Veszélyes is lehet a szex a várandósság alatt!

Ezt olvasta már?

A csecsemőkori mozgásfejlődés és a későbbi iskolai problémák lehetséges összefüggései

Ennek természetesen sok előnye van – erre is kitérek -, de – mint mindennek – hátránya is. Tévhitek a csecsemőkori mozgásfejlődésről Utóbbi például...

ANYA NÉLKÜL SEHOVA: ÍGY KEZELD A GYEREKKORI SZEPARÁCIÓS SZORONGÁST

A babák mozgásfejlődésében 6–8 hónaposan, majd pedig másfél éves korban nagymértékű változás következik be, ami az érzelmeikre is hatást gyakorol. Az első önindította helyváltoztató...

8 technika a csecsemők megnyugtatására és azonnali elaltatására

Hogy könnyebben aludhass te is éjszakánként, megosztjuk veled legjobb tippjeinket, amelyeket érdemes mind kipróbálnod.1. Masszírozd az arcocskáját Óvatosan használd ujjpárnáidat, hogy apró mozdulatokkal,...

Szülés 40 felett – esélyek, kockázatok, lehetőségek –

  Az elmúlt évtizedekben a gyermekvállalás átlagéletkora jelentősen megemelkedett, az 1990-es évek óta hazánkban több mint háromszorosára nőtt a 40 év fellett gyermeket vállaló...


“Felfázás” 

Sok nő számára a felfázás – ami egy tünetegyüttes – folyamatos problémát jelent. De hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a felfázás tünetegyüttesét kiváltó fertőzés nem kizárólag a hideg kövön ücsörgéstől jelentkezhet. 

A szexuális együttlét során egy tökéletesen monogám kapcsolatban is előfordulhat a fertőzés, sőt, akár rendszeresen is jelentkezhet. Ennek oka, hogy a pénisz mozgása közben a végbél irányából könnyen besodorhat a hüvelybe E-coli baktériumokat, melyek szaporodásának ráadásul kedvez az a tény, hogy az ondó enyhén lúgos kémhatása eltolja a hüvely egészséges, enyhén savas kémhatását. 

Persze akinél a dolog rendszeresen jelentkezik, az fel is van rá készülve. A szex utáni mosakodás, a hüvelykrémek, gyógyteák és az óvszer használata mind nagyon hatékonyan képesek felvenni a küzdelmet ezzel a problémával – bár a kiváltó okot nem kezelik. 

Várandósan 

A szex a várandósság alatt is teljesen normális, sőt, sokszor felfokozott libidóval is számolnia kell a kismamáknak. A szexszel azonban a fent említett probléma is együtt járhat, főleg, ha valaki hajlamos erre a fertőzéstípusra. Ráadásul nem csak a felfázást, hanem a hüvelyfertőzést is kockáztatja vele, mely a várandósság esetében kifejezetten veszélyes. A felszálló hüvelyi fertőzések okozzák a vetélések és koraszülések túlnyomó többségét, közel 80%-át! 

Várandósan azonban sokszor nem lehet a megszokott védekezéseket használni, hiszen a krémekkel és gyógynövényekkel könnyen árthatunk a magzatnak. Az óvszer ugyan ilyenkor is hatásos – és ajánlott is lehet a fertőzésveszély miatt – de a legjobb módszer az, ha az immunrendszert erősítjük. Erre egyébként is szükség lehet egy bizonyos mértékig, hiszen az immunrendszer működése a terhesség alatt visszafogott – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A megoldást a cink és a réz fokozott bevitele jelentheti, ez a két anyag ugyanis antivirális, antibakteriális és fungicid hatással is rendelkezik a szervezetben. A többlet bejuttatása – amire egyébként is szüksége van a szervezetnek a várandósság alatt – viszont nem olyan könnyű. Remek megoldás a jó várandósvitamin, de ehhez teljesülnie kell néhány feltételnek. 

 kism

A lényeg, hogy a cink és a réz hasznosulása a lehető legjobb legyen. Ehhez pedig mindenképpen szerves, biológiailag aktív formában érdemes bevinni őket a szervezetbe – de ez igaz minden egyéb anyag esetében is! A legtöbb esetben ez cink-citrát és réz-glükonát formát takar (a citrát és glükonát kötési formákat a szervezet sokkal hatékonyabban képes hasznosítani, így az anyagok felszívódása akár 80%-kal is javul). De ez még nem elég. 

A természetben elvétve találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy egy tápanyag önmagában van jelen. A felszívódáshoz, hasznosuláshoz sok más segédanyagra is szükség van, melyek sokszor önmaguk is fontos tápanyagok. A cink hasznosulásához elengedhetetlen a réz, valamint az A-vitamin is. Ez utóbbi azonban E-vitamin jelenlétében épül be sokkal hatékonyabban. Ilyen kapcsolat köti össze a vasat és a C-vitamint, a magnéziumot-kalciumot és E-vitamint és még sorolhatnánk. Vagyis a készítménynek mindenképpen komplexnek kell lennie. Az már csak hab a tortán, hogy a várandósvitamin képes legyen azt a tényt is figyelembe venni, hogy az eltérő trimesztereknek bizony a tápanyagigénye is eltér, vagyis messze nem ugyan olyan dózisban van szüksége a szervezetnek az anyagokra a különböző terhességi szakaszokban! 

2021. június 16.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

A nyár a kismamáknak nagyon veszélyes is lehet!

A bronzbarna kismama  A napozás szinte minden nő számára az egyik legkedvesebb elfoglaltság nyáron. Ez a kismamákra is igaz, de esetükben a bronzbarna...

7 nap 7 recept: szaftos darált húsos kaják

Az egyik legcsodálatosabb kombináció a gyümölcs és a túró! GRILLSZEZON Fullos bagel ...

11+1 rántott hús a világ körül: Dél-Koreától Ausztriáig

Egészséges, tápanyagokkal dúsított Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 ...

Beaver Café: tökéletes kávélelőhely és otthonos hangulat Balatonalmádiban

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...

5 fantasztikus vízparti strandétterem a Balatonnál, ahol egész nyáron jót ehetsz

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -