Normális, hogy a babám állandóan csuklik?

Ezt olvasta már?


A csuklás általában ártalmatlan, és nem zavarja a babákat. „A szülőket inkább zavarja, mintsem a babát. ” – mondja Lynnette Mazur, a houstoni University of Texas Health Science Center gyermekgyógyász professzora. „Hacsak a csuklás nem zavarja a mindennapi tevékenységeket, például az alvást vagy az evést, nincs szükség arra, hogy egészségügyi szolgáltatót keressenek fel.” – teszi hozzá a korábbi gondolatához a szakértő. Viszont, ha teljes bizonyosságra szeretnétek menni, van néhány igen hasznos tipp erre az esetre.

Te is a miértekre keresed a választ?

A csuklás akkor következik be, amikor a rekeszizom (a bordakosár alján lévő izom) irritálódik vagy ingerültté válik. Az izom önkéntelenül összehúzódik – vagy görcsbe rándul -, ami miatt a levegő a torokba szívódik. Ahogy a levegő beáramlik, a hangszalagok válaszul gyorsan összezáródnak, és az árulkodó „hic!” hangot adnak ki.

A szakértők nincsenek teljes bizonyossággal arról, hogy az újszülöttek miért csuklanak olyan gyakran, de az egyik feltételezés szerint többek között ez segíthet a babáknak abban, hogy a felesleges levegő távozzon a pocakjukból.

Mi állhat a dolog hátterében?

Bár nincs egyetértés abban, hogy pontosan mi okozza a csecsemők csuklását, a következő lehetőségek szóbajöhetnek:

Túl sokat eszik (anyatej, tápszer vagy más étel).

Túl gyors evés

Túl sok levegőt nyel le

Hogyan lehet megszabadulni a baba csuklásától?

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogyan kezeld a baba csuklását. Bár nincs sok tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy mi működik a legjobban, íme néhány tipp, amelyet sokan hasznosnak találtak már:

Először is várd meg, amíg a csuklás abbamarad. Bár ez frusztráló lehet, néha csak ennyit tehetsz, semmi mást. A csuklás általában néhány perc múlva elmúlik.

Adj a babádnak cumit, ugyanis a szopás segíthet a babának ellazítani a rekeszizmát és így elmúlhat a csuklás is. Egyik olvasónk szerint ez „Nem fog igazán fájni, és talán segíthet, de nem fogadnék rá”.

Böfögtessd meg a babát azért, hogy csökkentsd a babád pocakjában lévő levegő mennyiségét, etetés közben tarts egy kis szüneteket, hogy büfiztetni tudd. Ha szoptatsz, büfiztetheted a babádat, amikor melleket váltasz. Ha a babádat tápszerrel táplálod, néhány unciánként tarts szünetet a büfiztetéshez.

További bevált gyakorlat, hogy dörzsöld meg a babád hátát és/vagy pocakját: Ha segítesz a picidnek ellazítani a rekeszizmát, az is segíthet megszabadulni a csuklástól. Kevesen tudják, hogy a refluxos babák néha sokat csuklanak, ez is az egyik tünetük lehet. Ennek érdekében a rövid, gyakori etetés és a kicsi egyenesen tartása evés után segíthet.

Ne próbáld a csuklást úgy gyógyítani, hogy megijeszted a babát, nyomd a szemgolyóját, nyomd a fontanelt, vagy húzd a nyelvét, amelyek egyes kultúrákban elterjedt népi gyógymódok. Viszont nincs bizonyíték arra, hogy ezek a módszerek működnének, így fennáll a veszélye annak, hogy a gyermeked megsérülhet.

Végül, de nem utolsó sorban, ne adj a babádnak vizet csak azért, hogy megszabaduljon a csuklástól. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek csak anyatejet vagy tápszert szabad inniuk, az idősebbeknek pedig csak nagyon kis korty vizet szabad adni és csak is akkor, haa szomjasak.

A megelőzés a kulcslépés

Nem mindig lehet megelőzni, hogy a csecsemőnkre rá törjön a csuklás, de ismertek olyan stratégiák, amelyekkel megakadályozhatod, hogy túl sok levegő kerüljön a pocakjába, többek egy jó taktika lehet, ha böfögteted a kicsit, emellett etetés közben egyenesen tartsd. Ez segít a levegő felemelkedésében és megfelelő úton tud távozni – büfivel, magyarán megmondva.

Nem szabad megvárni, hogy a kisbabád nagyon éhes legyen, mert olyankor feldúlt lesz, gyorsan szeretne táplálékhoz jutni és ezáltal több levegőt is nyel le.

Használj megfelelő méretű cumisüveget, amelynek a lyuka nem túl nagy és nem is túl kicsi a babád számára (ha túl nagy, a tápszer vagy az anyatej túl gyorsan kifolyhat, ha pedig túl kicsi, előfordulhat, hogy levegőt nyel, amikor nem kap elég tejet).

Minden körülmények között győződj meg arról, hogy a szoptatós csecsemő stabilan van a kezedben. Ha nem vagy biztos benne, akkor érdemes felkeresni egy szoptatási tanácsadót.

Az előbb még etessem, most meg már ne?

Egyszer ezt mondják, másszor meg azt? Nehéz kiigazodni és való igaz, hogy a saját gyermekünkön magunknak kell kitapasztalni, mi válik be igazán. A túletetés felesleges gázképződéshez, ami pedig csuklást eredményezhet. Viszont jó hír, hogy a baba általában csak néhány percig csuklik, ez idő alatt pedig próbáld meg nem kivetíteni a csuklás elleni érzéseidet a picidre, hisz ő nagy valószínűséggel teljesen jól el van vele. Emellett csupán egyéves korukig tart ez az állapot, utána „leszoknak róla”.

Legyél résen!

A gyakori csuklás azonban a csecsemőknél a gastrooesophagealis refluxbetegség jele is lehet. Így bár a hosszú ideg tartó csuklás egy szintén ritka esetekben előforduló tünetként értelmezhető, pontosan ezért nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy akár egy alapbetegség előfutára is lehet és közel sem ártalmatlan.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában