Koronavírus – Vérplazmakészítménnyel életeket menthetünk

Ezt olvasta már?

Vérplazmakészítménnyel életeket menthetünk a koronavírus-járvány alatt – hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Varga Judit, aki korábban maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, beszámolt arról, hogy a napokban az Országos Vérellátó Szolgálatnál járt mintavétel céljából. “Ha meggyógyult a betegségből, Ön is segíthet!” – írta a tárcavezető, majd úgy fogalmazott: “ha tudok, segítek, ha tud, kérem Ön is segítsen”.

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban az operatív törzs sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek. Hozzátette: vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot; donornak minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálattal kell megállapítani, hogy adhatnak-e vérplazmát. Azzal készen biztosítják a betegeknek azt az ellenanyagot, amelyet a betegek szervezete esetlegesen nem tud termelni, “egyfajta passzív immunitásban részesítjük” őket – fogalmazott korábban az országos tisztifőorvos.

(MTI)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában