A szüleim megkapták a védőoltást, de én még nem – Kockázatos lenne meglátogatnom őket?

Ezt olvasta már?

A dialízis formái

A szervezet só-, víz- és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése...

Életmódváltással a túlsúly ellen

Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is szükség van. Hogyan kezdjen hozzá? ...

A folyadék pótlása télen is fontos!

A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása nem csak nyáron fontos. A hidegebb évszakokban nem tapasztalunk olyan erős szomjúságérzetet, mint amikor árnyékban 30 °C van, éppen ezért,...

A bölcsőhalál okai és megelőzése

A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden...

Hamarosan sok család kerül abba a helyzetbe, hogy az idősebb felnőttek megkapják a védőoltást, de a gyermekeik és unokáik még nem. Amíg a lakosság nagy része nem kerül beoltásra, és a vírus közösségi terjedése nem csökken, addig továbbra is szükség van a fizikai távolságtartásra és a maszkviselésre – mondják a szakértők.

Azon idősebb felnőttek számára, akik az év nagy részében elszigetelték magukat a családtól és a barátoktól, hogy biztonságban maradjanak a koronavírustól, a COVID-19 elleni védőoltás engedélyezése jelent némi fényt az alagút végén.

Habár a vakcina nagyobb védelmet biztosít, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy még időbe fog telni, míg az élet visszatér a normál kerékvágásba. Ide tartozik az is, hogy miként tervezhetőek a találkozások a szeretteinkkel.

„Azoknak, akik már megkapták a védőoltást, nagy kísértés elgondolkodni ezeknek a dolgoknak az újrakezdésén, de még mindig nem vagyunk túl a nehezén” – mondta Dr. Ronan Factora, a Clevelandi Klinika geriátriai központjának orvosa. „Ez egy folyamat.”

Nem nulla a kockázat

„Még mindig jóval afeletti kockázati szinten vagyunk, mint amit a nyári hullám során tapasztaltunk” – mondta az Egyesült Államokra vonatkozóan Dr. Kelley, az Emory Egyetem Orvostudományi Karának infektológus professzora, de megállapítása igaz Magyarországra is.

A Healthline egészségportál által megkérdezett szakértők egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy jócskán benne járunk majd a 2021-es évben, mire arra a pontra érünk.

Addig ugyanazokat a korábban is érvényben lévő védőintézkedéseket kell alkalmazni a COVID-19 terjedésének megakadályozására, ha meglátogatjuk a szeretteinket, ideértve a fizikai távolságtartást, a maszkviselést és a jó kézhigiéniát is.

„Most februárban ugyanazokat a dolgokat tenném, mint amiket decemberben” – mondta Dr. Kelley. „Legyünk a szabad levegőn, amikor csak lehet. Ha odabent tartózkodunk, használjunk maszkot. Az összejöveteleket továbbra is a lehetőségekhez mérten kis létszámmal és korlátozott mennyiségben tartsunk.”

Ennek egyik oka az, hogy bármelyik oltást is kapja meg az adott személy, az nem lesz 100%-os hatékonyságú. Még a Moderna és a Pfizer vakcina 94 vagy 95%-os hatékonysága mellett is fennáll ez a kockázat. Amilyen sebességgel terjed a vírus, még ez az 5%-os esély is kockázatot jelenthet.

Ezenkívül az sem ismert még, hogy a vakcina mennyire nyújt védelmet a vírus újonnan megjelenő variánsaival szemben, amelyek sokkal fertőzőbbek. Ezt a tudósok jelenleg is vizsgálják, de időbe fog telni, mire megtalálják a választ.

Mely tevékenységek biztonságosak a már beoltott idősek számára?

Nincs olyan tevékenység, ami ne járna valamennyi kockázattal, ameddig a vírus még mindig terjed. A beoltott idősebb felnőttek azonban magabiztosabban vehetnek részt bizonyos tevékenységekben olyan személyekkel, akik az alacsonyabb kockázatú csoportba tartoznak.

A geriáter úgy véli, hogy különösképp szabadtéri tevékenységekben, főként a kisebb létszámú családi összejöveteleken, a szociális távolságtartást és a maszkviselést továbbra is gyakorolva, nagyobb biztonságban érezhetik magukat a beoltott idősebbek, hiszen a vakcina által még egy védelemmel rendelkeznek.

Sok család esetében azonban felmerül egy további bonyodalom: a védőoltást nem engedélyezték gyermekek esetében. A Pfizer által kifejlesztett vakcinát például 16 éves és ennél idősebb korosztály számára, míg a Moderna védőoltását 18 éves és ennél idősebb korosztály számára engedélyezték. A közeljövőben nem is várható, hogy a gyermekek oltására is sor kerüljön.

Ez különösen aggasztó lehet, ha idősebb gyermekekről és kamaszokról van szó, akik esetében valószínűbb, hogy nagyobb társaságban mozognak.

„Az ilyen esetekben úgy vélem, hogy az idősebb felnőttek számára jó ötlet lehet, ha egy találkozó előtt kérdéseket tesznek fel azzal kapcsolatban, hogy az unokáik merre jártak az elmúlt 10 nap során” – javasolta Dr. Factora. „Ha ez idő alatt betartották a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, és nem voltak tüneteik, akkor alacsonyabb a kockázata, hogy elkapjunk valamit tőlünk.”

A szakértők véleménye szerint, ha egy adott közösségből mindenki megkapta a védőoltást, akkor a COVID-19 terjedésének kockázata csökkenni fog. Habár a többgenerációs családok számára ez eltarthat egy darabig, addigi is a beoltott idősebb felnőttek már jobban érezhetik magukat abban a tekintetben, hogy időt tölthetnek az azonos korú, szintén beoltott társaikkal.

„Ha megkaptuk a védőoltást, és a szűkebb körünkben lévő emberek is beoltásra kerültek, akkor nagyobb bizonyosságunk lehet afelől, hogy kisebb valószínűséggel kaphatjuk el a COVID-19 megbetegedést” – nyilatkozta Dr. Factora.

Amíg a lakosság nagy része nem kerül beoltásra, és a vírus közösségi terjedése nem csökken, addig az idősebb felnőtteknek továbbra is távol kell maradniuk a nem megfelelően szellőztetett, beltéri helyektől. Azok a helyszínek, amelyeket még mindig a legnagyobb kockázatúnak tartanak, és amelyeket érdemes elkerülni: az éttermek, a zsúfolt helyiségek, azok a helyek, ahol sok ember tartózkodik.

Tovább

WEBBeteg
F. Zs., fordító; Forrás: My Parents Are Vaccinated but I’m Not. Is It Safe for Us to Visit? (healthline.com)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Bab, lencse, borsó – Ezért fontos a hüvelyes növények fogyasztása!

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld,...

Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Megúszós sütik Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok Brutális fogások Jobb,...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -