Operatív törzs: a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet

Ezt olvasta már?

Hol kezdődik az alkoholizmus?

Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között. Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, mert minden ember...

Horkolás – Komoly betegség tünete is lehet

A horkolás igazi rémálom lehet mind a horkoló, mind pedig az örökké kialvatlan párja számára. Egy kutatás szerint azonban nemcsak a kapcsolatokra veszélyes, hanem...

6819 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg

6819 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 211 527 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 156 többségében idős,...

Pelenkakiütés – Miért alakul ki? Mit lehet tenni ellene?

Akinek pelenkás kisbabája van, minden bizonnyal találkozik a pelenkadermatitis jelenségével. Ez a köznyelven pelenkakiütésnek is nevezett bőrjelenség a babák popsiján, az alhas és combtő...

A kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely szerdán lépett hatályba – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf közölte: a rendkívüli jogrend, ahogy a koronavírus-járvány első hulláma idején, úgy most is gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára.

A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek szólnak, ezek végrehajtásában kérik az állampolgárok együttműködését – mondta.

Gál Kristóf hangsúlyozta: az eddig bevezetett védelmi intézkedések továbbra is hatályban maradnak, de újabb szabályokat is elrendelt a kormány.

Elmondta: éjszakai kijárási korlátozás lép életbe, éjfél és másnap reggel öt óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. A kötelezettség nem vonatkozik arra, aki munkát végez, a munkahelyére vagy onnan haza utazik. Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal ugyancsak elhagyhatják az emberek a lakóhelyüket.

A kulturális rendezvényekre és helyszínekre, a mozielőadásokra, valamint a sportrendezvényekre is új szabályok léptek életbe: az ilyen programokon a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és a közvetlen egymás mögötti ülőhelyekre se lehet leülni.

Egymás mellett és a sorok között is meg kell tartani lehetőség szerint a másfél méteres távolságot – tette hozzá. Megjegyezte: ezeknek a szabályoknak a betartásáról, a feltételek biztosításáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

Azt, aki nem tartja be a szervező, az üzemeltető vagy alkalmazottaik felszólítására sem a szabályokat, kötelezően kizárják a rendezvényről. A szervező, üzemeltető, illetve alkalmazottaik felelőssége, hogy a szabályszegő a helyszínt elhagyja. Ezeknek a szabályoknak a betartását a rendőrség ellenőrzi, szabálytalanság esetén pedig határozottan fog fellépni – mondta Gál Kristóf.

Hozzátette: ha kötelezettség megszegését tapasztalják a rendőrök, figyelmeztetést alkalmaznak, százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, az érintett helyiséget, területet, intézményt, helyszínt pedig egy napra vagy akár egy évre is bezárathatják ideiglenesen.

A járvány terjedésének csökkentése érdekében országszerte újra ingyenessé tették a parkolást, a fővárosban és a megyei jogú városokban pedig a helyi közlekedési társaságokat arra kötelezték, hogy sűrítsék a helyi járatokat a munkanapokon reggel 7 és 9, valamint 15 és 19 óra között – mondta.

A keddi nap adatait ismertetve kiemelte: 72 rendőri intézkedésre volt szükség országszerte azért, mert az üzletekben vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb helyeken megszegték az emberek a védelmi szabályokat. A rendőrök 19 embert figyelmeztettek, 39 helyszíni bírságot szabtak ki, 14 embert feljelentettek. Rámutatott: az intézkedések háromnegyedében súlyosabb szankciót kellett alkalmazniuk a szabályok be nem tartása miatt.

Felhívta a figyelmet az egyéni felelősségre, azt mondta: aki mások testi épségét, életét veszélyeztetve nem tartja be a védelmi szabályokat, az határozott, szigorúbb következménnyel járó rendőri intézkedésre számíthat. Felidézte: a kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta kedd éjfélig védelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabálysértések miatt országosan 2546 intézkedésre volt szükség.

A Magyarország területén átutazókat is ellenőrizték a rendőrök kedden, a tranzitszabályokat megsértők közül 71 emberre helyszíni bírságot szabtak ki, hatot feljelentettek.

Az elmúlt napon 5189 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 507-et határátkelőknél. Jelenleg 32 743 emberrel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2440-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizzék a karanténszabályok betartását.

A rendőrség emellett 13 712 helyszíni ellenőrzést tartott kedden a hatósági házi karanténban levőknél, és 28 karanténra kötelezettel szemben kellett szabálysértési feljelentést tenni – mondta Gál Kristóf.

Beszámolt arról is, hogy hétfőtől, a szigorított maszkhasználati szabályok hatályba lépésétől a rendőrség sűrűbben ellenőriz és súlyosabb szankciókat szab ki a szabályszegőkre. A kormányhatározat kereskedelmi hatósági jogkörrel is felruházta a rendőrséget, amelynek értelmében akár be is zárathat olyan üzleteket, szórakozóhelyeket, vendéglátóhelyeket, amelyekben nem tartják be a védelmi intézkedéseket.

A rendőrök kedd délután ellenőriztek egy XX. kerületi élelmiszerüzletet, ahol öt alkalmazott az állára húzva viselte a maszkot, és mivel egyszerre több munkaállomáson tapasztalták ezt, a legszigorúbb szankciót alkalmazták és három napra bezáratták a boltot, az alkalmazottakat pedig helyszíni bírsággal sújtották.

Előrevetítette: a rendőrség a jövőben is hasonló ellenőrzéseket hajt végre azokon a helyszíneken, ahol a maszkviselés kötelező, és hasonló szabálytalanság esetén hasonló bírságokra számíthatnak a szabályszegők. Hangsúlyozta: a szabályok betartatásában megnőtt a kereskedelmi üzletek, vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek üzemeltetőinek a felelőssége is.

(koronavirus.gov.hu)

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

A biokozmetikumok

Világszerte érezhető a környezetszennyezés és a szintetikus világ elleni küzdelem harcosainak aktív hatása. A biotáplálkozás mellett a szépségápolás terén is hódítanak a biokészítmények, amelyek...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -