Gyümölcsök az őszi étrendben

Ezt olvasta már?

A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei

A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. A glutén a gabonák egyik...

Oxigénterápia otthon

Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető. ...

Ismerje fel időben! – A szívinfarktus korai jelei

Szívinfarktus esetén minden pillanat számít! Ha a legcsekélyebb gyanú is felmerül, azonnal hívjon mentőt! A szívinfarktus tünetei az egyes embereknél nagyon különbözőek lehetnek, akár...

Vérzékenység: nekik nincs „katonadolog”

Nagyon ritka betegségnek számít, itthon mindössze ötszázan szenvednek tőle. A hemofília, vagyis vérzékenység ráadásul gyógyíthatatlan, ám gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a fájdalom. A hemofília...

Az őszre beérő gyümölcsöknek nagy jelentőségük van vitamin- és rostforrásként. Fogyaszthatók frissen vagy befőttként és számos étel alapanyagaként.

A rendszeres étkezés, kiegyensúlyozott és változatos étrend mellett fontos az is, hogy az ételek alapanyagait jól válogassuk össze. Részesítse előnyben a friss, szezonális és helyi termékeket.

Az alma magas víz-, gyümölcscukor- és szőlőcukor-tartalma miatt könnyen emészthető, valamint immunerősítő hatású C-vitamin-tartalma révén. Fogyasztható nyersen, sülve, süteményekben, kompótként, almaléként stb..

Amennyiben táplálékintolerancia vagy ételallergia nem zárja ki, étrendünk részei lehetnek például a következő gyümölcsök:

A mandarin C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag zamatos gyümölcs.

A körtének magas a cukor-, vas-, kálium- és foszfortartalma, savtartalma viszont a többi gyümölcshöz viszonyítva alacsony.

A füge fogyasztható nyersen vagy szárítva, ám azt tudnunk kell, hogy szárítással a friss füge igen magas víztartalma nagymértékben csökken, cukortartalma viszont extrém mértékben nő. A friss fügében C-vitaminból van több, a szárítottban pedig A- és B-vitaminból. A füge kálium-, magnézium- és vastartalma magas, és gazdag rostanyagokban is.

A szőlő vasat, káliumot és C-vitamint is tartalmaz. Cukorbetegek nem fogyaszthatnak többet napi 80 g szőlőnél, mivel erősen megemeli a vércukorszintet magas szőlőcukor-tartalma miatt.

Az áfonyát leggyakrabban szárítva, aszalva, gyümölcsléként, lekvárként vagy süteményekbe téve fogyasztják. Az áfonya gazdag nátriumban, káliumban és C-vitaminban. Cukorbetegeknek ki kell kérniük orvosuk véleményét az áfonya fogyasztása előtt (teaként fogyasztva is!).

A dió sok tápanyagot tartalmaz, gazdag telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint számos biológiailag aktív anyagban, így fenolos antioxidánsokban és fitoszterolokban. A dióra allergiások számára azonban a fogyasztása szigorúan tilos!

Hogyan iktassuk be a gyümölcsöket étrendünkbe?

Reggelire fogyaszthatunk például zabpelyhet joghurttal, amelyhez frissen keverjünk kozzá friss vagy aszalt gyümölcsöt. Reggelire, de a nap bármely szakában választhatunk folyadékpótlásra édesítetlen, akár frissen facsart gyümölcsleveket. Ebédre fogyaszthatunk gyümölcslevest, tízóraira, uzsonnára pedig egy-egy gyümölcsöt, gyümölcsjoghurtot, turmixot vagy olajos magvakat.

Nagyon fontos, hogy a rostok, rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása mellett sok folyadékot igyunk!

Cukorbetegeknek minden esetben számításba kell venniük a gyümölcsök cukortartalmát, a napi megengedett fogyasztási mennyiséggel kapcsolatban feltétlenül kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát!

Tovább Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

WEBBetegForrás: WEBBeteg

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hogyan kommunikáljuk aggályainkat túlsúlyos szeretteinknek?

A világon a felnőtt lakosság 39 százaléka túlsúlyos, közülük 13 százalék elhízott. Mivel sajnos 2018 második fele óta Magyarország hivatalosan is Európa legkövérebb nemzete...

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -