Nincs ennél magasabb cím

Ezt olvasta már?


Egyek voltunk és már nem

Kezdjük ott, hogy nem mondják el neked, hogy hiányozni fog a terhesség. Oké, néhányan talán igen. Hiányoznak a kis rúgásaim reggelente, és az, hogy bizonyos zenékre és az apukája hangjára mozog. Az is hiányzik, hogy biztonságban van, és nem ismeri ezt az őrült, kegyetlen világot, ahova érkezik. Aggódni fogsz, rettentően és ez nem fog változni.

A gyógyulás folyamatáról nem mesélnek neked és itt nem, nem a terhességi csíkokra, a szakadásra vagy a császármetszés hegeire gondolok. Arról beszélek, hogy meggyógyulsz abból, hogy tíz hónapig egy voltál, majd kettő lettél. Fájdalmas. A tested szó szerint epedezik azért, hogy újra egy legyél.

Itatod majd az egereket, mintha muszáj volna

Nem mondják neked, hogy hiányozni fog az újszülöttkori szakasz. Az álmatlan éjszakák és a kis sírások, amik bántják a lelkedet. Őrület, igaz? Tudom. De ez az igazság.

Nem mondják, hogy sírni fogsz. Sokat. Mindenért. Leejtetted a cumit a padlóra? Akár be is dobhatod a törölközőt, mert sírni fogsz miatta, ahogy azon is, hogy a kisbabád ma nem kakilt, vagy beteg, vagy nem akarja, hogy letegyék akár egy pillanatra is. Aztán azért fogsz sírni, mert alszik, és szeretnéd, ha felébredne, hogy időt tölthess vele, hogy együtt lehessetek és még jobban megismerhesd. Ez fájni fog. És sírni fogsz, vagy ezt már említettem volna? Megjegyzem, ez is normális. És őszintén, ez szívás.

Nem engeded meg magadnak, hogy elégedett legyél

Nem mondják meg neked, hogy a partnered SOHA nem fogja jól csinálni vagy nem tud elég jónak lenni. Hallottad, amit mondtam. Egyedül fogod magad érezni. Bár mindent megtesznek majd, hogy segítsenek, ahogy csak tudnak, az agyad azt fogja mondani, hogy ez nem elég jó. Nem fogják megérteni és fájni fog, egyedül fogod magad érezni. Ne feledd, ami nekünk, anyukáknak természetes, az nekik NEM természetes. Adj nekik hitelt, és próbálj meg elnéző lenni. Ők mindent megtesznek, ami sokkal jobb, mint amit a szülés utáni agyad mond neked.

A kevesebb most több

A “barátaid” úgy fognak mellőzni, mintha ez nem is érdekelné őket. És nem is fogja. Ha szerencsés vagy, akkor lesz néhány kiválasztott, akik maradnak. És ha egyszer anyuka leszel, még több anyuka barátot fogsz szerezni. Ami nehéz, ha ilyen hirtelen dobtak ki, és ezzel nem tudsz mit kezdeni, a szíved hasad majd meg. Viszont a jó hír, minden rendben lesz! Most már mindened megvan, amire szükséged van.

Besokallhatsz 

Azonban haladjunk tovább, nem mondják el, hogy milyen rossz a szülés utáni depresszió/szorongás. Félelmetes, nehéz időszak lesz és értéktelennek fogod érezni magad. Van, amelyik rosszabb, mint a többi. Néhány percenként ellenőrizni fogod a babád légzését. Ez így van rendjén. Ha valaha is úgy érzed, hogy lelkileg ez az egész túl sok, KÉRJ SEGÍTSÉGET. A szülés utáni depresszió/szorongás NEM elítélendő, nem kell szégyellned, fogadd el a segítséget, hogy kilábalj belőle. Ne szégyelld magad! A nők 90%-ával előfordul. Beleértve engem is. És ez ijesztő.

Nem mondják el, akár szoptatsz, akár tápszerrel táplálsz, hogy fáj. Repedezett mellbimbó, vérbőség, és ami a legfájdalmasabb dolog… BÍRÁS, mert bírnod kell. Valakinek mindig lesz valami mondanivalója, akár szoptatsz, akár tápszerrel táplálsz, és ezzel csak Te tudsz megbirkózni – ismét. Csinálj, amit akarsz. Ez a TE babád.

Az idő túl gyorsan telik

Azt sem mondják meg neked, hogy a kisbaba, aki egyszer elfért benned, úgy nő, mint a bolondgomba. Addig nem veszed észre, amíg a ruhák nem lesznek szorosabbak, és végül feszülnek majd rajta. Fájni fog. Ez a fájdalom nem múlik el.

Nem mondják, amikor eljön az ideje, hogy menj vissza dolgozni, hogy olyan nehéz élvezni a hátralévő időt. Mert túlságosan lefoglal, hogy visszasírd azokat a pillanatokat, amelyeket már soha nem élhetsz át a babáddal. Nem számít, ki tartja őt, nem te vagy az, ami szintén fáj.

A korábban említettek után azt sem mondják meg neked, hogy lelkileg soha nem leszel ugyanaz, mint egykor. Amint megszülöd a babádat, olyan emberré válsz, akivel még soha senki nem találkozott. Fogd és fuss. Mostantól mindenekelőtt anya vagy. Ennél magasabb cím nem létezik.

Elvesztegetett idő?

Nem mondják, hogy amikor hazaérsz a munkából, sürgősen ki kell merítened minden apró pillanatot a babáddal. Csináld! A mosás, a mosogatás… mindez várhat. Visszatekintve megbánod majd, hogy kimostad azt a rakás ruhát ahelyett, hogy a babáddal ölelkeztél volna. És ez fájni fog. Tedd le a koszos ruhákat. Ráérnek!

Nem szólnak a halálos szorításról és a bámulásról. Amikor a kisbabád egész nap hiányolt téged, amint lefekszel, ráteszi azt a halálos szorítást az ingedre. És nehéz szemei folyamatosan nyitva tartanak, hogy megnyugodjon, a mama még mindig ott van. Ez fájni fog a szívednek. De te ott vagy. Te vagy az Anya, és ő a te kisbabád. Biztonságban van és boldog, és te is az vagy.

És bár senki sem fogja ezeket a dolgokat elmondani neked, te napról napra megtanulod. Csodálatos munkát végzel, és van, hogy csak ezt kell hallanod.

Forrás: Lovewhatmtters.com

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában