A COVID-19 fertőzésre rá lehet fertőződni? – Influenza kérdezz-felelek

Ezt olvasta már?

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

 Dr. Ludwig Endre

A helyzet megítélését nehezíti, hogy a klinikai kép alakulása nem segít a diagnosztikában illetve a COVID-os betegben fennálló influenza kizárására, ehhez mikrobiológiai vizsgálat végzése szükséges.

Ez szinte soha sem történik meg az ambulánsan kezelhető betegeknél, leginkább csak az intenzív osztályokra került súlyos esetekben. Az első epidemiológiai vizsgálatok szerint covid-19-ben virus koinfekció csak néhány százalékban fordul elő. Prospektív vizsgálat a monoinfekció és koinfekció gyakoriságára és súlyosságára vonatkozóan nem áll rendelkezésre. Egy angol vizsgálat szerint a COVID-19-ben szenvedő betegekben 58%-kal levesebb volt az influenza, mint a kontroll csoportban, viszont a halálozás a koinfektált csoportban 6-szor magasabb volt.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ludwig Endre – Járványügyi szakember, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img