Szex a menopauza alatt

Ezt olvasta már?

Nem mindig egyszerű arról beszélni a partnerével, milyen hatással van testére, lelkére és szexualitására a változó kór, de tudnia kell, hogy az ilyen jellegű beszélgetések segíthetnek megőrizni a mindkét fél számára örömteli szexuális életet.

A nők egy része a menopauzával járó tünetek miatt kerüli a szexuális együttléteket, melyek próbára teszik a kapcsolatot, és korlátozzák a párkapcsolatban meglévő intimitást.

Azonban nincs egyedül a problémájával. A klimax idején jelentkező tünetek (mint például a hüvelyi szárazság és a szexuális vágyakban történő változás) mind általánosak. Ha segít partnerének megérteni, min megy keresztül, az megkönnyítheti, hogy fokozatosan javuljon szexuális életük is.

Segíthet Önnek ebben a helyzetben, ha…

  • Tanácsot kér orvosától, hogy hogyan kezelheti ennek az időszaknak a nehézségeit. Lehetséges hogy ehhez életmódváltozás, tornázás vagy meditálás szükséges.
  • Gyakrabban maszturbál vagy szeretkezik.
  • Leszokik a dohányzásról.
  • Csökkenti a stresszt az életében.
  • Sikosítót használ szeretkezés közben.
  • Kerüli az olyan tisztálkodószereket, melyek irritálhatják hüvelyét.
  • Kegel – gyakorlatokat végez, amelyek segítenek a gátizomzat és a hüvely egészségének fenntartásában, visszaállításában.

Bővebben A Kegel-gyakorlatokról részletesen

Válasszon egy olyan időpontot, mikor Ön és partnere is nyugodt lelkiállapotban vannak, és beszéljen vele tüneteiről, azok szexuális életére gyakorolt hatásairól. Próbálják meg kitalálni, mit tehetnének azért, hogy javítsanak a kialakult helyzeten.

Fontos tudnivalók a klimaxról

Ne feledje, hogy mindaddig van esélye a teherbeesésre, amíg nem éri el a menopauzát.

Beszéljen orvosával a megfelelő fogamzásgátlásról. Azok a nők is, akik túl vannak a klimaxon, kaphatnak nemi úton terjedő fertőzést, ezért fontos, hogy továbbra is szem előtt tartsa a biztonságos szexet.

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában