Sajnos a karantén is ront a férfiak termékenységén

Ezt olvasta már?

Mi az oka? 

Sokan gondolják, hogy betegség, vagy genetikai tényezők állnak a mögött a tény mögött, hogy egyre több férfi szembesül az alacsony spermiumszámmal, sőt, a meddőséggel is. Világszinten elmondható, hogy a férfiak átlagos spermiumszáma folyamatosan csökken, 100 éven belül pedig a bolygón több lesz a meddő férfi, mint a termékeny. 

Ennek hátterében azonban nem a genetika, és még csak nem is a betegségek állnak. Persze ezek is beleszólnak az egyenletbe, de az igazán nagy mumus a tápanyaghiány és az egészségtelen életmód. Ez a kettő ugyanis annyira igénybe veszi a szervezetet, hogy az egészség fenntartása érdekében a test az olyan kevésbé fontos, nem létszükségletű funkciókat, mint a termékenység, bizony hagyja leromlani. 

Nyilván nem két nap alatt történik a dolog, vagyis a romló termékenységért nem a vírushelyzet a felelős, de sajnos rátesz egy lapáttal. A tendencia a mozgás hiányának és a táplálkozásnak köszönhető. Mára ugyanis a legtöbb esetben hiába figyelünk oda arra, mit is eszünk, az élelmiszereik tápanyagtartalma jelentősen csökkent (közel 50%-kal) a tömegtermelésnek, vegyszerezésnek és a tartósítási eljárásoknak köszönhetően. Vagyis hiába étkezünk, a tápanyagpótlásunk sokszor nem lesz kielégítő. 

Karantén és vírus 

Amikor az embernek nincsen lehetősége edzőterembe járni, akkor is ott a szabad levegő, futni ott is lehet. Illetve lehetne, ha nem lenne ennyire rossz idő, illetve nem kellene hazaérni 8-ra. A napi munka és az elintézni valók után így a sport sokszor kimarad. 

A lakásba szorulva pedig a jobb kedv érdekében előkerülnek a kicsit sem egészséges nasik, csokik és chipsek, amik a tápanyagpótlás szempontjából teljesen értéktelenek. Ilyenkor ráadásul sokszor többet is eszünk a kelleténél, a felesleges kilók pedig külön rossz tényezők a termékenység szempontjából – mondja Ratkó Tünde

Mozogni és pótolni 

Az egészségünk és a termékenységünk megőrzése érdekében is mozogni kell. Ez alól nem kivétel ez a különleges időszak sem, még akkor sem, ha kimenni sem tudunk a rossz idő miatt. A jóga, a torna, esetleg egy kis zenés mozgás otthon is elvégezhető, némi befektetéssel a súlyzós edzések zöme is megoldható, vagyis mozogni lehet! 

A tápanyagpótlás egy kicsit nehezebb. Az élelmiszerek problematikájáról már esett szó, de az is igaz, hogy a nasikat sem lehet teljesen elhagyni. Persze van, aki képes rá, de a többségnek kell egy kis jutalom, mert kibírja azt, hogy az élete most nagyon megváltozott. A tápanyagpótlás remekül megoldható a megfelelő férfivitaminnal, mely akkor az igazi, ha komplex, és biológiailag aktív kötésű anyagokat (-citrát, –glükonát) tartalmaz. Így ugyanis a bevitt vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. A készítmény mindenképpen tartalmazzon D3-vitamint, valamint rezet (réz-glükonát) és cinket (cink-citrát), ezek az anyagok ugyanis kiemelten támogatják az immunrendszert is, amellett pedig a termékenység normál szinten tartásához is elengedhetetlenek! 

A nasik szempontjából pedig a jut is marad is elve a legjobb. Kell a csoki és a chips is, de minden második nassolni való legyen nyers zöldség vagy gyümölcs, így a mérleg nyelve sem billen majd el, és a közérzetünk is jobb lesz. 

2021. február 16.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában