Segítség a baba elválasztásához

Ezt olvasta már?


Mit jelent az, hogy vége?

Amikor abbahagyod gyermeked szoptatását, és a baba minden táplálékát a melltől eltérő forrásból szerzi be, elválasztottnak tekintjük. Bár a gyermekeket a cumisüvegtől is elválasztják, a kifejezés leggyakrabban arra utal, amikor a baba abbahagyja a szopizást.

A folyamat általában sok türelmet igényel, és időbe telhet, attól függően, hogy gyermeked milyen idős, és mennyire jól és gyorsan alkalmazkodik. A tapasztalat mindenkinél más és más. Az elválasztás egy hosszú búcsú – érzelmi, néha fájdalmas, ugyanakkor felszabadító is. Mindennek nem kell a szoptatással kialakított bensőséges kapcsolat végét jelentenie. Csak azt jelenti, hogy a szoptatást más táplálékkal és gondoskodó tevékenységekkel kell helyettesítened. Ha gyakran szoptattad babádat vigasztalás céljából, találj más módot arra, hogy jobban érezze magát. Olvassatok könyvet vagy énekeljetek együtt egy dalt, vagy játsszatok helyette a szabadban.

Te tudod a legjobban megítélni, mikor van itt az ideje az elválasztásnak, és nem kell határidőt szabnod. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt ajánlja, hogy az anyák legalább egy évig szoptassák gyermeküket. Annak ellenére, amit a barátok, rokonok vagy akár idegenek mondanak, nincs helyes vagy helytelen időpont az elválasztásra. 

Lassan haladj, függetlenül a gyermek életkorától. A szakértők azt tanácsolják, hogy ne vond meg hirtelen a mellet, mert ez traumatikus lehet. Egy hétvége a kisgyermekedtől távol a pároddal például nem jó módja a szoptatási kapcsolat befejezésének. Próbáld ki inkább ezeket a módszereket:

Hagyj ki egy etetést! Hagyj ki egy etetést, és nézd meg, mi történik. Kínálj helyette egy csészényi vagy cumisüvegnyi tejet. Helyettesítőként használhatod a saját lefejt tejedet, tápszert vagy tehéntejet. Ha heteken keresztül egyesével csökkented az etetéseket, gyermekednek lesz ideje alkalmazkodni a változásokhoz. A tejkészleted is csökkenni fog, anélkül, hogy a melleid megduzzadnának, vagy begyulladnának.

Rövidítsd le a szoptatási időt! Kezd azzal, hogy csökkented azt az időt, amíg gyermeked ténylegesen a melleden van. Ha általában öt percig szoktál szoptatni, próbálj meg három percet. Az etetést kövesse egészséges nassolnivaló, például cukrozatlan almaszósz vagy egy csésze tej vagy tápszer. Az esti etetéseket talán nehezebb megfékezni – általában ezeket lehet elhagyni utoljára.

Halaszd el és tereld el a figyelmét! Próbáld meg elhalasztani az etetést, ha csak naponta néhányszor szoptatsz. Ez a módszer jól működik, ha a gyermeked már tud beszélni. Ha a gyermeked kéri a mellet, mondd, hogy majd később eteted, és tereld el a figyelmét. A kora esti szoptatás helyett mondhatod neki, hogy várjon lefekvésig.

Ha már mindent megpróbáltál, hogy elválaszd gyermekedet, és semmi sem működik, talán még nem jött el az ideje. Nemrég tértél vissza a munkába? Lehet, hogy a gyermeked még mindig alkalmazkodik ehhez az új fejleményhez. Beteg volt a gyermeked? Gyakran előfordul, hogy azok a gyermekek, akik nem érzik jól magukat, gyakrabban akarnak a kebleken csüngeni.

A háztartásod jelentős változáson ment keresztül, például költözés vagy válás? Az ilyen események szintén megnehezítik az elválasztást. Próbáld meg újra egy hónap múlva. Előbb vagy utóbb meg fog történni.

Forrás: Babycenter.com

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában