Letört a fogam, mire számíthatok?

Ezt olvasta már?

Függőlegesen tört le az egyik elöl lévő fogam, de nem fáj. Mire számíthatok a fogorvosnál? – Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Először is látni kell, hogy mekkora darab tört le a fogból, és milyen okból.

A törés oka igen sok lehet, pl.: valamilyen kemény anyagra való harapás, szuvasodás, illetve igen gyakran az elhalt vagy gyökérkezelt fogak törnek le amiatt, hogy megszűnik a keringésük és kiszáradnak.

Tehát ezt mindenképpen tisztázni kell, és az adott oknak megfelelően kell elkezdeni a kezelését.

Ha a kezelés során érzékenység, fájdalom lép fel, mindenképpen kérjen érzéstelenítést.

Az, hogy mennyi ideig fog tartani a beavatkozás, az határozza meg, hogy mit is kell pontosan csinálni.

Miért kell eltávolítani a fogkövet?

A fogkő felnőtteken gyakorlatilag minden szájban megtalálható. Étkezés során a fogak, a fogpótlások, és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok – kálcium, foszfát – hatására, egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik.

Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek. A fogkő az íny alatt, és az íny fölött is kialakulhat, elsősorban azokon a fogfelszíneken, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel helyezkednek el. Így elsősorban a felső-oldalsó fogak – a kis és nagyörlők – külső, valamint az alsó-elülső frontfogak – metszők és szemfogak – belső, nyelv felőli felszínén. A fogkő kialakulásának következményei

Olvasson tovább! Fogbalesetek – nem gyerekjáték!

Dr. Galgóczi Natália, fogorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Galgóczi Natália, fogorvos

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában