Limfocita – Normál, alacsony vagy magas az érték?

Ezt olvasta már?

A limfociták (lymphocyták) a fehérvérsejtek egyik nagy csoportját képezik, 20-40 százalékát alkotják. Ezek a nyirokszervekben képződő sejtes elemek a véráramban és a nyirokrendszerben keringenek, miközben a szervezetet folyamatos ellenőrzés alatt tartják.

Limfocita – Normál tartomány
19-41% 0.9-4.44 G/L

A limfocitaszám meghatározása vénás vérből történik, a normál tartományt %-os értékben és egyéb mértékegységben egyaránt feltüntetik.

Eredetüket tekintve megkülönböztethetünk T- és B-limfocitákat:

T-limfociták: a csecsemőmirigyből (thymus) származtatható T-limfociták az úgynevezett sejtes immunválaszért felelős alkotók, és a daganatokkal, valamint vírusokkal szembeni védelemben, valamint egy beültetett szerv-, szövet kilökődésében játszanak szerepet.

B-limfociták: a madarak Fabricius-féle tömlőjéről elnevezett B-limfociták az úgynevezett antitestes (humorális) immunitásért felelősek. A limfociták egyes típusai hosszú ideig maradnak életben, melynek köszönhetően az immunrendszer emlékezni képes a régebben megismert antigénekre, melynek köszönhetően bizonyos betegségekkel való újrafertőződéstől védelmet biztosítanak.

Az alacsony limfocitaszám okai

Limfocitopéniáról akkor beszélünk, ha a vénás vérben mért limfociták száma kevesebb, mint 0.9 G/L.

  • A limfociták száma különböző betegségekben csökkenhet: HIV, heveny gyulladásos megbetegedések, egyes autoimmun kórképek (SLE).

  • A szervezetet érő különböző eredetű súlyos stressz.

  • Kortikoszteroid terápia, daganatellenes kezelés részeként alkalmazott kemoterápiás szerek, valamint sugárkezelés.

  • Ritkán egyes örökletes megbetegedések, melyek az immunrendszer hiányos működését eredményezik, szintén limfocitopéniát okoznak.

  • Súlyos fokú limfocitahiány, akár az életet is veszélyeztető fertőzések kialakulásához vezethet, melyek kiváltói baktériumok, vírusok, gombák, paraziták egyaránt lehetnek.

Az emelkedett limfocitaszám okai

  • Limfocitaszám emelkedéssel főleg vírusfertőzések során találkozhatunk, de egyes bakteriális fertőzésekben (például TBC) is előfordul.

  • Csontvelőt érintő daganatok: akut és krónikus limfoid leukémia, melyekre az éretlen sejtek jelenléte a jellemző.

  • Daganatos betegségek kezeléseként alkalmazott sugárterápia.

  • Pajzsmirigy túlműködésével járó Graves-Basedow-kór, valamint a bélrendszert érintő Crohn-betegség is okozhatja a limfociták magasabb értékét.

Olvasson tovább! A krónikus limfocitás leukémia

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában