Miért magas a koleszterinszintem?

Ezt olvasta már?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

A koleszterinszinttel szoros összefüggésben van az erek falán lerakódó meszes plakk, azaz az érelmeszesedés, amely pedig a szívbetegségek leggyakoribb oka. Magyarországon és a fejlett országokban a halálozás egyik legfőbb okaként – a daganatos megbetegedések után – a szív- és érrendszeri megbetegedéseket tartják számon, és hamarosan az egész világon vezető halálokként fog szerepelni.

Az érelmeszesedés (atherosclerosis) kialakulását számos olyan tényező befolyásolja, melyen megfelelő odafigyeléssel változtatni lehet. Ilyen rizikófaktor a dohányzás, a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség, a mozgáshiány, az elhízás, valamint – a stressz mellett egyik legfontosabb kockázati tényezőként – az emelkedett vérzsírszint. Bár nem lehet az érszűkülettel járó betegségeket kizárólag a fentiek rovására írni, a helyes életmód kialakításával a súlyos szövődmények elkerülhetőek lennének.

Mi okozhatja a koleszterinszint emelkedését?

Az emelkedett koleszterinszint mögött örökletes tényezők, szerzett betegségek és az egészségtelen életmód egyaránt állhat.

Genetikai faktor a lipoproteineket alkotó fehérjék eltérése, amely a koleszterinszint megemelkedésének egyik oka lehet. Amennyiben családjában is jellemző a magas koleszterinszint és fordult elő szív-érrendszeri betegség, Ön hajlamosabb a magas koleszterinszinttel járó betegségek kialakulására.

A menopauza idején sokaknál abban az esetben is megemelkedik a koleszterinszint, ha korábban nem volt ezzel problémája és nem folytat egészségtelen életmódot.

Ez is érdekelheti Koleszterin: változókorban nő a kockázat

Az örökletes tényezőkön túl okozhatják vese- és májbetegségek, a pajzsmirigy alulműködése, cukorbetegség. Bizonyos – más betegségek miatt szedett – gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat.

Genetikai tényezők és betegségek nélkül is lehet magas a vérzsírok szintje, amennyiben kevés mozgással és bő kalóriabevitellel járó életmódot folytat. A közhiedelemmel ellentétben nem egy-egy élelmiszert érdemes kerülni, hanem általában oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra, mozgásra, a normális testsúly megtartására. Mivel az arra hajlamos emberek érrendszerében már a fiatal felnőttkorban elkezdődik a meszes plakkok kialakulása, és az egyszer már kialakult lerakódás nem visszafordítható, érdemes a megfelelő életmód kialakítását minél hamarabb elkezdeni.

Ez is érdekelheti Tojás és koleszterin – Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

Hajlamosító tényezők

Gyakrabban ellenőriztesse koleszterinszintjét, ha:

Amennyiben a fentiek közül több is igaz Önre, Ön magasabb kockázati csoportba tartozhat.

Tovább Fiatalkorban is ellenőrizni kellene a koleszterinszintet

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában