Migrén: Miért gyakoribb a nőknél?

Ezt olvasta már?

Kétszer több nő szenved a migréntől, mint férfi, ami leginkább a hormonális faktoroknak tudható be.

A legtöbb nő esetében általában ugyanabban az évben jelentkeznek a migrén első tünetei, mint az első menstruációs ciklusuk. Ez vezet ahhoz is, hogy a migrén tünetei a menstruáció környékén újulnak ki – a menstruációs migrén, gyakran a ciklus első napján tör rá a nőkre.

A menstruációs migrén kezelésére, néha hormonkezeléseket kapnak a páciensek, többnyire azonban az általános kezelések is hatásosak.

A magnézium és a B2-vitamin szintén hatásos preventív készítmények.

Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen recept nélkül kapható gyógyszert akar bevenni, előtte kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, az esetleges mellékhatások elkerülése érdekében!

A fejfájásos rohamok előfordulási helyei

Az orális fogamzásgátlók hatással lehetnek a migrénre. Az aurával járó migrént tapasztaló nők esetében nagyobb valószínűséggel alakulhat ki stroke.

Esetükben különösen szükséges, hogy megbeszéljék orvosukkal az orális fogamzásgátló használatának módját, legfőképp akkor, ha más kockázati tényezők is fennállnak (például túlsúly vagy dohányzás).

Nagyon sok nő tapasztalja azt, hogy migrénjük a menopauzális korhoz közeledve egyre kellemetlenebb. A hormonpótló kezelés hatásos lehet számukra.

Migrén és terhesség

Migrénes fejfájás előfordulhat a terhesség első három hónapjában, amikor azonban nem tanácsos migrénellenes gyógyszerek és kezelések alkalmazása.

A migrénben szenvedő terhes nők közel 70 százaléka mondja azt, hogy a terhesség második és harmadik trimeszterében nem tapasztalnak migrénes rohamokat.

Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában