tapasztalat nélkül vágott bele az ikonikus épület felvirágoztatásába. Mikor átvette, három dolgot örökölt: a bablevest, a túrógombócot és az ezeket készítő Jolán nénit. Mivel mindháromnak nagy sikere volt, nem állt szándékában bármelyiktől is megválni. Ugyan Jolán néni már nem erősíti a csapatot, azért most sem kell aggódni az ételek minőségéért. 

Pántlika Budapest
Az ikonikus épület ellenáll az idő vasfogának/Fotó: Mudra László

A rántott sajt ment, a kézműves burgerek jöttek

Az étlapon lévő tételek nagy részét Viktor utazásai ihlették. Még azelőtt, hogy családot alapított volna, szinte az egész világot bejárta hátizsákkal. Egy új-zélandi utazás során elment a világhíres Fergburger-be, ahol gyakorlatilag nyitás óta kígyózik a sor. Ekkor itthon még a közelébe sem voltunk a “nagy hamburger-bummnak”. Budapesten jóformán még csak a Zing-es srácoknál lehetett kézműves hamburgert kapni. Adta magát tehát a gondolat, hogy a Pántlika legyen a következő hely, így Viktor nekiállt a receptek kikísérletezésének. Hamar bebizonyosodott, hogy van igény a valóban minőségi burgerekre, a közönség szinte azonnal rákapott. Nem sokkal később, a még omlósabb végeredmény érdekében beszerezték Pit Box smokerüket, amiben azóta is rendületlenül készítik a pulled porkhoz szükséges, szaftos sertéshúsokat. Ezek nemritkán több mint fél napig csücsülnek a smokerben.

A szezonban nem sokat pihen a Pit Box/Fotó: Facebook.com/pantlika

Amikor valami annyira jó, hogy önmagát adja el

Mi sem bizonyítja jobban a vendégek szeretetét, mint hogy marketingre sosem költöttek különösebben, sőt, egészen a tavalyi évig marketingesük sem volt. Italakciókkal és jó előre beharangozott bulikkal sincs tele az oldaluk, ahogy szponzorált szalvétatartóval vagy bármilyen más, egyéb tárggyal sem találkozni. Helyette azonban elkötelezett hívei a fenntarthatóságnak, amit csak lehet igyekeznek ennek megfelelően megoldani, és a kezdetektől együttműködnek a Felelős Gasztrohős csapatával. Emellett gyakran lehet örülni náluk élőzenének, Viktor nagy rajongója a minőségi roma muzsikának, szóval a hét vége felé mindig érdemes csekkolni a honlapjukat – vagy egyszerűen csak feléjük sétálni, és reménykedni, hogy lesz még szabad asztal!

A híres Pántlika bableves 

Jelentem, a fentebb már említett Jolán néni receptje zseniálisan finom! Egy percig nem csodálkozom rajta, hogy 25 éve töretlen népszerűségnek örvend, bolondok is lennének megválni tőle. Ugyan nehezen tudnám konkrétan megfogalmazni, hogy miben tér el markánsan a magyar verziótól (mert nem sokban), de úgy hiszem, leginkább a fűszerezésben és a textúrában keresendő a válasz. Amit mindenképpen kiemelnék, az a krémesség, főleg annak fényében, hogy ettől függetlenül a bab a legkevésbé sincs túlfőzve. 

Van benne egy leheletnyi pikantéria, de egyáltalán nem csíp, szóval gyerekek is nyugodtan kérhetik. A hús pedig olyan végtelenül omlós benne, hogy szinte szétolvad a szájban. Ez valóban olyan finom, amit csak az erdélyi nagyik tudnak eléd rakni. (1090 Ft/2,5 dl)

Jolán néni bablevese a mai napig töretlen népszerűségnek örvend/Fotó: Mudra László

Barcelona Burger 

Azt hiszem, nem kell bizonyítanom, hogy ez az éhes férfiak tépett hússal kikövezett mennyországa. Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy ez a kedvünkért néz ki így, azt rögtön megcáfolnám. A szomszéd asztalnál semmivel sem kisebb burger fölött ült tanácstalanul egy srác, hogy akkor most ennek hogyan és milyen formában álljon neki, mert erre szemmel láthatóan ő sem volt felkészülve. Mondanom sem kell, hogy ennek a mesterműnek a lényege a tépett hús, ami közel 16 órán keresztül, alacsony hőfokon sül vajpuhára. Ettől függetlenül a hús mellett/alatt/fölött lévő dolgok mellett sem érdemes elmenni szó nélkül, mert van belőlük bőven. Ami talán a legmarkánsabban érezhető, az a szárított paradicsomos szósz, ami mindenkinek nagyon ízlett. Ezen kívül van még benne karamellizált hagyma, jégsaláta, olívabogyó, cheddar, rukkola és eszméletlen mennyiségű jalapeno. Ebből sejthető, hogy eléggé csíp, de a szósz is, így aki nem bírja, az oldalpillantást se vessen rá, mert ehhez edzettnek kell lenni! Meglepő módon egyébként hiába a rengeteg felhasznált alapanyag, mégsem lesz belőle egy értelmezhetetlen massza, az ízek külön-külön is tudnak érvényesülni. Aki fittyet hány a beach bodyra, vagy csak simán egy fantasztikus burger-élményre vágyik, az ne is gondolkozzon tovább, mert ez lesz az igazi! (2590 Ft)

Pántlika Budapest
Ehhez tényleg nagyon éhesnek kell lenni! /Fotó: Mudra László

Cairo Burger 

Elmondhatatlan, hogy mennyire tudom értékelni, hogy ha egy vendéglátóhely képes energiát fektetni a húsmentes hamburgerbe ahelyett, hogy az elképesztően “kreatív” grillcamembert-verziót tolják szerencsétlen vega ember elé. Itt egy csicseriborsóból készült pogit raknak a bucik közé, amit egyébként több, különböző formában is megtalálunk az étlapon. Ezen kívül olyan nagyon sok extra dolog nincs benne, de tudjuk ugye, hogy a jó dolgokat nem is kell feltétlenül bonyolítani. Önmagában ez a buri egyébként egy kicsit talán száraz lenne, de gyanítom, a mellé érkező saláta ezt kívánja kompenzálni, és nagyon jól működik. Van még benne tahini, paradicsom, hagyma, jégsaláta és piros chiliszósz, bár bevallom, hogy ha nincs az étlapra írva, hogy ennek csípni kell, nekem bizony fel nem tűnt volna. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez a burger váltja majd meg a világot, de teljesen korrektül össze van rakva, és bár itt is kapni grillsajtos vega hambit, mindenképp méltányolandó, hogy két húsmentes opció is van, és nem csak egyféléből tudsz “választani”. (2290 Ft) 

Pántlika Budapest
Végre nem egy grill sajtos vega burger/Fotó: Mudra László

Túrógombóc

A túrógombócot a magyar néplélek képtelen megunni, és igazunk is van, hiszen talán az egyik legjobb sztori, amit a világnak adtunk. Minden étlapon telitalálat, és itt sincs ez másként. A receptje szintén Jolán nénit dicséri, így kétségem nem volt afelől, hogy elnyeri majd a tetszésem. Ami különösen jó benne, hogy nincs túlcukrozva, ami szerintem a legtöbb túrógombóc halála. De nem a Pántlikában! Annak ellenére, hogy állagban én a légiesebb gombócokat preferálom, kicsit sem volt tömény. Adagra hatalmas, így azt javaslom, hogy hacsak nem a múlt héten ettetek utoljára, egy hamburger után ki ne kérjétek, mert soha többé nem álltok fel az asztal mellől, de minimum egy másfél órás, masszív kóma követi majd. 😀 (1690 Ft)

Pántlika Budapest
A túrógombóc már önmagában is elég ahhoz, hogy jól lakj vele/Fotó: Mudra László

Ha hozzánk hasonlóan ti is imádtok felszállni a retróvonatra, és egy jól sikerült pingpongparti után betolnátok egy korrekt túrógombócot, akkor a Pántlika a ti helyetek! 

Cím: 1146 Budapest, Városliget (Hermina út 47-tel szemben)

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában