Az életre szóló házasság titka a jó házassági szerződés?

Ezt olvasta már?

VITA NINCS, ÉS NE IS LEGYEN
–Amit a házasságba hozunk, az külön vagyon, vagyis házassági szerződés nélkül is azt a felet illeti később, aki bevitte.
–Igen ám, de pl. öt év múlva is nehezen emlékszik vissza az ember dolgokra, nemhogy 10-20 év távlatából… Az öröklött és az ajándékba kapott értékek sem tartoznak a közös vagyon kategóriájába, csak hát, ha erről nincs szerződés, és mondjuk vettünk abból valami mást? Törvényileg ez az új szerzemény is külön vagyonnak számítana, de nehézkes a bizonyítás. Ha viszont van erről házassági-vagyonjogi okirat, nincs vita.
Vagy: mondjuk a házasság alatt veszek a saját nevemre egy nyaralót, autót, attól az nem az enyém, mert azt vélelmezi a törvény, hogy a közös vagyonból vettem–, kivéve, ha van erről szerződés, mert akkor függetleníthető. Ezért vagyok én szerződés-párti, mert le van írva fehéren-feketén minden, kié mi, nem kell per, meg lehet egyezni.
–Az élet változik. Egy ilyen házassági szerződés mennyire marad érvényes, ha már nem is azt tulajdonoljuk, amit a szerződés fogalmazásakor?
–A házassági szerződést frissíteni kell, nem örökéletre szól. Jó esetben gyarapodunk, ennek okán a szerződést felül kell vizsgálni.
–Mit kell rögzíteni egy házassági szerződésben? Hogyan vágjunk bele?
–Minden helyzet más. El kell menni egy ügyvédhez, tanácsadásra, elmondani, össze akarunk házasodni, vagy már össze is házasodtunk –  több éves házasság alatt sem késő szerződni -, és akkor a szakember elmondja, mi az, amiről szerinte kell szerződés. Minden párnál mást kell rögzíteni, nincsenek sablonok. Megkérdezzük a vagyoni viszonyaikat, ki-mivel foglalkozik, mert mondjuk most jöttek ki az egyetemről, a feleség könyvelő, a férfi szobrászművész, pillanatnyilag egyformán keresnek keveset, de egy főkönyvelő, meglehet, egy-két év múlva jóval több fizetéshez jut… Aztán a nőnek vannak anyai-női szerepei is, amit nehéz megértetni majd az esetleges váláskor a férjjel… Ha a férjemnek az a kívánsága, hogy mindig talpig sminkben legyek, a háztartással, gyerekekkel semmi teendője ne legyen, és emiatt csak 4 órában tudok dolgozik, nyilván tizedannyi fizetésért, mint az övé, akkor amit a férfi megkeres, annak a fele jogosan az enyém. Ez válásnál fel szokott merülni: „dehát az én feleségem otthon volt, nem is dolgozott!”. Igen ám, viszont nyugodt életet biztosított, és ennek ára van.

Előző cikk
Következő cikk

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában