SZOPTATÁS VAGY TÁPSZER? DÖNTSÖN AZ ANYA!

Ezt olvasta már?


A kismamák döntésének tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet a brit Királyi Bábakollégium (Royal College of Midwives, RCM). Álláspontjuk szerint ugyanúgy támogatni kell a tápszert használó anyákat, mint azokat, akik szoptatnak, írja a BBC

A brit gyermekvállalást támogató alapítvány, a National Childbirth Trust szerint a nők elképesztő nyomás alatt állnak, amiatt, hogy hogyan táplálják a gyermeküket. A szoptató nőket a mikor, hol, milyen gyakran, milyen hosszan kérdések bizonytalanítják el, míg a tápszert használók nagyon gyakran érzik úgy, hogy elítélik őket azért, mert nem szoptatnak.

Ez nemcsak Nagy-Britanniában van így, hanem Magyaroszágon is. Sokan azért buknak el, mert nem kapnak megfelelő tájékoztatást, nincs meg a szakértő segítség, és egy idő után feladják. Megint mások személyes okokból nem szeretnének egyáltalán vagy túl sokáig szoptatni. 

2016-ban a Liverpooli Egyetem 1600 kismama bevonásával készített felmérést, a résztvevők közül 890-en voltak azok, akik tápszert használtak. 67 százalékuk bűnösnek érezte magát azért, mert tápszerrel eteti a kisbabáját, és 76 százalékuk úgy érezte, hogy meg kell védenie a döntését, amiért nem szoptat. Hasonló érzések azon anyák körében is előfordultak, akik a szoptatás mellett használtak tápszert, bár náluk lényegesen kisebb volt az arány. 

Gill Walton, az RCM vezetője szerint ha egy nő megfelelő tájékoztatásban részesült a szoptatással kapcsolatban, és ő mégis a tápszert választja, akkor tiszteletben kell tartani a döntését. Ebben az esetben pedig segíteni kell neki abban, hogy a baba igényeinek megfelelő történjen a táplálás. Mindezek ellenére ő továbbra is a szoptatást tartja az ideálisnak, és fontos, hogy az anyák megkapják ehhez a szükséges gyakorlati és érzelmi támogatást.

A cikket teljes egészében a divany.hu oldalán olvashatjátok. 

2022. április 16.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában