Fogamzásgátlás és nyár

Ezt olvasta már?

A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt néha időzónákkal távolabbra utazunk, ilyenkor sokan bizonytalanok abban, hogy hogyan szedjék a tablettát. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a nyár és a fogamzásgátlás összefüggésében.

“Nyáron a sűrű program miatt sokszor elfelejtem bevenni a tablettát. Van-e valamilyen jó tanács, hogy ne felejtkezzem el a tabletta bevételéről?”

A tabletta bevételét érdemes olyan időpontra tenni, amikor az ember általában otthon van, jó ötlet például a fogkefe mellé készíteni a csomag tablettát, és az a tapasztalat, hogy az is működni szokott, ha a mobiltelefonon időzítő szignált állít be. Ha mégis elfelejtené bevenni a fogamzásgátlót, és nem pótolja a betegtájékoztatóban megadott időn belül, akkor a teendőket illetően alaposan olvassa el a betegtájékoztatót, ha nem őrizte meg a tabletta csomagjának kibontásánál, akkor keressen rá az interneten.

“Csökkenti-e az alkohol a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát?”

Nem csökkenti, de egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az alkohol hatása fokozódik a tablettaszedő nőknél, ezért óvatosan, mértékkel fogyasszon alkoholt.

“Időzónákkal távolabbra kell utaznom. Félek, hogy az oda- és visszaútnál eltévesztem a tabletta szedését. Mit javasol?”

Érdemes beszerezni egy karórát, ami az otthoni időt mutatja, így az időzónák kavalkádjában is tudja tartani a tablettaszedés szokásos időpontját.

“Hajlamos vagyok a hüvelyi fertőzésekre, megkeseríti a nyaramat. Azt hallottam, hogy a fogamzásgátló okozza. Érdemes abbahagyni a tabletta szedését?”

Semmiképp se hagyja abba a fogamzásgátló szedését. Nem a fogamzásgátló okozza a hüvelyi fertőzést, hanem az, hogy mivel mellette egyéb (óvszeres) védelemre nincs szükség a nem kívánt terhességgel szemben, ezért a sperma bejut a hüvelybe. A hüvely vegyhatása savas, a sperma lúgos, ha a kémhatás eltolódik ebbe az irányba, a hüvelyben kórokozók nyerhetnek teret, és betegséget okozhatnak. Érdemes aktus után tejsavval irrigálni, illetve rendszeresen használni hüvelyi probiotikumokat.

“A fogamzásgátló véd a nemi betegségekkel szemben?”

Nem. Ha alkalmi kapcsolatba bonyolódik valaki, vagy a partnernél felmerül nemi betegség gyanúja, feltétlenül szükséges a fogamzásgátló tabletta használatát óvszeres védelemmel kiegészíteni.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában