Különleges táplálkozási zavarok

Ezt olvasta már?

A teljesség igénye nélkül a táplálkozási zavarok felsorolásánál az anorexián és a bulimián kívül meg kell említeni más rendellenességeket is, amelyek kevésbé gyakoriak, ám hasonlóan súlyos következményük lehet.

Inverz anorexia

A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban – az anorexiában és a bulimiában – valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

Az inverz anorexia egy inkább férfiaknál leírt táplálkozási rendellenesség. Jellemzője, hogy a betegek a rendszeres testmozgás, izomfejlesztés, kalóriadús ételek fogyasztása ellenére a tükörbe nézve soványnak és gyengének látják magukat.

Az elégedetlenség további, szélsőséges sportteljesítményekre, esetleg szerhasználatra serkenti őket, amely végül ördögi körré válik körülöttük.

Ortorexia nervosa

Az ortorexia nervosa egy újonnan definiált táplálkozási rendellenesség. Lényege, hogy az egyén egy diétát képtelen befejezni, egyre merevebb szabályokat állít fel magának, ezáltal az ételek jelentős részét fokozatosan száműzi az életéből. A biotermékek, vitaminkapszulák, szénsavmentes ásványvizek, az egészséges(nek gondolt) életmód feltétlen hívévé válik.

Naponta több órát tölthet az étkezés tervezgetésével, de az ételek élvezeti értéke nem érdekli. Élettere beszűkül, kerüli azokat a helyzeteket, ahol más ételeket is fogyasztania kellene, így akár társadalmilag is izolálódhatk. Úgy véli, ezek az ételek árthatnak neki, a diéta az egészségesség illúziójával áltatja. Gyökereit szintén pszichés okokban kell keresni, pszichoterápia segíthet.

Egyéb táplálkozási vagy étkezési zavarok (Other specified feeding or eating disorders, OSFED)

Ilyeneket általában akkor diagnosztizálnak, ha valakinél evészavar tünetei vannak, de nem felel meg a DSM-ben felsorolt ​​étkezési zavarok egyik kritériumának sem. (A Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorderss (DSM) nyolcféle táplálkozási és étkezési zavart, rendellenességet ír le.)

Az OSFED tünetei gyakran okoznak stresszt, szociális problémákat, és befolyásolják az élet más területeit is. Mint minden étkezési rendellenesség, az OSFED is súlyossá és életveszélyessé válhat, ha nem kezelik.

Az OSFED-osztályozás alá tartozó étkezési zavarok a következők:

  • Atipikus anorexia nervosa: hasonló az anorexia nervosához, súlycsökkenéssel és potenciális táplálkozási és egészségügyi mellékhatásokkal jár, átlagos vagy átlag feletti testsúlyúak esetében.
  • Tisztítási zavar: a beteg által kiváltott hányás, túlzott hashajtóhasználat vagy más gyógyszerek alkalmazása jellemző, amelyek azonban nem kapcsolódnak mértéktelen étkezéshez.
  • Éjszakai étkezési szindróma: gyakori ébredés és evés, vagy túlzott evés esténként, még a vacsora után is.

Meghatározatlan táplálkozási vagy étkezési zavar (UFED)

A nem meghatározott táplálkozási vagy étkezési zavarokat (Unspecified feeding or eating disorder (UFED)) akkor diagnosztizálják, ha a mutatott tünetek nem felelnek meg egyik ismert rendellenesség specifikus kritériumainak sem.

Az UFED-diagnózis jellemzően az információhiányból fakad. Például egy sürgősségi orvos megvizsgálhat egy eszméletlen személyt és megállapíthatja, hogy túl sovány és alultáplált. De ha az alapbetegségét nem ismeri, arra a téves következtetésre juthat, hogy a beteg UFED-ben szenved.

Olvasson tovább! Drunkorexia – Egy új táplálkozási zavar

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Szerzőink: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter, Szegő Miklós, fordító és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
További forrás: The 8 Types of Eating Disorders

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában