TÉNYLEG VÉGIG LEHET MENSTRUÁLNI EGY TERHESSÉGET?

Ezt olvasta már?

Azok az anyukák, akik fel nem ismert szülési fájdalmakkal kerülnek kórházba, általában arra hivatkoznak, hogy mivel menstruáltak, eszükbe sem jutott, hogy esetleg várandósak lennének. Ezek szerint a menzesz és a terhesség nem feltétlenül zárja ki egymást?


 

Biológiai szempontból teljesen egyértelmű a helyzet: a megtermékenyült petesejt beágyazódik a méhbe, így pedig nem jön létre az a hormonális állapot, ami a menstruációs vérzést okozza. A pete nem megy sehová, hanem egy új kis élet alakul belőle, a méhet borító nyálkahártya pedig nemhogy lelökődik, de a helyén maradva alakul tovább az embrió igényeinek megfelelően. Így aztán azt, aki terhesen vérzik, vetélés gyanújával viszik kórházba. Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégis létezik menzesz terhesség alatt? Dr. Michele Hakakha Los Angeles-i szülész és nőgyógyász segít a kérdés tisztázásában.

Miért számolnak be annyian arról, hogy véreznek a trimeszterek során? És nem csupán olyan anyukák, akikről azt gondoljuk, hogy sok egyéb dolgot sem vennének észre, akkor sem, ha épp az orruk előtt történne. Serena Williams is hasonlóról mesélt: amikor barátai tanácsára elvégezte a terhességi tesztet, már a hetedik hétben járt, s azért nem akart hinni a szemének, mert a szokásos menstruációja is jelentkezett közben. 

Nos, abban az átlagos esetben, amikor egy nőnek egy méhe van és abban normális módon fejlődik az embrió, következhetnek be kisebb vérzések annak ellenére, hogy ezeknek nincs közük a menstruációs ciklushoz. A beágyazódás is járhat enyhe vérzéssel: ilyenkor a megtermékenyített petesejt befészkeli magát a méh falába. Ez 10-14 nappal a fogantatás után történik meg, és enyhe rózsaszínes vagy barnás pecsételéssel járhat. 

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

Nyitókép: People photo created by jcomp – www.freepik.com

2021. május 16.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img