Miről árulkodik (és miről nem) a kismama pocakjának alakja?

Ezt olvasta már?

Mindannyian hallottuk már ezeket a várandós kismama hasának formája alapján tett előrejelzéseket: a magasan lévő, feszes has azt jelenti, hogy fiú; az alacsony és széles pedig azt, hogy lány lesz. És ha extra nagy pocakod? Nos, akkor extra nagy a baba. De vajon igazak-e ezek a régi feltételezések? Szakértők szerint nem igazán. Valójában a várandós édesanya pocakja sokkal többet mond el az anyáról, mint a babáról. Olvasd el, hogy megtudd, mit is jelez pontosan – és mit nem – a „kisbabadudor”.

A pocak formája jelezheti az edzettségi szintedet

„A nők hasizomzatának tónusa szerepet játszik pocakjuk alakjában” – mondja Kecia Gaither (MD, MPH, a New York-i Lincoln Medical and Mental Health Center, igazgató). A feszes hasizmok több támogatást nyújtanak és jobban felemelik a növekvő babát, így a fitt kismamák pocakja gyakran magasabban ül, különösen az első terhességnél. „Ráadásul az erős hasizmok jobban körülfogják a testet, ami miatt a dudor kisebbnek vagy kevésbé kiállónak tűnhet” – mondja Katie Page (CNM, FACNM, Lynchburg, nővér-szülésznő) (Gondolj azokra a fitt bloggerekre, akik közzéteszik magasan ülő pocakjukról a képeket az intermenet.) Ezzel szemben a gyengébb hasizomzatú nők kisbabája alacsonyabban ül.

A kismama pocakja alapján nem állapítható meg a baba neme

Ez valahogy jól beágyazott elmélet lett: A magasan ülő és hegyes has dudora azt jelzi, hogy fiút hordasz a méhedben, míg egy széles és alacsonyan ülő baba lányra utal. Igaz? „Mint minden régi anekdota a terhességről, a csecsemő nemének meghatározása annak alapján, hogy az anya hasában hogyan helyezkedik el a kicsi, valószínűleg dédnagymamáinktól származik, akik továbbadták azt a család nőtagjainak” – mondja Sherry A. Ross (MD, The Definitive Guide to Women Intim Health című könyv szerzője) „Nincs igazság ezekben a régi történetekben, egyikben sem, amelyekkel az elmúlt 25 év alatt találkoztam.”

Ha sportolsz, a babapocakod magasságát valószínűleg annak köszönheted, nem pedig a leendő baba nemének. A magas nőknél több hely van fel-le a szeméremcsont és a has teteje között, mint az apróbb termetű kismamákánál, ami lehetővé teszi a terhesség súlyának egyenletesebb eloszlását. „Mivel általában nagyobb a középső részük, a magasabb nőknél általában kevésbé látszik a várandósság, és később, mint az alacsonyabb nők esetében” – mondja Ross. Ha kisebb termetű vagy, jó eséllyel alacsonyan és a közeped körül helyezkedik el a baba, hiszen nincs túl sok hely máshol, ahol elférne.

A széles pocak másik oka: a baba vízszintesen terpeszkedik (más néven keresztirányú). Ez egy meglehetősen szokásos helyzet a 26. hét előtt, de a 35. hétre általában a kicsik befordulnak fejjel lefelé, készenléti helyzetbe.

A pocakod elárulja, hány várandósságod volt

A tested nagyon jó memóriával rendelkezik. Miután a terhességi állapotra jellemző hormonok újra elkezdenek termelődni benned, izmaid és szalagjaid megnyúlnak, felveszik a korábbi állapotot. És mivel előre kifeszülnek, hamarabb és lejjebb kerül a pocakod. „Minden terhesség során a növekvő méh egyre lazábbra nyújtja a hasizmokat” – mondja Ross.

A várandós mama pocakjának mérete nem árulja el, mekkora a baba

A nagy dudor nem jelent automatikusan a nagy babát. „Mérjük a pocakot és tapintsuk meg a hasat, hogy segítsünk felmérni, hogyan növekszik a baba a terhességi standardhoz képest, de a dudor mérete csak kevés támpontot ad a baba tényleges súlyáról” – mondja Page. „Amikor egy orvos a hasi vizsgálat (ultrahang) alapján becsüli meg a csecsemő súlyát, akkor inkább a méhben érezzük a csecsemő testének tényleges körvonalait, mint magán a dudoron.”

Ehelyett egy nagy dudor inkább gyengébb hasi izmokat vagy rövidebb termetet tükröz, de ez a méh jóindulatú növekedésének jele is lehet. Mivel általában a terhesség előtt alakulnak ki, sok nő nem is tud a méhében lévő ártalmatlan izomdaganatokról, az úgynevezett miómákról, amíg meg nem történik az első ultrahangvizsgálat. „Mivel a terhességi hormonok hajlamosak a miómák növekedésének elősegítésére, az előrejelzés többet mutathat, mint a baba terhességi súlya, kora. A kismama pocakja ilyenkor kissé darabos megjelenésű is lehet”- mondja Gaither.

A pocakod elárulja azt is, ha a hasizmaid szétváltak

Néha terhesség alatt, amikor a méh felfelé növekszik, a leendő anya „hatos” izmai megnyúlnak és szétnyílnak. Ez ijesztően hangzik – bár meglepően gyakori – és diastasis recti-nek (szétvált hasizmok) nevezzük. Bár gyakran szülés után diagnosztizálják, terhesség alatt valóban látható a pocakon. „A terhes has kissé megereszkedik, ami laikusok számára úgy tűnhet, mintha a nő alacsonyan hordozná a kicsit „- mondja Gaither. Amikor lefekszel a hátadra, olyankor a hasad szinte hegyesnek tűnik.

„Minden terhes nő ismeri azt az élesen megjelenő gerincet, amely könnyen látható a hasán lefelé haladva, amikor fekvő helyzetből ülő helyzetbe emelkedik” – mondja Ross. „Ez a gerinc elválasztja a hasi izmokat, de ha túlságosan megnyúlik, diastasis recti-t okozhat. Ha ez terhesség alatt alakul ki, a dudorod jobban előre áll majd az alhasadnál, ami minden terhességgel rosszabbodik.”

– VIA – 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában