A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Ezt olvasta már?

Az AstraZeneca- és a Pfizer-vakcina nagyon hatékony az indiai variáns okozta betegséggel szemben

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England (PHE)) friss vizsgálati eredményei szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a...

Mit jelent a cilinderes szem?

Az astigmatizmus (astigmia) - a rövidlátás és a távollátás után - a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba, mely speciális, hiszen a szem felszínére eső fénysugarak...

5 millió 6 ezer a beoltott, 416 az új fertőzött, elhunyt 44 beteg

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 005 682 fő, közülük 3 000 989 fő már a második oltását is megkapta. 416 az...

Mit érdemes tudni a fehérítő hatású fogkrémekről?

Nincs mindenkinek ragyogó fehér fogsora. De az se keseredjen el, aki nem büszkélkedhet természetes fehér fogsorral. Vannak különböző lehetőségek, melyek segítségével fehérebbé válhatnak...

A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására. Emiatt hazánkban a lakosság D-vitamin-szintje rendszerint tél végére már nagyon alacsony, hiszen a zsírraktárak 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek pótlás nélkül. Amint azonban beköszönt a napsütéses időszak, testünk vitaminkészlete ismét feltöltődhet a bőrünket érő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. A táplálkozással felvett mennyiség minimális, ezért a hiányállapot általában nem kerülhető el általa.

A D-vitamin típusai

A D-vitamin (kalciferol) egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2– és a D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál, vagyis a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin.

A D2-vitamin (ergokalciferol) a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik ultraviola (UV-B) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz.

A természetben előforduló D-vitaminok többsége a D3-vitamin (kolekalciferol), amely az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin.

A D-vitamin legfőbb forrásai

A szervezetünk számára szükséges mennyiséghez képest az élelmiszereinkben elenyésző a D-vitamin-tartalom (kivéve a halmáj olajak), tehát pusztán étkezéssel nem tudjuk fedezni a D-vitamin-szükségletünket. A D-vitamin megtalálható zsíros halakban, halak májában, a tojássárgájában, valamint a dúsított élelmiszerekben (pl. gabonakészítmények, tejtermékek, margarinok), de ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő vitaminhoz juthasson szervezetünk.

A kielégítő vitaminellátottság feltétele a szabadlevegőn, napfényen való tartózkodás naponta minimum 15-30 percig. Akár az elővitaminok, úgy a szintetikusan előállított D-vitaminok egyaránt a zsírokkal szívódnak fel a vékonybélből. A téli, késő őszi és kora tavaszi napsugárzás még nem elegendő a D-vitamin-képződéshez, ezért tanácsos ebben az időszakban a szintetikus D-vitamin-pótlás.

A D-vitamin-kiegészítést egyénre szabottan kell alkalmazni, figyelembe véve az életkort, az egészségi állapotot, az esetlegesen szedett gyógyszereket, a lakókörnyezetet, a szabad levegőn eltöltött időt stb. Egészséges ember számára az étrend-kiegészítő szedése nem jelent egészségügyi kockázatot, amennyiben betartja a szedési előírásokat. Fontos azonban, hogy kizárólag megbízható és jó minőségű terméket szedjünk.

A D-vitamin hatásai

Régóta bizonyított már, hogy D-vitamin szükséges a csontképződéshez, gyermekeknél a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez, emellett elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből. Hiányában gyermekeknél angolkór (rachitis), felnőttek esetén csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás jelentkezhet, ugyanis a kalcium nem képes D-vitamin hiányában beépülni a csontokba és a fogakba. Jelenleg kutatásokat végeznek, melyekben azt vizsgálják, hogy gátolja-e a daganatos sejtek képződését a D-vitamin.

A D-vitamin szerepe a kalcium-anyagcserében

Ha a vérben lévő kalcium mennyisége csökken, a D-vitamin inaktív előanyaga aktív D-vitaminná (kalcitriol) alakul, ami a parathormonnal együtt kalciumot szabadít fel a csontokból, így a szervezet több kalciumot tud felvenni a bélrendszerből, és a vér kalciumszintje is emelkedik. Ha a szervezetben elegendő kalcium van, kevesebb aktív D-vitamin termelődik.

A megfelelő D-vitamin-bevitel

A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin):

  • Csecsemők számára: 400-1000 NE
  • Gyermekek számára: 600-1000 NE
  • Serdülők számára: 800-1000 NE
  • Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE

Bővebben Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében (2012-es állásfoglalás)

Az élelmiszerek D-vitamin-tartalmát az élelmiszercímkéken jelenleg 2000 NE ajánlott napi beviteli értékhez (RDA) képest tüntetik fel, százalékban kifejezve.

Mitől alakulhat ki D-vitamin-hiány?

Abban az esetben áll fenn D-vitamin-hiány gyanúja, ha a D-vitamin anyagcsere valamilyen oknál fogva zavart szenvedett, ilyenkor az orvos a vér megemelkedett kalciumszintjének okára kíváncsi. Az aktív D-vitamin szintet szokták meghatározni vérmintából.

  • Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet. Főleg idős embereknél fordul elő, vagy bizonyos ruházat (például csador) viselése esetén.
  • Hiányos táplálkozás.
  • A belekből való csökkent D-vitamin-felvétel (pl. coeliakia esetén).
  • Megnövekedett igény (terhesség, szoptatási időszak, gyerekek).
  • Bizonyos gyógyszerek szedése (antiepileptikumok).
  • A vese fokozott működése.
  • Nefrózis szindróma.
  • Vesefunkció-zavarok.
  • Mellékpajzsmirigy- alulműködés.
  • Pajzsmirigy-túlműködés.
  • Angolkór (rachitisz) egyes típusaiban.
  • Kadmium mérgezés miatt.

A D-vitamin hiánya a felnőtteket is fenyegeti: csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota.

Ez a cikk is érdekelheti Önt A D-vitamin-hiány veszélyei

Mikor fordulhat elő túl magas D-vitamin-szint?

  • Heparin terápia.
  • Erős UV-sugárzás.
  • D-vitamin túlzott mértékű bevitele.
  • Boeck-kór.
  • Tuberkulózis.
  • Mellékpajzsmirigy-túlműködés.
  • Pajzsmirigy-alulműködés.
  • II-es típusú rachitisz esetén (angolkór).
  • Veseátültetés után.

Bővebben Itt olvashat részletesen a D-vitamin túladagolásról

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg összeállítás
B. M., szakfordító; NetDoktor.de
Szakértőink: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Miért nem nő a hajam? – Az orvos válaszol

Nem értem, miért nem nő a hajam! Lassan 10 éve növesztem, és mégis alig nőtt valamicskét. Már több mindent kipróbáltam, milyen probléma állhat a...

Megnyílt a La Casita, ami hivatalosan is a legcukibb hely a városban

Levesek és főzelékek Mamma mia! Cukormentes Igen, jól olvastátok! ...

Nagyiféle sütikre és zserbófagyira bukkantunk a Kazinczy utcában

Megúszós sütik Tökéletes nyári desszert! Mindig nagyon inspiráló olyan emberekkel találkozni, akik megelégelve a mókuskereket,...

Az édes ízek nyertek múlt héten

Ezt igazából gyerek nélkül is lehet élvezni 😀 Megúszós sütik Tökéletes nyári desszert!...

Két év előkészület után megnyitott Pesti István séf új étterme Tatán

Levesek és főzelékek Mamma mia! Cukormentes Igen, jól olvastátok! ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -