Mi van a fogkefén?

Ezt olvasta már?

A COVID-19 elleni vakcina második dózisa jelentősen emeli a beoltottak antitestszintjét

A Pfizer-vakcina második adagja után hat-hússzorosára emelkedett az ellenanyag szintje az izraeli beoltottakban, magasabbra, mint amit azoknál figyeltek meg, akik vírusfertőződésük után súlyos betegek...

A derékfájás: hogyan kezelhető?

A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat. ...

Szedhetik-e a szívbetegek az ACE-gátlót és az angiotenzin-blokkolót COVID-19 betegség alatt?

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és szívelégtelenség kezelésére. Bizonyos preklinikai vizsgálatok nyomán kétségek merültek fel,...

Téli depresszió – Amikor minden nehezebben megy

Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek, de...

Az angol University of Manchester kutatói megállapították, hogy egy fedetlen fogkefe, több mint 100 millió baktériumtól nyüzsög, melyek között a súlyos hasmenést okozó E. coli és a bőrfertőzést okozó staphylococcus is megtalálható.

Egy szájnyi baktérium

Azonban pánikra semmi ok, hiszen a szánk sem steril, több száz mikroorganizmus található benne nap mint nap. A probléma akkor kezdődik, mikor a baktériumok egyensúlya felborul. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a plakk, amit eltávolítunk a fogainkról, nem más, mint baktérium. Így aztán fogmosás alkalmával telepakoljuk baktériumokkal a fogkefénket.

A fogkefe betegíthet?

Milyen a jó fogkefe? – A fogorvos válaszol


Melyek a legfontosabb szempontok fogkefe vásárlásnál? Mit tehetünk azért, hogy fogaink a lehető legtovább épek és egészségesek maradjanak?
Milyen a jó fogkefe? – A fogorvos válaszol

Valószínűleg nem. Függetlenül attól, hogy mennyi baktérium él a szánkban, illetve került át a fogkefénkre onnan, a szervezet természetes védekező rendszere, általában képes megvédeni bennünket ezeknek a baktériumoknak a káros hatásaitól – így eléggé valószínűtlen, hogy pusztán, csak a fogmosástól kapjunk el valamilyen fertőzést.

Szerencsére, a szervezet általában képes megvédeni magát a baktériumoktól, így nem valószínű, hogy a fogkefe okozna kárt. Mégis érdemes néhány dolgot a fogkefe tárolásával kapcsolatosan megfogadni!

Ne mosson fogat WC öblítéssel egy időben!

Tények és tévhitek a fogakról


Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról?
Tények és tévhitek a fogakról

A legtöbb fürdőszoba kicsi, és sok helyen a WC nagyon közel van a mosdókagylóhoz, ahol a fogkefénket tároljuk.

Minden WC öblítés során, baktériumok jutnak a levegőbe, melyeket valószínűleg Ön sem szeretne a fogkeféjére juttatni! Éppen ezért ajánlott, a fogkefét a WC-től a lehető legtávolabb tárolni!

Emellett nem árt akárcsak evés előtt, fogmosás előtt is kezet mosni!

Fogkefe tárolási tippek

Miután eltávolította fogkeféjét a WC közeléből, fogadja meg az alábbi fogkefe tárolási tanácsainkat:

Mik lehetnek a rossz szájszag okai?


A rossz lehelet megszokott a kutyáktól, ám az embernél igencsak befolyásolja a róla maga és mások által kialakult véleményt. A legkellemetlenebb, hogy általában nem is tudunk róla, hogy rossz a leheletünk, amíg finoman nem figyelmeztet rá valaki.
Mik lehetnek a rossz szájszag okai?
  • Tárolja leöblítve! Minden egyes használat után, alaposan öblítse le fogkeféjét folyó vízzel!
  • Tartsa szárazon! A baktériumok szeretik a nedves környezetet, ezért olyan helyen tárolja a fogkefét, ahol két fogmosás között alaposan ki tud száradni! Ne használjon fogkefe kupakot, mert az párás, nedves környezetet – ezáltal jó táptalajt – biztosít a baktériumoknak.
  • Függőlegesen tárolja, ne fektetve!
  • Ne ossza meg! Bármilyen közel is álljon Önhöz a testvére, házastársa, szobatársa, soha ne adja kölcsön a fogkeféjét, mint ahogy ne is vegye kölcsön másét! Ne is tárolja közvetlenül más fogkeféje mellett a sajátját, mert így azok könnyen baktériumot cserélhetnek!

Fogas kérdés: hogyan mossuk?


Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni.
Fogas kérdés: hogyan mossuk?

Fogkefe fertőtlenítés?

Ma már léteznek olyan eszközök, melyek a fogkefe fertőtlenítésére szolgálnak. A fogkefe baktériumai hővel, ultraibolya fénnyel, csíraölő spray-vel, vagy öblítéssel pusztíthatók el, bár nincs rá bizonyíték, hogy ezáltal csökkenne a betegségek kockázata. Cserélje inkább rendszeresen fogkeféjét!

Mikor kell kidobni a fogkefét?

A fogkefén található baktériumok korlátozásának legjobb módja, ha rendszeresen cseréli a fogkeféjét!

Szakemberek szerint, legalább háromhavonta cserélni kell a fogkefét! Ha a sörték elkoptak, ha beteg vagy gyenge az immunrendszere, cserélje gyakrabban! Elektromos fogkefe alkalmazásakor a fej cserélésére ugyanaz vonatkozik, mint a hagyományos fogkefére!

Minden alkalommal, mikor kísértést érez arra, hogy kihagyjon egy fogmosást és/vagy fogselyem-használatot, gondoljon arra, mennyi baktérium található a szájban, s hogy azok mire képesek!

A baktériumok okozzák az ínybetegségeket, a fogszuvasodást, a rossz leheletet! Éppen ezért fontos, hogy minél gyakrabban mosson fogat és használjon fogselymet, ezáltal megszabadulhat a baktériumok egy részétől! Fogmosás előtt antibakteriális szájvízzel való öblögetés, szintén sokat segít abban, hogy minél kevesebb baktérium kerüljön a fogkeféjére!

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Sikerrel zárult a koronavírusos kismama műtüdő-kezelése a Semmelweis Egyetemen

Mintegy hetven nap után elhagyhatta a Semmelweis Egyetem klinikáit és megkezdődhetett a rehabilitációja annak a 34 éves kismamának, akinél tavaly november 11-én diagnosztizáltak COVID-19...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...

Újabb étteremnyitás: Érden nyit új helyet a MexKitchen | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -