Mit, mikor és hogyan látnak a babák?

Ezt olvasta már?


A baba minden ébrenléti pillanatban magába szívja a környezetét. Minden látvány, hang és illat segít neki megismerni a világot és a benne elfoglalt helyét. Igazi csodának tekinthető az a fejlődés, amelyen a baba szeme és látása keresztül megy az első hónapokban.

A csecsemők már az anyaméhben meg tudják különböztetni a fényt a sötéttől. Születésükkor pedig a világos és a sötét találkozásának vonalát követve látják a formákat. Mégis több hetesek, mire meglátják az első alapszínt, a pirosat.

Az első hetekben és hónapokban a csecsemők megtanulják használni a szemüket – valójában a szemük “megtanul” látni. Bár mindkét szem rendelkezik a normális látáshoz szükséges fizikai felépítéssel, a két szem még nem tanult meg együtt dolgozni – és ez a “binokuláris látás” gyorsan fejlődik az élet első néhány hete és hónapja során.

Stimulálhatom a babám szemének fejlődését?

Ebben a kritikus első évben a baba agya és szeme elkezdi összehangolni a képeket és emlékezni a látottakra. Szülőként a babával töltött idő normális részeként részt vehetsz újszülötted szemének fejlődésében és egészségében. A megfelelő stimuláció növelheti a kíváncsiságot, a figyelem, a memória és az idegrendszer fejlődését. Ezért ügyelj arra, hogy babádnak sok érdekes dolgot adj, amit láthat. Amikor vizuális anyagokat, játékokat és könyveket választasz gyermeked számára, keresd a nagy kontrasztú, élénk (szivárvány színű: piros, narancs, zöld, kék stb.) színű nyomatokat.

A szem fejlődésének első három hónapja

Az újszülöttek csak körülbelül nyolc-tizenkét centiméterre tudnak fókuszálni az arcuktól, és csak fekete, fehér és szürke színeket látnak. Már az első héten a baba reagálni kezd a mozgásra, és elkezd az arcodra összpontosítani. Hamarosan a baba mosolyogni fog, amikor közeledsz hozzá. Ez fontos jele annak, hogy a baba lát, és felismer téged – ez minden szülő számára örömteli pillanat.

A következő tíz-tizenkét hétben azt fogod észrevenni, hogy a baba követi a mozgó tárgyakat és felismeri a dolgokat, különösen a merész, geometrikus mintákkal ellátott játékokat és mobilokat. Ahogy a színlátásuk kezd fejlődni, a babák először a pirosat látják – öt hónapos korukra pedig már a színek teljes spektrumát.

Mikor kezdenek a babák tisztán látni?

A mélységérzékelés és a szem-kéz koordináció körülbelül öt hónapos korban kezd fejlődni. Négy és hat hónapos kor között a baba elkezdi kinyújtani a kezét, és megérinteni egy tárgyat – ami korábban csak véletlenül történt meg. 

Valószínűleg már hallottad a 20/20 látás kifejezést, amelyet általában “normális” látásélességnek tartanak. Hat hónapos korára a gyermek látásélessége 20/100 körüli. Gyermeked 4 vagy 5 éves koráig nem éri el a felnőtt látásélesség szintjét. Látni fogod, hogy a látás döntő szerepet játszik abban, hogy gyermeked képes-e koordinálni az egész testet érintő mozgásokat, például az állást és a járást.

Mikor fejlődik a baba kéz-szem koordinációja?

8 és 12 hónapos kor között a szem, a mozgás és a memória közötti kapcsolat erős, ahogy a baba közeledik az első születésnapjához. Az elmúlt egy évben valószínűleg óriási javulást vettél észre abban, ahogyan a baba megpróbál labdát gurítani, apró játékokat és tárgyakat felvenni, és olyan ételekkel etetni magát, mint a gabonapehely vagy a felszeletelt gyümölcs.

A kéz-szem koordinációt ösztönző tevékenységek, mint például a dobozokkal és gyűrűkkel, hasábokkal vagy összerakható játékokkal való játék, segítenek megerősíteni a baba azon képességét, hogy lásson egy tárgyat, megérintse azt, és emlékezzen a vele kapcsolatos dolgokra.

A baba szemének egészsége

A legjobb módja annak, hogy segíts megőrizni gyermeked szemének egészségét, a rendszeres szakorvosi szemvizsgálat. Ezért röviddel a születés után vizsgáltasd meg a baba szemét – gyermekorvosoddal vagy egy engedéllyel rendelkező szemészorvossal.

A cikk forrása: Bausch.com

Nyitókép: GettyImages.com

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában