Táplálkozzon okosan, hogy okos legyen

Ezt olvasta már?

A folyadék pótlása télen is fontos!

A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása nem csak nyáron fontos. A hidegebb évszakokban nem tapasztalunk olyan erős szomjúságérzetet, mint amikor árnyékban 30 °C van, éppen ezért,...

A bölcsőhalál okai és megelőzése

A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden...

Részletesen a rhabdomyolysisről

A rhabdomyolysis a vázizomzat károsodásával, szétesésével, pusztulásával járó megbetegedés, amely az izomzat myoglobin proteinjének a vizeletbe történő kiválasztódásával jár. A szervezetben 3 fő...

Az új koronavírus-fertőzés a következő években endémiává válhat

Bár az új fertőződések, sőt a megbetegedések száma is bizonyos térségekben csökkenni kezdett, annak arányában, ahogyan egyre többen kapják meg a vakcina első dózisát,...

Azt tudjuk, hogy az igénytelen étkezés hosszú távon okozhat problémákat. De vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg okosabbá, boldogabbá vagy stressztűrőbbé tesz bennünket?

Már régóta felfedezték, hogy az étel, amit megeszünk, hatással van a hangulatunkra, gondolatainkra, cselekedeteinkre. Tudta azt, hogy például a depresszió és az agresszivitás összefüggésben áll a káros zsírokban gazdag, de zöldségben és gyümölcsben szegény étkezéssel? Vagy, hogy a hal és a tenger gyümölcseinek fogyasztása, csökkenti az elmebaj és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát? Illetve, hogy a tea egyfajta nyugodt, ám mégis éber tudatállapotot okozhat?

Memóriáját, éberségét, hangulatát mind befolyásolhatja táplálkozási szokásaival. Noha az intelligencia és az agyműködés összetett, és sok testi folyamatot is magába foglal, van néhány kulcsfontosságú tápanyag, melyek fokozzák az agyi tevékenységet.

Ételek, melyek fokozzák az agyműködést

Antioxidánsok: Azok az ételek és táplálék-kiegészítők, melyek antioxidánsokat (omega-3 zsírsavakat, természetes növényi vegyületeket) tartalmaznak, fokozzák az agyműködést és segítenek a szellemi frissesség megőrzésében. Omega-3 zsírsavakat, főként a tenger gyümölcseiben találhatunk. A lazac, az óriás laposhal, a fésűkagyló, mind segítenek az idegesség, a düh csökkentésében, illetve az agysejtek regenerálódásában. Nem szereti a halat? Semmi gond, antioxidánsokat tartalmaznak a sötét színű zöldségek és gyümölcsök, valamint a zöldtea is.

Ön tudta?

A vas segíti a vérkeringést testünk oxigénnel való ellátásában. A vashiány összefüggésben áll a figyelemzavarral, hiperaktivitással, tanulási zavarokkal, alacsony IQ-szinttel. Értelmi képességünket tehát növelhetjük vasban gazdag táplálkozással. A spenótban, feketebogyós gyümölcsökben, lencsében, tofuban, brokkoliban és kelbimbóban egyaránt található vas.

B vitamin: A B-vitaminokat mintha csak az agynak találták volna ki, az idegrendszer nélkülözhetetlen forrásai. A különböző B-vitaminoknak – különösen a folsavnak, B6-nak és a kolinnak -, nagy szerepe van azon üzenetek továbbításában, melyeket az agyunk küld az idegeinknek.

A B-vitaminban gazdag ételek tárháza igen gazdag. Folsavat a sötétzöld zöldségek tartalmaznak nagy mennyiségben, mint például a spenót, spárga, fejes saláta, paszternák vagy a zöldfőzelékfélék. Ide sorolhatóak a különféle babok is.

Nincs más dolgunk, mint feltörni egy tojást, ha kolinhoz szeretnénk jutni. A tojássárga bővelkedik a B-vitamin ezen fajtájában. Megtalálható még a szójababban, mogyoróvajban, burgonyában és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben is.

E-vitamin: Sokan napi keresztrejtvényfejtéssel vagy Sodukuval próbálják megelőzni a szellemi hanyatlást. Az E-vitaminban gazdag ételek szintén segítenek a mentális frissesség megőrzésében.

Az E-vitamin – különösen, ha C-vitaminnal együtt fejtheti ki hatását -, segít megelőzni az időskori elbutulás kialakulását. E-vitaminban bővelkedő ételek a mustár, a karórépa, a spenót és a brokkoli. Ha nincs ínyére a zöld szín, nyugodtan fogyasszon napraforgómagot, mandulát vagy olívabogyót, hogy meglegyen a mindennapra szükséges E-vitamin adagja.

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Életmódváltással a túlsúly ellen

Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is szükség van. Hogyan kezdjen hozzá? ...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Normafa Grill Terrace – kajamekka a Normafán | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -