Utazók hasmenése

Ezt olvasta már?

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár.

Általában egy héten belül, kezelés nélkül is gyógyul, az esetek mintegy tizede azonban ennél tovább, akár 4-5 hétig is elhúzódik.

Kockázatok külföldön

Calicivírus-fertőzések

A vírus okozta gyomor-bélrendszeri fertőzés a fejlett országokban egyre gyakoribb megbetegedés. A hasmenést leggyakrabban okozó vírusok a rotavírus, az enteralis adenovírusok, az astro- és coronavírusok és a calicivírusok. Milyen tünetek kísérik a calicivírus-fertőzést, hogyan kezelhető?
Tünetek és kezelés

A legjelentősebb kockázati tényező az úticél. A fejlődő országokban a leggyakoribb a betegség előfordulása. Az utazók hasmenése fiatalokat gyakrabban érint, mint az idősebb korosztályt, főként a “kalandosabb” utazás és időtöltés miatt.

A hasmenéses megbetegedés kórokozói széklettel szennyezett étel vagy ivóvíz útján jutnak a szervezetbe. Nagy a veszély nem megfelelően kezelt ételek – nyers, vagy félig átsült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek – fogyasztása esetén.

Az utazók hasmenésének kóroka nagyon sokféle mikroorganizmus (vírus, baktérium, élősködő) lehet. Enyhe lefolyású betegséget leggyakrabban vírusok és baktériumok, míg a hosszabb, súlyosabb lefolyásúakat többnyire egysejtű élősködők, illetve egyes baktériumok okoznak.

A fertőzések megelőzése és kezelése

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

Mindenekelőtt tartsuk be az általános higiénés rendet!

Jól átsült, átfőtt ételeket együnk, kerülendő a hidegtálak, tojásos, majonézes ételek, fagylaltok fogyasztása! A nyers zöldségeket, gyümölcsöket csak fertőtlenítő lemosás után fogyasszuk! Az ételek elkészítésével kapcsolatban a jelmondatunk legyen: “Forrald fel, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!”

Biztonsággal fogyaszthatóak a palackozott, illetve a készítés közben felforralt italok. Használjunk palackozott vizet még a fogmosáshoz is!

Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, vihetünk magunkkal fertőtlenítő szereket (Neomagnol tabletta, Solutio iodi alcoholica), melyek segítségével magunk állíthatunk elő kórokozómentes ivóvizet, vagy fertőtleníthetünk gyümölcsöket, eszközöket.

Hasznos lehet a kereskedelmi forgalomban kapható víztisztító készülékek beszerzése is.

A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor elsődleges szempont a kiszáradás megelőzése, tehát víz, sók és cukor lehetőleg szájon keresztüli, súlyos esetben infúzió segítségével történő bevitele. Erre a célra előre kicsomagolva kaphatóak a patikákban a sókat és szőlőcukrot tartalmazó, vízben feloldandó készítmények. Emellett lerövidíthetik a panaszok fennállásának időtartamát a bélflórát támogató probiotikumok is. A legjobb választásnak a gyógyszerminőségű, magas csíraszámú (több milliárd jótékony baktériumot tartalmazó) probiotikumok bizonyulnak.

Súlyos esetekben az adott kórokozótól függően antibiotikummal vagy féregellenes szerrel történő kezelés indokolt.

Gyógyszerek megelőzési céllal történő szedése általánosságban nem javallt, azonban egyes speciális esetekben (idült betegségekben szenvedők, immunhiányos betegek, szívbetegek, fontos küldetést teljesítők) megfontolható.

Dr. Horváth Balázs, általános orvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában