Valakit a gólya hoz, máshol káposztában “teremnek” a babák – népi mendemondák a gyermekszületéséről

Ezt olvasta már?


Európában szinte minden tagállamra jut egy-egy változat, ami mind a mai napig „él”. Több területen titokzatos asszonyt emlegetnek, aki kosárral vagy puttonnyal kopog be, hogy letegye a háznál az újszülöttet.

A belgák szerint a kisdedet hajó hozza egy vásárra, és ott lelnek szerető szülőkre.

Svájcban a legenda az, hogy piacon vagy házi kútnál veszi a kisbabát az édesapja, aki onnan viszi szerető otthonába a csecsemőt.

– Meglehet, hogy a belgák hajója tévedt arra a piacra.

Az Alpok környékén meglehetősen mitikus módszerrel érkeznek hozzánk a csöppségek, mert a hegyvidékeken valahányszor sziklába csap a villám, és egy-egy kődarab a patakba hull, abból formálódik gyermek.

Hegyek, vizek, természeti képződményeik, ezek mind részei a legtöbb legendának, akárcsak Dániában, ahol a tenger sós vizéből keletkeznek a csecsemők, de előfordulnak egyéb gondolatok Európa-szerte:mocsarak, tavak, patakok habjain úsznak az újszülöttek.

Német vidékeken más és más mendemondákba botolhatunk, a gólya mellett van hattyú, nyúl, varjú, kánya, katicabogár vagy akár csizmás kandúr, akik mind gyermekhozó képességgel vannak ellátva, tehát nem kell a piacokra járnunk a megfelelő örökösért.

Hallottál már a káposztafejű gyermekről? Nem is baj, ha nem, mert nincs. Azonban Angliában, Olaszországban, Franciaországban és Belgiumban a gyerekek, akiket már elég sok minden hozott, most inkább helyben, a kertünkben káposztafejekben nőnek.

Más országokban a fák kerülnek előtérbe, ott fűzfán, alma-, körte-, szilva- vagy diófán teremnek, egyéb helyeken az erdő egyik legöregebb fájának odvából szedik ki gyermekeiket a szülők.

Most, hogy tudjuk nem csak a gólya sztori van, nézzük meg honnan ered a mi kis nagymadarunk és a gyerekek közötti kapcsolat.

Két megközelítése van a történetnek.

Az egyik, hogy a gólya költöző madár és hazatérése nagyjából kilenc hónappal a nyári napforduló utánra esik. A pogány ünnepben a termékenységet, a házasságot jelenti és élteti, emellett ebben az időben elég sok gyermek fogant. A gólya érkezése és a sok gyermek születése egybeforrott az idők során.

A másik megközelítés a vizekhez kapcsolódik. A gólya a vizek és berkek lakója kihalássza a gyerekeket a nekik életet adó mocsarak, tavak vizéből.

Két dolog biztos, minden baba azokhoz a szülőkhöz érkezik, akik várnak rá, és hogy gyermekünknek a korához megfelelően kell elmagyaráznunk, elmesélnünk, hogy pontosan honnan is érkezett.

 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában