Milyen okai lehetnek az éjszakai ébredéseknek?

Ezt olvasta már?


Mi az éjszakai ébredések célja?

Az emberi alvásritmusban kell keresni a választ, melyben vannak mély és kevésbé mély szakaszok. Valójában senki sem alussza át az éjszakát, megébredések mindenkinél előfordulnak. Inkább az a kérdés, hogy ezek a megébredések mennyi ideig tartanak, illetve az, hogy hogyan folytatódik tovább az alvás.

A babáknál az állapot- és helyzetellenőrzés az ébredés célja. Mivel az esetükben rövidek az alvásciklusok, gyakrabban kerül sor a megébredésekre, mint a felnőtteknél. Ha mindent rendben találnak, alszanak tovább. Ha pedig problémát észlelnek, akkor jeleznek a szülőknek, hiszen egyedül nem fogják tudni megoldani.

Probléma lehet például, hogy szomjasak, éhesek, pelust kell cserélni, fáznak, hiányolják a cumijukat vagy éppen fáj valamijük. Nehezíti a helyzetet, hogy a kicsik még nem tudják elmondani, hogy pontosan miben van szükségük segítségre. Emiatt a szülőknek találgatniuk kell, ha nem sikerül megoldaniuk a problémát, nem tudják visszaaltatni a babát. 

Mi okozhat éjszakai ébredést a kicsiknél?

A leggyakrabban előforduló ok az éhség, a fogzás és a teli pelus. Mindemellett a kényelmetlen ruha is zavarhatja a piciket az alvásban, valamint a nem megfelelő alvási körülmények. Utóbbihoz sorolható például a hideg, a meleg, a fény, a zaj és a kényelmetlen kiságy. Továbbá hasfájás, megfázás és lázas állapot is eredményezhet éjszakai ébredést.

A babák fejlődése során vannak olyan időszakok, amikor a gyarapodásuk felgyorsul. Ez idő alatt fokozódik az étvágyuk, mely szintén okozhat ébredést, hiszen éjjel is megéhezik a kicsi. Mindemellett a gyerkőc életében bekövetkező változások is eredményezhetnek éjszakai ébredéseket. Ide sorolható például a hozzátáplálás megkezdése, a költözés és a bölcsőde első napja. Továbbá rémálmok is okozhatnak éjszakai felriadásokat, melyek körülbelül egyéves kor körül jelentkeznek.

Az említettek mellett a túl sok inger is okozhat éjszakai ébredéseket, hiszen a babák még rendkívül érzékenyek. Túl sok ingerrel járhat például a tömegközlekedés használata, a tévé hangja, illetve a rokonok látogatása. Ezek mind-mind túlterhelik a baba idegrendszerét, így a mozgalmas nap után nem tud megnyugodni. A felsoroltak a leggyakrabban előforduló okok, jó néhány egyéb probléma is okozhat éjszakai ébredést a babáknál.

Biztosítja az életben maradásukat és az optimális fejlődésüket 

A szülők feladata, hogy minden esetben megtalálják a valódi okot és megszüntessék azt. Nyilván ez nagyon fárasztó, de a piciknek ez a szokása biztosítja az életben maradásukat és az optimális fejlődésüket.

Érdemes mellőzni azt az elterjedt és káros javaslatot, miszerint hagyni kell a babát sírni. Számos kutatás bebizonyította már, hogy ez árt a kicsi személyiségfejlődésének, hiszen mikor szüksége van a szülei segítségére, nem érkezik válasz. Szóval az a tanács, miszerint hagyjuk sírni a kicsit, a természet ellen hat és sokféle negatív következménye van. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában