Magas koleszterin-, magas húgysavszint, cukorproblémák – Milyen diéta ajánlott?

Ezt olvasta már?

“Orvosaim szerint kezdődő cukorbetegségem van, a koleszterinszintemmel és a húgysavszintemmel is gondok vannak. Milyen étrendet javasol?” – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Látogatónk!

Cukorbetegség esetén a cukortól és a cukros ételektől, a méztől tartózkodjon. A természetes élelmiszerekben megtalálható tejcukor, szőlő- és gyümölcscukor is egyszerű szénhidrát, ezeket inkább több részletben fogyassza.

Az összetett szénhidrátokat, keményítőt tartalmazó élelmiszerek szénhidráttartalmukat beszámítva fogyaszthatók. Az étrend tartalmazzon nem emészthető szénhidrátokat, diétás rostokat.

Lehetőleg zsírszegényen táplálkozzon. A cukrot édesítőszerekkel helyettesítheti, pl. steviával. Az alkoholfogyasztástól tartózkodjon.

Bővebben Diétás szabályok cukorbetegség esetén

Magas húgysavszint esetén: A napi purinfogyasztás ne haladja meg a 300 mg-ot a szokásos napi 600-1000 mg helyett. Az étrend összeállításakor fontos figyelembe venni, hogy melyik stádiumban van éppen a betegség.

Lehetőleg zsírszegény, elhízás esetén energiaszegény étrendet kövessen. Fogyasszon bőven folyadékot (2,5-3 l-t), tartózkodjon az alkoholfogyasztástól.

Purinban leggazdagabb ételek: belsőségek, olajos szardínia, húskivonatot tartalmazó ételek, hering, pisztráng, szardínia.

Bővebben Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása

Magas koleszterinszint esetén: Állai zsírokban szegény étrend, inkább hidegen sajtolt olajak fogyasztása javasolt.

Bővebben A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img