Speciális diétás igényű gyermeke van? Mire kell figyelni az iskolai menzán?

Ezt olvasta már?

Visszafordítható az 1-es típusú cukorbetegség?

...tette fel a kérdést a Diabetes Magazin egyik olvasója. Válaszunk rövid és sajnos igaz: Mai tudásunk szerint nem fordítható vissza az 1-es típusú cukorbetegség!...

Magyarországra érkezett vakcinák típusa és mennyisége

Hétfőn újabb Szputnyik-vakcina szállítmány, ma pedig újabb Pizer-vakcina szállítmány érkezett Magyarországra. A mai napig összesen 889 ezer ember oltására elég oltóanyag érkezett az országba:...

Az aranyér hajlamosító tényezői

Az aranyérbetegség a végbél leggyakoribb kóros elváltozása, a felnőtt lakosság nagy százalékát érinti. Különböző súlyossági fokban a legtöbb ember élete során találkozik a problémával....

Országos tisztifőorvos: erőteljes immunválaszt vált ki a kínai vakcina

A kínai Sinopharm vakcinájának előnye, hogy jelentős, erőtejes immunválaszt vált ki - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online...

A speciális diétás igényű (cukorbeteg, táplálékallergiás, ételérzékeny) gyermekek étrendje is fedezzen minden, a fejlődésükhöz és növekedésükhöz szükséges tápanyagot, akkor is, ha ez többletmunkát jelent a közétkeztetésben dolgozók számára – hangsúlyozza az általunk megkérdezett gyermekdietetikus.

Az oktatási intézményekben minden, szakorvos által igazoltan diétás étkezést igénylő gyermeknek biztosítani kell az egészségi állapotának megfelelő étkezést – olvasható  a minisztériumi rendeletben.

A leggyakoribb betegségek, amelyekkel a közétkeztetésben találkoznak:

  • Táplálékintoleranciák – emésztési, felszívódási zavarok
  • Táplálékallergiák – hátterében a szervezet immunrendszerének túlérzékenységi reakciója áll (jelölésköteles allergének: glutén, rákfélék, tojás, hal, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt, puhatestűek).
  • Cöliákia – autoimmun betegség, az immunrendszer tartós érzékenysége a glutén nevű fehérjével szemben.
  • Cukorbetegség.

Majdnem minden iskolába járnak cukorbetegek!

Hazánkban közel egymillió embert érint a cukorbetegség, ebből az 1-es típus közel 50 ezret. Szinte minden óvodába, iskolába jár diabéteszes gyerek. Tipikusan olyan betegség, amely egészségnevelést kíván – mondta dr. Kis János Tibor, a Magyar Diabétesz Társaság tagja, diabetológus a KiDS elnevezésű iskolai oktatási program beharangozóján.  Úgy véli: a betegellátást is jelentősen segíti, ha minél több gyermek, szülő és pedagógus képes felismerni a cukorbetegség jeleit. A diabétesz kezelésében az edukáció mellett kiemelt szerep jut a rendszeres szűrésnek és az egészséges táplálkozásnak is.

A gyermek napközben, az iskolában legalább háromszor étkezik, így nagyon fontos, hogy mi kerül a tányérra. Cukorbetegség vagy egyéb szénhidrátanyagcsere-zavar esetén az ételkészítésre vonatkozó előírások kevésbé szigorúak, az ételek tálalása során azonban figyelembe kell venni a gyermek részére előírt elfogyasztható szénhidrátmennyiséget, ami azt jelenti, hogy dietetikus felügyelete mellett ki kell mérni a személyre szabott megengedett adagnagyságot – nyilatkozta kérdésünkre Rajcsik Enikő, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Cöliákia

A glutén megtalálható számos gabonafélében!

A cöliákia egy autoimmun betegség, az immunrendszer tartós érzékenysége a glutén nevű fehérjével szemben. A gluténnal szemben a beteg immunrendszere ellenanyagot termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el. Ennek következtében krónikus gyulladás alakul ki a vékonybélben, a bélbolyhok elsorvadnak, ami miatt felszívódási zavar és hiánytünetek léphetnek fel. A glutén megtalálható számos gabonafélében: búza, rozs, árpa, tönkölybúza, tritikálé, kamut. Tilos minden olyan élelmiszer fogyasztása, mely ezeket és ezek keresztezett és fajtaváltozatait bármilyen formában tartalmazza.

A cöliákia diétájára vonatkozóan a közösségi étkeztetésben szintén szigorú előírások vannak.

  • A gluténmentes ételek elkészítését el kell különíteni (külön főzőkonyha vagy más időben készül).
  • Az ételkészítés során használt konyhai eszközöket és edényeket is meg kell különböztetni. A keresztszennyeződés lehetőségét minden munkafolyamatban meg kell előzni.

Ezt olvasta már? A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Az iskoláskorú gyermek jelenlegi étkezése kihat a későbbi életmódjára is!

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/23106/menzareform-cikk

Táplálékallergia és ételintolerancia

A táplálékallergiákat és a táplálékintoleranciákat gyakran összekeverik, pedig alapvető különbség van köztük. Az intoleranciák valójában emésztési, felszívódási zavarok, amik mögött nincsen immunreakció. A hátterében álló ok, hogy a szervezet nem tudja megemészteni egy étel valamely összetevőjét (pl. laktóz vagy fruktóz) és ez okozza a panaszokat. A táplálékallergiák hátterében a szervezet immunrendszerének túlérzékenységi reakciója áll. A táplálék vagy annak bizonyos összetevője allergénként viselkedik és allergiás reakciót vált ki. Az allergiák gyakorisága gyermekkorban 5-8%, míg felnőtteknél 1-2%, tehát a gyermekek nagy része kinövi. Bár a két állapotnak hasonló tünetei lehetnek, az allergia veszélyesebb az intoleranciánál, mivel súlyos reakciót is kiválthat. Ebből kifolyólag a diétája is szigorúbb, nem megengedett a nyomokban allergént tartalmazó ételek fogyasztása sem. A közétkeztetésen is szigorúbb szabályok érvényesek az ételek elkészítésénél, a keresztszennyeződés lehetőségét is ki kell zárni.

Ezt olvasta már? Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Ha multiplex az allergia

A már említett leggyakoribb diéták elkészítése általában nem okoz gondot a közétkeztető cégeknek, a nagyobb kihívást a komplex diéták megoldása jelenti, például egy multiplex allergiás (tej-, tojás-, földimogyoró-allergiás gyermek) vagy egy cukorbeteg cöliákiás gyermek étrendje. A keresztallergiák miatt szintén felmerülhetnek olyan többszörösen összetett diétaigények, melyek megvalósítása nagy odafigyelést igényel – teszi hozzá Rajcsik Enikő.

  • A diétás étrendet kizárólag dietetikus szakember tervezheti meg.
  • Az étlapon fel kell tüntetni az étkezések tápanyagtartalma és a sótartalma mellett a miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket is.

A cél: ugyanazt az ételt kapják, de speciális igényeikhez igazodva

A diétás étlap tervezésekor az ún. azonos alapanyagrendszer alkalmazásával megoldható, hogy amikor csak lehetséges, a diétázó gyermekek is ugyanazt az ételt kapják, mint társaik. Az azonos alapanyagrendszer lényege, hogy a normál étrend ételeiből és alapanyagaiból vezetik le a diétás étlapot, a problémát okozó nyersanyag lecserélésével vagy a konyhatechnológiai eljárás módosításával.

A közösségi étkeztetésben előfordulhat, hogy a különböző diétás igényekre tervezett étlapokat összevonva a gyermekek „mindenmentes” ételeket kapnak. Az ilyen étrend szükségtelen megszorításokhoz vezet, ezáltal indokolatlanul lecsökkentve a felhasználható nyersanyagok körét, valamint egyes tápanyagok bevitelét. Ezért fontos lenne, hogy az intézményi étkeztetésben, a speciális diétás igényű gyermekek étrendje is fedezzen minden, a fejlődésükhöz és növekedésükhöz szükséges tápanyagot, akkor is, ha ez többletmunkát jelent a közétkeztetésben dolgozók számára – hangsúlyozza a táplálkozástudományi szakember.

Diabétesz oktatási program indult öt általános iskolában!

A KiDS oktatási programot általános iskolás gyerekek, szüleik és tanáraik számára hozta létre Nemzetközi Diabétesz Szövetség, Magyarországon a Sanofi támogatásával és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével valósul meg. A program célja, hogy felhívja a gyerekek, szülők és tanárok figyelmét a cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretekre, illetve hogy segítse a cukorbeteg gyermekek iskolai integrációját. A program jelenleg öt magyarországi iskolában segíti a cukorbeteg gyermekek integrációját és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának korai megelőzését. A KiDS magyarországi programjában kiemelten hangsúlyos szerepet kapnak a fiatalok egészséges életmódjával kapcsolatos, valamint a betegségmegelőzésről szóló ismeretek is.

Mindenkihez szólnak!

A program abban segíti az oktatási intézményeket, hogy azok megfelelő támogatást tudjanak nyújtani a cukorbeteg gyermekek számára. A KiDS program egyes elemei – képzések, interaktív tananyagok, tematikus napok – nem csupán a cukorbeteg kisgyerekekhez, hanem az őket körülvevő pedagógusokhoz, szülőkhöz és egészséges osztálytársakhoz is szólnak.

Pap Lászlóné, a programhoz csatlakozó Lázár Ervin Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy az élményalapú oktatás nagyon fontos és hatékony. Amennyiben a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg egy-egy jelenséggel, betegséggel vagy éppen problémával, sokkal jobban megjegyzik az azzal kapcsolatos tudnivalókat.

Tematikus napok!

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az által fejlesztett, 5 állomásból álló játékos foglalkozás formájában ismerteti meg a 9-11 éves korosztályt azzal, hogyan élik mindennapjaikat cukorbeteg társaik. A gyerekeknek szóló tematikus napokat, melyek lebonyolításában a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntesei is részt vesznek, november 16. és december 5. között rendezik meg három vidéki és két fővárosi iskolában.

Olvasson tovább! Országos iskolai menzareform és amit a dietetikus mond!

Forrás: WEBBeteg
T. A., újságíró
Szakértő: Rajcsik Enikő, dietetikus

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Az új koronavírus-fertőzés a következő években endémiává válhat

Bár az új fertőződések, sőt a megbetegedések száma is bizonyos térségekben csökkenni kezdett, annak arányában, ahogyan egyre többen kapják meg a vakcina első dózisát,...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Több tízezer szendvicset készített rászorulóknak az elmúlt hónapokban a Budapest Bike Maffia

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Frissen sütött fánkok, helyben készült mázak: megnyílt a La Donuteria

Brutális fogások Zseniális téli kaja, ha igazán bevállalósak vagytok! Ég veled kiszáradt steak!...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -