A derékfájás: hogyan kezelhető?

Ezt olvasta már?

A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat.

Mivel a derékfájás mögött számtalan eltérő ok állhat, a panasz kivizsgálása és kezelése is számos eljárást foglalhat magába.

A derékfájás diagnosztikája

Ha derékfájdalom miatt keres fel orvost, akkor az valószínűleg megnézi a hátát, megvizsgálja, hogyan tud ülni, állni, járni és hogyan tudja megemelni lábait. Ellenőrizheti a reflexeit reflexkalapács segítségével.

Ha feltételezi, hogy Önnél daganat, törés, fertőzés vagy más betegség áll a derékfájdalom hátterében, az orvos az alábbi vizsgálatok egyikét javasolhatja:

Röntgenvizsgálat. A medence, a gerinc és a végtagok röntgenvizsgálata a csontok eltéréseit tudja kimutatni, mint például a törést, ficamot, csontritkulást, kóros meszesedéseket. Általában kétirányú felvétel készül, de bizonyos esetekben különleges beállításra is szükség lehet. Röngtenvizsgálattal megtekinthető a csontok egymáshoz való viszonya, hogy van-e Önnél degeneratív ízületi betegség vagy csonttörés. Nem mutatja ki ugyanakkor a gerincvelő, az izmok, a kötőszövetek, az idegek vagy a porckorongok rendellenességeit (legfeljebb, ha azok különösen súlyosak). Diagnosztikai módszerek – Röntgenvizsgálat

Mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) segítségével pontosabban el lehet különíteni a jó- és rosszindulatú elváltozásokat, és bár a csontok vizsgálatára kevésbé alkalmas, a lágy szövetekről ez a vizsgálat nyújtja a legpontosabb információt. Nagy hátránya, hogy hosszú a vizsgálati idő, valamint hogy nem végezhető olyan betegen, akinek szervezetében fémet tartalmazó protézis, illetve pacemaker van. Diagnosztikai módszerek – az MR

Computer tomográfiás vizsgálat (CT). Ezekkel a képalkotó vizsgálatokkal a porckorongsérv, a csontok, ízületek, inak, idegek, szalagok és erek rendellenességei is kimutathatók. A CT hátránya, hogy a kórház számára nagyon drága a vizsgálat, valamint hogy sugárterheléssel jár, ezért terhesség alatt nem végezhető. Kontrasztanyag használat esetén pedig fennáll a kontrasztanyag-érzékenység veszélye. Diagnosztikai módszerek – a CT

Csontscan (szken). Orvosa csont szken vizsgálat segítségével csontdaganatot, vagy kompressziós (összeroppanásos) törést kereshet. Az eljárás során kis mennyiségű radioaktív anyagot (tracer – trészer) adnak vénásan, amely aztán a csontokban felhalmozódva kimutathatóvá teszi a csontok rendellenességeit.

Idegvizsgálat, elektromiográfia. A vizsgálat során az idegek és az izmok működési rendellenességei deríthetők ki, például az ideg nyomódása, amit gerincsérv vagy gerinccsatorna-szűkület eredményezhet.

Bővebben Fáj a dereka? Így állítja fel orvosa a diagnózist

Ha otthon is kezelhető a derékfájás

Az első napokban a derék kímélésével szigorúan pihentetni kell a gerincet és mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb testtartást. A leginkább fájdalommentes testtartást általában felhúzott lábakkal lehet elérni háton vagy oldalfekvésben, az alsó végtagok mérséklet felpóckolásával.

A fájdalom enyhítésére használhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat (pl. ibuprofen).

Amikor a fájdalom némileg enyhül, óvatosan meg lehet kezdeni a mozgást. Ez elsősorban az izmok nyújtását és lazítását jelenti, majd fokozatosan lehet áttérni a hosszabb távon is hatékony tornagyakorlatokra. Ez az alábbi módszerekből állhat:

Bővebben Mi a teendő derékfájás esetén?

Fizioterápia, gyógytorna

A derékfájás egyes okait nem lehet megszüntetni (pl. porckopás), egyes esetekben (porckorongsérv) a műtéti eljárás hozhat eredményt, az esetek többségében azonban a megfelelő testtartással, mozgással, illetve nem műtéti terápiákkal megszüntethető a deréktáji fájdalom. A terapeuta konkrét gyakorlatokat tanít meg, amelyek erősítik a gerinc izmait és javítják a tartást. A tornagyakorlatok rendszeres végzésével a fájdalom kiújulása megelőzhető.

Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.

Az alábbi gyakorlatok segíthetnek:

Konzervatív (nem műtéti) orvosi terápiák

Hosszabb távon egyes esetekben a fizikoterápia, más okok esetében pedig a műtét hozhat tartós javulást a beteg állapotában. Rövidebb távon az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre az akut fájdalom csökkentésére.

Vényköteles gyógyszerek. Orvosa lehet, hogy erősebb nemszteroid gyulladásgátlót vagy izomlazító gyógyszert ír fel. Ezeket addig szedje, ameddig azt orvosa előírja.

Szteroid injekció. Ha a fájdalom más beavatkozás segítségével nem enyhíthető, illetve a fájdalom lesugárzik a lábba, orvosa szteroid (pl. kortizon) injekciót javasolhat a gerincvelő körüli térbe. A szteroid csökkenti az ideggyökök körülötti gyulladást és ezzel javítja annak vérellátását. Tüneti szer, ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, a panaszok idővel kiújulnak és a rendszeres adása a szteroidnak, az anyagcserét, a hormonháztartást, az ízületeket is jelentősen károsíthatja.

Elektromos stimulálás (TENS). A bőrön keresztüli elektromos idegingerlés gyenge elektromos áramot juttat a szervezetbe, ezáltal ingerelve az idegeket. A beavatkozás megszakíthatja a fájdalomjelzéseket, így megakadályozza, hogy ezek elérjék az agyat. Bár biztonságos és fájdalommentes, a TENS nem mindenki számára megfelelő. Általánosságban akut (heveny) fájdalomban hatékonyabb, mint krónikus fájdalom esetén és gyakran más kezelési formákkal kiegészítve működik jól. A TENS jó alternatíva, ha Ön nem tud fájdalomcsillapító gyógyszereket szedni.

Egyéb: kábító fájdalomcsillapítók, érzéstelenítők. Ezek a gyógyszerek (pl. a gyenge hatású kodein vagy hidrokodon) csak rövid ideig használhatók, orvosi ellenőrzés mellett. Az érzéstelenítők közé tartozik az injekcióval a gerinc mellé beadott lidokain.

Fájdalomcsillapító tapaszok: Fájdalomcsillapító tapasz használatát krónikus, erős fájdalom esetén javasolja az orvos. A hátra vagy a mellkasra lehet felhelyezni és bőrön keresztül felszívódva jut a véráramba.

Lökéshullám-terápia: A módszer lényege a merev, megrövidült izomcsomók oldása, a vérkeringés élénkítése egy nagyenergiájú lökéshullám segítségével. A módszer enyhe fájdalommal jár, néhány kezelés után hozhat eredményt. Közvetlenül a gerinc esetében nem alkalmazgató a terápia. A lökéshullám-terápiáról részletesen itt olvashat.

Műtéti eljárások a derékfájás kezelésére

A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van derékfájdalma miatt műtétre szüksége. A műtétet általában a gerincsérv talaján kialakuló panaszok kezelésére tartják fenn, nincs hatékony műtét az izom, illetve kötőszövet eredetű fájdalmak kezelésére.

Ha Önnek az ágyéki ideg nyomódása miatt konzervatív kezelésre tartósan nem javuló fájdalma, izomgyengesége, esetleg széklet-, illetve vizeletürítési zavara van, akkor indokolt a sürgős műtét.

A porckorong-sérv műtétek az alábbiak lehetnek:

Diszkektómia. Ez az egyik leggyakoribb gerincműtét, lényege a porckorong belső állományának (vagy legalábbis a porckorong tokján kitüremkedett részének) eltávolítása. Mivel a porckorong belső állománya nem termelődik újra (legfeljebb a műtét során bennmaradt rész türemkedik ki újra), ez hosszú időre, szerencsés esetben pedig véglegesen megszünteti az érintett ideg nyomódását.

Fúzió. A műtét célja, hogy a beteg porckorongot határoló két csigolyát csavarokkal és rudakkal egymáshoz rögzítsék, illetve a porckorong belsejének eltávolítása után, ide behelyezett speciális implantátumokkal a csigolyák összecsontosítását elősegítsék. Ezáltal megakadályozzák az érintett csigolyák közötti fájdalmas mozgást, és egyszer s mindenkorra elejét veszik a porckorong-sérv kiújulásának. Labilis csigolyák, illetve csigolyaelcsúszás és porckorongsérv kiújulás esetén jön szóba.

Laminectomia vagy laminotomia. Ezen eljárások során a csigolya ívének egy részét eltávolítják. Az eljárás csak speciális esetekben alkalmazható, amikor a panaszokat nem elsősorban porckorongsérv, hanem a gerinccsatorna átmérőjének csökkenése okozza.

Intradiszkusz elektrotermo terápia. Ennek során az orvos tűn keresztül katétert vezet be a porckorongba, és ezt 20 percen keresztül magas hőmérsékletre hevítik. A hő összezsugorítja a porckorong tokját, aminek következtében csökken az elődomborodás, és ezáltal az idegek nyomása. Nem teljesen tisztázott még az eljárás hatékonysága.

Bővebben A porckorongsérv kezelése

Amit Ön tehet a tartós gyógyulásért

Tartós panaszmentesség a derákfájás legtöbb esetében csak a mozgásszerveinket érő hatások átalakításával érhető el. Ennek részei:

Olvasson tovább!

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus
További forrás: NetDoktor.de,
B. M., szakfordító

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában