Kihat a tesztoszteronszintre, hogy hol töltöttük a gyermekkorunkat

Ezt olvasta már?

A folyadék pótlása télen is fontos!

A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása nem csak nyáron fontos. A hidegebb évszakokban nem tapasztalunk olyan erős szomjúságérzetet, mint amikor árnyékban 30 °C van, éppen ezért,...

A bölcsőhalál okai és megelőzése

A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden...

Részletesen a rhabdomyolysisről

A rhabdomyolysis a vázizomzat károsodásával, szétesésével, pusztulásával járó megbetegedés, amely az izomzat myoglobin proteinjének a vizeletbe történő kiválasztódásával jár. A szervezetben 3 fő...

Az új koronavírus-fertőzés a következő években endémiává válhat

Bár az új fertőződések, sőt a megbetegedések száma is bizonyos térségekben csökkenni kezdett, annak arányában, ahogyan egyre többen kapják meg a vakcina első dózisát,...

Mikor a túlélés a tét, csökken a tesztoszteronszint. Kutatók számára már régóta ismert, hogy a tesztoszteron hormon szintje a férfi környezetének vagy élethelyzetének megfelelően emelkedhet és csökkenhet. A házasság, az apává válás, a stressz, vagy akár egy női kombiné kézben tartása mind az adott hormon szintjének emelkedését vagy csökkenését okozhatja. Eddig azonban a tudósok számára is ismeretlen volt, hogy bizonyos népcsoportokban miért természetesen magasabb a tesztoszteronszint, mint másoknál.

A faji hovatartozás és gének szerepe megkérdőjeleződött

Az Egyesült Királyságbeli Durham Egyetem új kutatása azt sugallja, hogy a férfiak gyermekkori környezete határozza meg a tesztoszteron szintjét, aláásva ezzel azokat a korábbi elméleteket, mely szerint a faj vagy a gének szabályozzák a hormon mennyiségét az egyes egyénekben.

Az elszegényedett és az iparosodott lakóhely is befolyásolhatják a hormonszintet

A tesztoszteron átlagos szintje nagymértékben változhat attól függően, hogy hol élnek a férfiak – állítja a Durham Egyetem biológiai antropológusa, Kesson Magid, aki a Nature Ecology and Evolution című lapban megjelent tanulmány vezető szerzője. „Jellegzetesen magasabb a tesztoszteronszint a gazdagabb, posztiparosodott európai vagy észak-amerikai országokban élő férfiak esetén, összehasonlítva azokkal a férfiakkal, akik a világ szegényebb részein vagy olyan helyen élnek, ahol a lakosság többségénél magasabb a betegségek aránya” – mondja.

Magid szerint a tanulmány célja az volt, hogy rendkívül kontrasztos környezeteket hasonlítsanak össze annak érdekében, hogy megpróbálják meghatározni a hormonszintkülönbségek eredetét. A kutatók azt feltételezték, hogy a férfiak számára Bangladeshez képest kevés a környezeti kihívás az Egyesült Királyságban. „Nem tudtuk, hogy ezek a különbségek abból adódtak-e, ahogy a férfiak a közvetlen környezetükre felnőttként reagáltak, vagy hogy ezek a különbségek már korai életkorban, a felnőttkor előtt beálltak-e” – mondja.

Kiket vizsgáltak és miért?

Banglades a világ legszegényebb országai közé tartozik, ahol az anyai alultápláltság és a nem megfelelő testi fejlettség aránya az öt évesnél fiatalabb gyermekek körében több mint egyharmad. Annak érdekében, hogy az eredményeket ne befolyásolják túlzott mértékben a táplálkozási hiányosságok, a kutatók a középosztályt, a lakosság földtulajdonnal rendelkező részét vizsgálták, akiket általában nem érintenek a szélsőséges szegénység környezeti hatásai.

359 embertől gyűjtöttek adatokat, akik az alábbi öt csoport valamelyikébe tartoztak:

  • Bangladesben született és felnőtt férfiak
  • bangladesi férfiak, akik gyermekkorukban az Egyesült Királyságba vándoroltak
  • Bangladesi férfiak, akik felnőttekként költöztek az Egyesült Királyságba
  • a második generációs Egyesült Királyságban született és felnőtt, bangladesi bevándorlók gyermeke
  • az Egyesült Királyságban született, európai származású férfiak.

Mely férfiaknak volt a legmagasabb tesztoszteronszintjei?

Magid és munkatársai azt tapasztalták, hogy azok a bangladesi férfiak, akik az Egyesült Királyságban nőttek fel és éltek, szignifikánsan magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek azokhoz a férfiakhoz képest, akik Bangladesben éltek és nőttek fel. Az Egyesült Királyságban élő bangladesiek emellett fiatalabb korban érték el a pubertást, és magasabbak voltak, mint az egész gyermekkorukban Bangladesben élők.

A tesztoszteronszintet meghatározó tényezők

A tanulmány szerzői szerint a tesztoszteronszintek közötti különbség a szervezet által a hormon termeléséhez szükséges energia mennyiségétől függ. Bangladesben a férfiaknak a fejlődés évei során nagyon sok energiát a betegségek elleni harcra, vagy a nem kielégítő táplálkozás miatti túlélésre kell fordítani. Minél több energiát irányít a szervezet a túlélésre, annál kevesebb energiája marad a tesztoszteron termelésére.

A gyermekkori környezet befolyásolja a hormonszintet

„Tanulmányunk eredményei alátámasztják azt az elképzelést, hogy a gyermekkori környezet később hatással van a tesztoszteronszintre” – mondja Magid, hozzátéve, hogy a faji hovatartozás vagy a férfiak felnőttkori lakóhelye kevésbé befolyásolja a hormonszintet.

„Ezenkívül úgy tűnik, hogy a felnőttkori tesztoszteronszint nem rögtön csecsemőkorban dől el, hanem a későbbi gyermekkorban” – mondja. „Az adatok azt sugallják, hogy az idősebb fiúk a kamaszkorig alkalmazkodhatnak a környezetükhöz – ez későbbi életkor, mint amire számítottam.”

A genetikai markerek még mindig befolyásolják a tesztoszteronszintet

A gének ennek ellenére valószínűleg szerepet játszanak az egyén tesztoszteronszintjében, mondja Magid. „Számos bizonyíték van arra, hogy a tesztoszteronszintek korrelálnak bizonyos genetikai markerekkel, és a tesztoszteronszint bizonyos mértékben öröklődik a családon belül” – mondja.

Szükséges-e a férfiak tesztelése tesztoszteronnal kapcsolatos állapotokra?

A kutatás eredményei befolyásolhatják egyes populációk egészségügyi szűrését. „Az az eredmény, hogy a bevándorlók Egyesült Királyságban született gyermekei magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek, azt sugallja, hogy ezeknél a férfiaknál magasabb a későbbi prosztatamegnagyobbodás kockázata” – mondja Magid, hangsúlyozva, hogy az érintett férfiaknak különösen tisztában kell lenniük a prosztatabetegségekkel kapcsolatos szűrési programokkal.

„A következő lépés az, hogy megvizsgáljuk, vajon a bevándorlók gyermekei között magasabb-e a prosztatabetegségekkel – például jóindulatú prosztatahiperplázia (más néven jóindulatú prosztatamegnagyobbodás) – kapcsolatos tünetek előfordulási aránya” – mondta.

Miért csökkenhet az amerikai férfiak tesztoszteronszintje?

A kutatás felveti a kérdést, hogy mi okozza az Egyesült Államokban a férfiak tesztoszteronszintjének évtizedek óta megfigyelhető folyamatosan csökkenését? Ha egy biztonságosabb, kevesebb kihívást jelentő környezet magasabb tesztoszteronszintet eredményez, nem emelkednie kellene a tesztoszteronszintnek a csökkenő tendencia helyett?

Magid szerint az elhízottak és a dohányzók aránya legalább részben magyarázza a tesztoszteron alacsonyabb szintjét. „Számos elmélet van, ami a problémát magyarázza, és vannak olyanok, akik vitatják, hogy ez egy valós trend lenne, vagy hogy hosszú távon hat a férfiak egészségre” – mondja.

„Bármi legyen is a magyarázata, független attól, hogy az amerikai férfiak olyan környezetben nőnek fel, ahol korlátozott ökológiai stressz áll fenn, vagy potenciálisan összefügg azzal, hogy több generáció élt ilyen körülmények között” – mondja.

Vajon a következő generációnak alacsonyabb tesztoszteronszintje lesz, mint apáiknak?

„Lehetséges, hogy ezek a hatások a vizsgált bevándorló közösségekben elavulnak, s ebben az esetben arra lehet számítani, hogy a bevándorlók gyermekeinek gyermekei alacsonyabb tesztoszteronnal rendelkeznek majd, mint az apáik. Ezek a tesztoszteronszintek megegyezhetnek azoknál az európai szomszédjaiknál mért alacsonyabb szintekkel, akik szintén több generáció óta az Egyesült Királyságban élnek” – spekulál.

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
 everydayhealth.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Életmódváltással a túlsúly ellen

Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is szükség van. Hogyan kezdjen hozzá? ...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Normafa Grill Terrace – kajamekka a Normafán | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -