A lágyéksérv tünetei és a sérvműtét

Ezt olvasta már?

Magas vérnyomás: só helyett zöldfűszerek

A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is...

Koronavírus – Szlávik: az engedélyezett védőoltások hatékonyak és biztonságosak

Azok a védőoltások, amelyeket a hatóságok engedélyeznek - legyenek akár hagyományosan vagy korszerű, új technológiával előállítva - egyaránt hatékonyak és biztonságosak - mondta a...

10 tipp a téli bőrvédelemhez

A hideg, az alacsonyabb páratartalom, a lakások fűtése különösen megviselheti a bőrünket. A szárazság mellett gyakran jelentkezik egy másik kellemetlen tünet is: a viszketés....

Koronavírus – Brit tanácsadó: több halálesetet okozhat az új brit variáns, de hatékonyak ellene az oltások

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint vannak arra mutató - egyelőre nem egyértelmű - jelek, hogy a koronavírus néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított új variánsa...

A lágyéksérv 25 év felettieknél száz emberből két főt érint, ám 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik. Férfiakat gyakrabban érint, mint nőket, náluk állás vagy fizikai munka után a herezacskók felé sugárzó tompa fájdalom jelezheti a betegséget.

A méhen belüli fejlődés során a herék a hasüregen belül alakulnak ki, és csak később vándorolnak végleges helyükre, a herezacskóba.  Így tehát a hasfalnak van egy olyan pontja, amely a ki és belépő képletek (erek és ondóvezeték) miatt, eleve gyengébbnek tekinthető. Ráadásul ez a folyamat sokszor hibát szenved, a hashártya a herezacskó felé születéskor a fiúgyermekek akár 40 százalékában is nyitott. Leányoknál a kerek méhszalag (ligamentum rotundum) lép ki ugyanezen a ponton, náluk is van tehát egy veleszületett, bár enyhébb gyengeség.

A szervezet persze igyekszik kompenzálni ezt a gyengeséget, ezért a herék útja a hasfal egy csatornájában, a lágyékcsatornában vezet. Ez normálisan egy kb. 4 cm hosszúságú szakasz a hasfali izom-bőnye rétegében, melyet alulról a lágyékszalag, belülről a haránt hasizom bőnyéje, felülről a belső ferde és haránt hasizom, kívülről pedig a külső-ferde hasizom bőnyéje határol.

Hogyan alakul ki a sérv?

A sérv az esetek többségében ugyanezen úton keletkezik, és a lágyékcsatornának megfelelően ferde lefutású.

Veleszületett (a hashártyanyúlvány tökéletlen záródása miatt létrejövő) és szerzett (külső hatásokra kialakuló) formái vannak, a kis alig tapintható incipiens sérvtől kezdve, egészen a herezacskóba is lenyúló inguinoscrotalis sérvekig.

Az esetek kisebb részében, azonban a sérv direkt utat tör magának a hasfalon keresztül, közvetlenül a külső lágyékgyűrű alól eredve, ezek az egyenes, vagy direkt sérvek.

Bár különálló sérvtípus, mégis közelsége, és a közös műtéti megoldások miatt itt célszerű ismertetni a combsérvet, mely a lágyékszalag alatt, többnyire a végtagi erek mentén nyomul elő, és általában a combtőnél okoz kidudorodást.

A kezdődő sérvek általában fekvéskor megkisebbednek, gyakran el is tűnnek, melynek oka, hogy ilyenkor a sérvtartalom visszakerül a hasüregbe. Ezek az úgynevezett visszahelyezhető (reponabilis) sérvek.

Gyakori kérdések a lágyéksérvről

Gyakori kérdések Van-e esélye annak, hogy kiújul a sérv illetve milyen tevékenység, vagy lelki-fizikai állapot hatására alakulhatna/alakulhatott ki nálam.

Dr. Boros Miklós, sebész válasza az orvos válaszol rovatban

Gyakori kérdések Jövő hétre van időpontom lágyéksérv műtétre (2×1 cm-es sérv), de fenn áll az esély, hogy közben teherbe estem.

Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász válasza az orvos válaszol rovatban

A lágyéksérv felismerése, tünetek

A tünetek a lágyéksérv típusától függetlenül hasonlóak. Az első panasz tartós állás, vagy fizikai munka során a herezacskók irányába, (hölgyeknél a szeméremajkak felé) sugárzó tompa fájdalom lehet, de jelenléte nem szükségszerű. Maga a sérv rendszerint, mint egy rugalmas tapintatú dudor jelenik meg a herezacskók tövénél.

A szűk sérvkapu, vagy a régóta fennálló accret sérv kizáródásra hajlamosít. Míg választott időpontban történő műtétje rutin, minimális kockázatú beavatkozásnak számít, addig a kizáródott sérv halálozása, még napjainkban is elérheti a 10 százalékot.

A diagnózis felállításához, többnyire a gondos betegvizsgálat önmagában elegendő. Kezdődő kis sérvek, combsérvek esetén, a hasi és lágyrész ultrahang fontos kiegészítő vizsgálat. Időskorban viszonylag hirtelen kialakuló, különösen kétoldali sérvek esetén hasűri, elsősorban vastag- és végbéldaganat is állhat a háttérben, ezért ilyenkor gondos kivizsgálás indokolt!

Férfiaknál gyakoribb

A betegség a fent említett okok miatt férfiakban sokkal gyakoribb. Veleszületett lágyéksérv, kb. minden századik fiúgyermeknél található. 25 év felett a gyakoriság 2 százalék körüli, 50 év felett  az előfordulási arány meredeken növekszik.

Az összes sérv kb. 90 százaléka férfiakon fordul elő, leggyakrabban koraszülött gyermekeken és 75 éves kor felett. Dohányzók körében, bizonyos megváltozott belső folyamatok révén, a sérv igazoltan gyakoribb. Bizonyos állapotok: tartós nehéz fizikai munka, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vizelési nehézség, tartós székrekedés hajlamosítanak létrejöttére.

A lágyéksérv műtét

A sérv csak sebészi úton gyógyítható, a diagnózis egyet jelent a műtéti javallattal. Műtét előtt friss mellkasröntgen, vérvétel, EKG vizsgálat, valamint aneszteziológiai vizsgálat kell, hogy történjen.

A lágyéksérv hagyományos műtétje kívülről, a hasfal felől történik. Minden műtéti típus lényege a sérvtömlő kipreparálásán és eltávolításán túl, a lágyékcsatorna leggyengébb, hátsó falának megerősítése.

Számos technika létezik a hasfali rekonstrukció módja szerint, ám a hagyományos műtéti típusoknál a kiújulás gyakori. Ennek oka a hasfal feszülő öltések melletti egyesítése, mely módon nem optimálisak a gyógyulási feltételek.

[embedded content]

Fiatal, jó izomzatú betegeknél ezek is elegendőek lehetnek, de az esetek többségében napjainkban a műtét, háló beültetése mellett történik.

A nem felszívódó, szövetbarát hálót a sérvtömlő eltávolítását követően, a lágyékcsatorna hátsó falára helyezik és ott néhány öltéssel rögzítik. A gyógyulás során, a képződő hegszövet belenő a háló lyukaiba, így egy erős, ellenálló réteg képződik, mely elejét veszi a kiújulásnak.

Bővebben A sérvek sebészetéről

A műtét után

Ezzel a technikával a sikerráta 98 százalék körül mozog. Műtét után az érzéstelenítés módja szerint szinte azonnal, vagy másnap felkelhet a beteg, ez hasznos a trombózis és légzési szövődmények elkerülése céljából is. Néhány napig célszerű könnyen emészthető, nem puffasztó ételeket enni bő folyadékbevitellel a székrekedés megelőzésére.

Összességében 6 hét fizikai kímélet javasolt, 2-3 hét után, azonban már könnyebb mozgás (úszás, kerékpározás) megengedett. Ezt követően fokozatos terhelés szükséges. Fizikai munkával foglalkozók esetén, ez akár 6 hetes táppénzes periódust jelent, szellemi munkavégzők már egy-két hét után munkaképesek.

Hagyományos fekvőbeteg-ellátás esetén, a beteg a műtét előtti nap fekszik be, és vagy a műtét másnapján, vagy a bőrkapcsok eltávolításakor (5. napon) távozik.

A lágyéksérvműtétek egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elláthatók, ilyenkor azonban az igen részletes felvilágosítás, a beteg konkrét terápiás utasításokkal való ellátása, és probléma esetére, a 24 órás segítségnyújtás lehetősége alapvető követelmény. Az újonnan egyre nagyobb teret hódító, laparoscopos sérvsebészetről külön cikkben foglalkozunk.

Tovább Lágyéksérv csecsemő- és gyermekkorban

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Sasi Szabó László, általános sebész

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk távolítja el a keringésből. Akiknek...

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...

Teszteltük a vegán ebédmenüt kínáló éttermeket

Húst hússal A debreceni mazsolás csirkét még 100 éve is ették a Hajdúságban ...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -