Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

Ezt olvasta már?

A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

Nincs olyan fogamzásgátló tabletta, ami minden nőnek egyformán megfelel. Nézzünk csak szét! Igényeink és az adottságaink is igen eltérőek. Sajnos van, akinek több különböző tablettát is ki kell próbálnia, mire megtalálja az igazán neki valót. A fogamzásgátló tabletta kiválasztásában segít a szülész-nőgyógyász tapasztalata. Amennyiben váltásra van szükség az orvos által adott utasítások betartása mellett ez biztonsággal megtehető.

Mikortól kezd hatni a fogamzásgátló tabletta?

A szájon át szedhető fogamzásgátló tablettákról – bármely okból is kerül alkalmazásra, legyen az nem kívánt terhesség megelőzése, vérzészavar, fájdalmas, görcsös menstruáció, pattanásos bőr, hajhullás vagy fokozott szőrzetnövekedés – fontos tudni, hogy mikortól véd a terhességgel szemben.
Mikortól kezd hatni a fogamzásgátló tabletta?

A gyógyszert felíró orvos a beteg alkatának felmérése után igyekszik a legalacsonyabb hormontartamú tablettát kiválasztani, mert emellett várható a legkevesebb mellékhatás. Amennyiben a hormonszint nem megfelelő, úgy a tabletta szedése alatt is jelentkezhet vérzés, ezt két tabletta szedési szünet közti vérzésnek nevezzük. A legtöbb esetben ez kevés barnás váladékozás formájában jelentkezik, ekkor lehet adni egy kis türelmi időt a készítménynek, ez ugyanis 3 hónap alatt magától megszűnik. Amennyiben a közti vérzés zavaró, vagy menseshez hasonló mennyiségű, úgy váltás ajánlott magasabb hormontartalmú gyógyszerre.

A tabletták összetétele és hormon tartalma között van különbség. Léteznek kombinált, ösztrogént és valamilyen típusú gesztagént tartalmazó, illetve egy komponensű, csak gesztagént tartalmazó készítmények. A hormontartalom gyógyszertípusonként különböző.

A gesztagének jó és rossz mellékhatásai

A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók

A hormont is tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló eszköz lényege, hogy egy hormont is tartalmazó eszközt helyez az orvos a méh üregébe, ami helyben fejti ki a hatását.
A méhen belüli fogamzásgátlók

A kombinált hormontartalmú fogamzásgátlók eltérő típusú gesztagént tartalmazhatnak. Vannak olyan gesztagének, amelyek sajnos hajlamosítanak elhízásra, fokozott szőrzetnövekedést okozhatnak illetve pattanásos bőrt eredményeznek. Természetesen ugyanaz a készítmény más-más mellékhatást okozhat két hasonló alkatú betegnél is.

Léteznek ma már olyan gesztagén vegyületek, melyek mellett a súly nem gyarapszik, sőt akár súlycsökkentés is könnyebben elérhető, illetve pont a pattanásos bőr, fokozott szőrzetnövekedés ellen hatnak.

Milyen esetekben érdemes fogamzásgátló tablettát váltani?

Férfi fogamzásgátlás

A nem kívánt terhesség elleni védekezést rendszerint a nők „feladatának” tekintik. Bár – a gumióvszer mellett – számos módszer létezik, amellyel a férfiak is tehetnek a fogamzás elkerüléséért, ezek többnyire nagyobb kockázatot jelentenek és nehezebben hozzáférhetőek.
Férfi fogamzásgátlásról

Vannak betegségek, (például cukorbetegség, nehezen kezelhető magasvérnyomás betegség, májbetegség) amik a két komponensű tabletta szedését ellenjavallják. Ismertek veleszületett vérrögképződésre (trombózisra) hajlamosító állapotok, melyek esetén még alacsony hormontartalmú tabletta sem szedhető, de az egy komponensű készítmény nem ellenjavallt.

Szoptatás alatt is szükséges a fogamzásgátlás, de ilyenkor csak gesztagén tartalmú szer adható, mert ez nem befolyásolja a tejtermelést.

Fontos, hogy ha az orvos (bármilyen szakterületen is dolgozik) megkérdezi, hogy szedünk-e valamilyen gyógyszert, ne felejtsük el megemlíteni a fogamzásgátló tablettánkat! Igaz, hogy nem betegségre szedjük, de attól gyógyszer, melynek számos más betegségre is hatása lehet. Depressziót ronthatja, migrénes fejfájást felerősítheti. A vérrögképződést elősegíti, így fokozott kockázat esetén, például műtéti beavatkozás alatt a vérrögképződés esélyét jelentősen megnövelheti a fogamzásgátlónk.

35 éves életkort elérve amennyiben dohányzik a páciens illetve nem dohányzó nő esetén 40 év után szintén érdemes a kombinált hormontartalmú tablettát egykomponensűre cserélni, mert a gyógyszerszedéssel járó várható szövődmények kockázata már túllépi az elfogadható szintet.

Összefoglalva

Akkor váltsunk tablettát, ha szedése alatt nem tolerálható mellékhatás jelentkezik, vagy kiderül valamilyen betegség ami nem engedi az eddigi tabletta szedését, illetve 35 éves kor után, amennyiben kombinált tablettát használtunk. Ha évek óta problémamentesen szedünk egy fogamzásgátlót, akkor azt nem érdemes lecserélni csak azért, mert vannak újabb készítmények is. Minden váltás előtt fogalmazza meg magában, gondolja végig, hogy mi az, ami zavarja, mi az, amit elvár a fogamzásgátlótól, így segíti orvosát a megfelelő készítmény kiválasztásában.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában