Mi az infraszauna? Vannak egészségügyi előnyei?

Ezt olvasta már?

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik, ahol a távoli szó arra utal, hogy hova esnek az infravörös hullámok a fény spektrumában.

A hagyományos szauna hőt használ a levegő felmelegítéséhez, ami pedig felmelegíti a testünket. Az infraszauna közvetlenül a testünket melegíti fel anélkül, hogy a körülöttünk lévő levegőt felmelegítené.

A szaunák vonzereje általánosságban az, hogy hasonló reakciókat váltanak ki, mint amit egy mérsékelt testmozgás kivált; például erőteljes izzadást és megnövekedett pulzust. Az infraszauna ezeket az eredményeket alacsonyabb hőmérsékleten éri el, mint a hagyományos szauna, ennek következtében azok számára is elérhető, akik nem tolerálják a hagyományos szauna hőmérsékletét. De járhat ez kézzelfogható előnyökkel egészségügyi szempontból? Talán.

Számos kutatásban vizsgálták az infraszaunák alkalmazását olyan krónikus egészségügyi problémák kezelésére, mint a magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, demencia és Alzheimer-kór, fejfájás, 2-es típusú cukorbetegség, valamint rheumatoid arthritis, és találtak némi bizonyítékot az előnyös hatásaira vonatkozóan. Ezen eredmények megerősítéséhez azonban nagyobb méretű és sokkal alaposabb vizsgálatokra van szükség. A vizsgálatok közül néhányat a hagyományos szaunát használó betegekkel is elvégeztek.

Másfelől nem számoltak be az infraszaunákat illetően nemkívánt hatásokról. Tehát, ha fontolgatjuk, hogy kipróbáljuk a szaunát relaxációs célból, akkor az infraszauna egy jó opció lehet.

Olvasson tovább!

WEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; What is an infrared sauna? Does it have health benefits? (mayoclinic.org)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában