Óvodába csak pelenka nélkül

Ezt olvasta már?


A gyerkőcök döntő többsége szobatisztává érik hároméves korára

A gyerekek hároméves kortól óvodába mehetnek, ha az intézményenként eltérő kritériumrendszernek megfelelnek. Az esetek többségében az önálló evés és öltözködés, valamint a kommunikációs készségek megfelelő szintje mellett elvárás a szobatisztaság. 

A gyerkőcök döntő többsége szobatisztává érik hároméves korára. Természetesen nem minden gyerek egyforma, szóval van, akinél hamarabb és van, akinél később alakul ki. Semmi esetre sem szabad siettetni a folyamatot, hiszen a gyermeknek testileg és lelkileg is készen kell állnia a szobatisztaságra. 

Ha éjszaka sem kell pelus a gyerkőcnek, akkor mondhatjuk, hogy ágytiszta

Az óvodák többnyire azért nem vesznek fel pelenkás gyerekeket, mert nem tudják ellátni őket, nincs kapacitás a pelenkázásra. Higiéniai okok is állnak a háttérben, hiszen nincs hol tárolni a veszélyes hulladéknak számító piszkos pelenkát. Megfelelő kommunikáció hiányában ez gyakran konfliktust szül az óvoda és a szülők között.

Az óvodában a nappali szobatisztaság a fontos, az, hogy éjjel pelenka van a gyermeken, nem okoz problémát. Ha már éjszaka sem kell pelus a gyerkőcnek, akkor mondhatjuk, hogy ágytiszta. Természetesen a szobatisztaság alakul ki először, és csak később az ágytisztaság. Ehhez nem kell, hogy beszélni tudjon gyermek, hiszen szavak nélkül is tudja jelezni, ha pisilnie kell. 

A szülőknek türelmesnek és következetesnek kell lenniük

A szobatisztaság 2-3 hét alatt is kialakulhat. Ehhez a legjobb módszer, ha lekerül a gyermekről a pelenka és semmi esetre sem kerül vissza, akkor sem, ha ”baleset” történik. A szülőknek türelmesnek és következetesnek kell lenniük, ha nem kerül vissza a pelenka, akkor a siker nem marad el. Továbbá célszerű hagyni a gyermeknek, hogy kiválassza a saját alsóneműjét, hiszen így szívesebben fogja hordani. Ráadásul a gyerekek hamar megszokják az alsóneműket, és ekkor már nem is szeretnék, hogy újra felkerüljön a pelus. Érdemes nyáron a kertben levenni a pelenkát már kisebb korban is.

Természetesen előfordulhat, hogy a beszoktatás ideje alatt bepisil a gyermek. Ilyen esetben az óvónőknek és a szülőknek együtt kell működniük, és segíteniük kell abban a kisgyermeket, hogy minél hamarabb szobatisztává váljon. Akkor tekinthető a gyerek szobatisztának, ha jelzi, mikor WC-re kell mennie, vagy önállóan elmegy, illetve azt is jelzi, ha szüksége van segítségre.

Minden óvónő tisztában van azzal, hogy az elmélyült játék, valamint a délutáni alvás során előfordulhat, hogy bepisil a gyermek. Ez természetes dolog, nem kell emiatt előre idegeskedni. Szóval a szülőknek nem kell aggódniuk a szobatisztaság miatt! Le fog kerülni a pelenka, mikor itt lesz az ideje.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában