Szedhetik-e a szívbetegek az ACE-gátlót és az angiotenzin-blokkolót COVID-19 betegség alatt?

Ezt olvasta már?

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és szívelégtelenség kezelésére.

Bizonyos preklinikai vizsgálatok nyomán kétségek merültek fel, hogy ezek a készítmények COVID-19-betegeknél biztonsággal adhatók-e. Ugyanakkor előzetes adatok alapján azt is feltételezték, hogy az ACE-gátlók, illetve ARB-k pozitív hatással lehetnek a COVID-19-betegekre azáltal, hogy csökkenthetik a tüdőkárosodást. Tekintve, hogy ezeket a gyógyszereket világszerte gyakran használják, randomizált vizsgálatok szükségesek ezen feltételezések bizonyítására.

Brazília 29 településéről 659 COVID-19-beteget vizsgáltak meg, a BRACE corona fázis IV randomizát vizsgálat során. Harminc napon át kísérték figyelemmel az angiotenzinkonvertáló enzim (ACE) gátlókat és az angiotenzinreceptor-blokkolókat (ARB) szedő, kórházban kezelt, igazolt COVID-19-betegeket. A betegeket két csoportra osztották. Az egyik csoportnál tovább folytatták a szerek napi adagolását, a másiknál időlegesen megszüntették azt. Azokat a betegeket, akik háromnál több vérnyomáscsökkentő gyógyszert vagy sacubitril-valsartan kombinált készítményt használtak vagy akik hemodinamikailag instabilak voltak, kizárták a vizsgálatból.

A világon először végzett ilyen jellegű vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárult. Kiderült, hogy a SARS-CoV-2-vírusfertőzés következtében 30 nap alatt elhunytak aránya alig különbözött a két csoport tagjai között (2,8%/2,7%).

Renato Lopes, a Duke Klinikai Kutatóintézet, Durham, USA vezető kutatója így összegzett: „Az adatok azt mutatják, hogy nincs klinikai előnye e gyógyszerek rutinszerű elhagyásának enyhe vagy közepesen súlyos COVID-19-tünetekkel kórházi kezelés alatt álló betegeknél, ezeknek a szereknek a szedését a szívbetegségben szenvedőknél általában folytatni kell.”

Olvasson tovább! Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
First randomised trial backs safety of common heart drugs in COVID-19 patients (sciencedaily.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában