Ugye nem fogzani fog csak szimplán éhes? – avagy miért vesz mindent a szájába a gyermekem?

Ezt olvasta már?

Van ilyen?

Az anyukákat erősen frusztrálni tudja, amikor a kisbabájuk folyton-folyvást mindent a szájába vesz, rágcsál, csócsál, „kóstolgat”, hisz ilyenkor attól félnek, hogy elkapnak valamilyen fertőzést, vírust és nyilvánvalóan ezt kerülni szeretnék. Viszont, amint megértjük a cselekvés mögötti hátteret, jobban úrrá tudunk lenni a szituáción. A fejlődési szakasz egyik meghatározó pontja a szájüregi felfedezés a pici életében. A játékok és más háztartási tárgyak szájba vételével segíti elő ezt az időszakot, és így lehetővé tehetitek a kicsitek számára, hogy felfedezzék a különböző tárgyak ízét, állagát, formavilágát. Sőt, tudományosan kimutatott tény, hogy azok a gyermekek, akiknek a szülei engedték, hogy például séta közben minél több mindent megtapogathassanak, sokkal nagyobb mértékben fejlődött ki a finommotorikus képességük.


Előbb vagy utóbb. Vagy mégsem?

A tárgyak szájjal való megszopogatása a korábban említettek mellett annak is jele lehet, hogy az első fog felszínre kerülésére készen áll. Azaz anyukák hamarosan eljön a rettenthetetlen fogzás időszaka. Éjszakázás, sírás és bőséges nyál a fográgókák (jobb esetben) csócsálása közben. Bár a legtöbb baba 7 hónapos kora körül időzíti ezt a katartikus időszakot és az első fogát, néhányan már 3 hónapos korukban elkezdik, mert miért ne gondolhatnák úgy, hogy ők korábban vágnak bele a tutiba. Amikor ez megtörténik, észrevehetitek, hogy gyermeketek sokat nyáladzik, és folyamatosan a szájában turkál, vagy a kezét szopogatja vagy bármilyen, a keze ügyébe került tárgyat kezdi el rágcsálni.

A család is megérzi

A gyerekek általában némi kellemetlenséget éreznek, amikor a fog megpróbál áttörni az íny felszínén és ezt bizony az egész család át tudja érezni. Viszont nem szabad a kardotokba dőlni, számtalan alternatíva elérhető számunkra ahhoz, hogy segítsük a gyermeket a fogzással járó kellemetlenségek csökkentésében. Ilyen például, ha a pici ínyéhez dörzsölünk valami hideget, például egy hűtött textilpelenkát, esetleg nyálkendőt, vagy olyan rágókákat adunk gyermekünknek, ami kifejezetten erre az időszakra specifikálódott. Emellett számos olyan krém, gél elérhető a gyógyszertárakban is, amelyek enyhíteni tudják a baba fogzásakori kellemetlenséget.

Kétségbe szabad esni?

Bár ez az időszak egy új kezdete, amikor a szülők realizálják magukban az elkerülhetetlent, szeretnék még pár hónappal – évve – elodázni a pillanatot. Nem csoda, a fogzással kapcsolatos mítoszok, rémtörténetek minden kezdő szülőt elrettentenek, de sosem szabad teljesen kétségbeesni – na jó, az első fél órában szabad-, de aztán ott a helyzet és megoldást kell rá találni.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában