Milyen jelei vannak, ha kisbabád bélgázzal küzd? Hogyan tudsz segíteni neki?

Ezt olvasta már?

„Mit keresett ez a ruháid között?” – kérdezte a kétgyerekes anyuka, mikor felfedezte férje piszkos életét

A Perthben élő kétgyermekes családanya mit sem tudva köszönt el újra férjétől a repülőtéren, aki újra üzleti útra indult. Karen elmondása szerint Mark jelentette...

„Nem félsz, hogy örökre így marad?” Ezért nem gond, ha cicin alszik el a babád

Végre alszik, mindegy, hogyan Első gyermekem születésekor elég hamar szembesülnöm kellett vele, hogy sem a szoptatás, sem az altatás nem megy feltétlenül úgy,...

A progeszteronhiány miatti meddőség? Tehetünk ellene!

Progeszteronhiány?  A progeszteron egyike azoknak a női nemi hormonoknak, melyeknek jelentős szerepe van a nemi ciklusban, és persze a termékenységben is. A hormon...

Hagyjuk-e sírni a babát?

  A környezetük ugyanis eltérően vélekedhet a kérdésről, így a jószándékú rokonok, ismerősök ellentmondó tanácsokkal láthatják el őket. Az egyik tábor a baba minden...

A szülők gyakran megijednek, milyen hangos is tud lenni, amikor egy kisbaba szellent, néha, akár egy fúvós zenekar. „Az, hogy gáz távozik a kicsikből, teljesen normális, hiszen hozzá tartozik az emésztéshez, de ez gyakran lehet valamilyen béllel kapcsolatos probléma tünete is” mondja egy gyermek gasztroenterológus. „A túl sok bélgáz általában valamit jelez.”

Összegyűjtöttünk tipikus példákat, honnan ismerhetjük fel, ha a babánál bélműködési probléma van, milyen tüneteket figyeljünk és hogyan segítsünk azokat megszüntetni.

Miért szellentenek a kisbabák?

Semmi kétség, a földkerekség minden lakója bocsát ki magából gázt.  Ahogy az étel keresztüljut az emésztő rendszeren, a vékonybélben felszívódik a hasznos tápanyag, a baktériumok kiválasztják a vastagbélben a nem megemésztett salakanyagokat, amik hidrogénnel és széndioxiddal keveredve – a folyamat során – gázbuborékokat termelnek. Böfögés formájában valamennyi el tud távozni a gyomorból, ami viszont ott marad, a vastagbélből a végbélbe kerül, ahonnan – bélmozgások, szellentések közepette – a szabad levegőbe jut.

Ha a gáz nem tud könnyen eltávozni, akkor összegyűlik az emésztőrendszerben és puffadást, diszkomfort érzetet okoz. A kisbabák különösen hajlamosak erre. „Az újszülöttek emésztőrendszere még fejletlen, ezért szervezetükben sok gáz képződik, de ez teljesen normális. A kicsik evés és sírás közben is sok levegőt nyelnek, ami szintén hozzájárul a gázképződéshez” magyarázza egy gyermekorvos. A cumisüvegből etetett kicsiknél a legrosszabb a helyzet, de a szoptatott babákat sem kíméli. Tulajdonképpen az újszülöttek többet szellenthetnek, mint a felnőttek.

A szellentés gyakorisága általában nem ad okot aggodalomra, és ha nyűgös a kisbaba, az is teljesen oké. Ellentétben a felnőttekkel, a kicsik kevésbé illemtudóan és határtalan lelkesedéssel engedik ki a bélgázt. „A babákon látszik, hogyha kényelmetlenül érzik magukat, nyugtalanok, mert a gáz feszíti őket, de normális esetben ritkán okoz komoly problémát” meséli az orvos.

„Gázos” újszülöttek: mit is tapasztalunk náluk?

Ha látod, hogy kisbabád kényelmetlenül izeg-mozog, felhúzkodja a lábait, valószínűleg bent rekedt valamennyi bélgáz, ami diszkomfort érzetét zavarja. A gyanú igazolására a legjobb, ha elsajátítasz és kipróbálsz néhány technikát, melyek segítenek, hogy a kisbaba megkönnyebbüljön.

„Ha a kicsi a gáz távozása után sokkal jobban lesz, az ékes bizonyítéka, hogy az okozta a problémát” magyarázza a gyermekorvos.

„Egyes gyerekeknél még normál mennyiségű bélgáz is okozhat kényelmetlenséget. Ez azért van, mert érzékenyek a felfúvódásra (a bél feszülése miatt). De akár nekik, akár a felnőtteknek is járhat a bélmozgás fájdalommal, eltérő módon és mértékben.

Hogyan kezeljük kisbabánkat, ha gyakran puffad, gázosodik?

Ha a kisbabádnak gyakran okoz problémát, hogy puffad, sokféleképp segíthetünk neki, hogy a gázt ki tudja engedni.

Kezdjük azzal, hogy sima felületre fektetjük a kicsit, pocakkal lefelé. Emeljük enyhén felfelé és masszírozzuk lágyan a hasat. Vagy helyezzük a hátára és próbáljuk lábaikat úgy mozgatni, mintha bicikliznének. Gyakran ezek a mozdulatok megbontják a buborékokat, mert csak egy kis extra nyomás szükséges, hogy a bélgáz kijöjjön. Meg lehet próbálni egy meleg fürdőt is, ami szintén segíthet, hogy a kisbaba megkönnyebbüljön.

Ha ezek nem segítenek, érdemes gyerekorvossal konzultálni, hogy felírjon valamilyen emésztést könnyítő szert. „Vannak gyerekek, akik jól reagálnak a simethicone tartalmú cseppekre” mondja a gyerekorvos. Egy másik lehetőség, hogy átgondoljuk, vajon mi okozhatja a gázokat, és csökkentsük a problémát okozó ételek bevitelét. A megkönnyebbülés ebben az esetben azonnal megtörténik.

Megelőző módszerek

A böfögés. Az etetés sírással, (félre)nyeléssel, falással és szopizással jár – más szavakkal sok levegőt nyel ilyenkor a kicsi, aminek a nagyobb része böfögés formájában távozik. A bent maradó többi, hosszabb utat tesz meg a beleken keresztül. Próbálj éber lenni, és böfiztesd meg a kicsit etetés közben és után, így kisebb az esélye a bent rekedő levegőnek.

A cumisüvegből etetett babák szervezetébe sokkal több légbuborék kerül. Hogy ezt elkerüld, billentsd meg az üveget, hogy a tej a cumi tetejébe folyjon. Ellenkező esetben a kisbaba sok levegőt fog nyelni, ami egyúttal több gázt is jelent. Ha tápszert adsz a kicsinek, hagyd, hogy először leülepedjen a cumisüveg aljára, mielőtt megeteted vele, mert jó sok buborék úszik fel ilyenkor a cumisüveg tetejére. A kész tápszer és a speciálisan kialakított cumisüvegek szintén segítenek a légbuborékok mennyiségének csökkentésében.

Állítsd be a szöget. „Ha eteted a kisbabát, fontos, hogy a feje magasabban legyen, mint a hasa.” tanácsolja a gyerekorvos. Tartsd a babát olyan pozícióban, ami lehetővé teszi, hogy a folyadék az üveg aljára csurogjon, a légbuborékok pedig az üveg tetején gyűljenek össze. Ha a buborékok a felszínen maradnak, a legtermészetesebb és legkönnyebb eltávozása a gázoknak böfögés formájában valósul meg.

Alaposan vizsgáld meg, miket eszik a kicsi. Bizonyos ételekről tudjuk, hogy nehezebben emészthetők és gázokat okoznak, valamint egy kicsi életében a szilárd ételek bevezetése is igen jelentős fordulat. Hogyha a kisbabád különösen nyűgös, puffad, feltétlen érdemes átgondolni, milyen ételeket adsz neki, illetve te miket fogyasztasz. A gázosodást okozó ételek (brokkoli, karfiol, káposzta, bab) az anyatejbe is bekerülnek, amik felelősek lehetnek a kisbaba problémáiért.

Aggódnom kellene a szagok miatt?

A szellentés szaga lehet az egészen enyhétől a nagyon erősig bármilyen.  A tudomány szerint az illat függ a koncentrációtól, az elfogyasztott ételtől (a rántotta szulfur illatot okozhat), a kicsi székletében lévő baktériumok típusától, mennyiségétől. Akkor érdemes csak aggodalmaskodni, ha a szag orrfacsaró, elüt minden más, eddig tapasztalt szagtól, folyamatosan gondot okoz a babának, ha láz, inkontinencia, hasmenés, kemény, alhasi fájdalom társul hozzá, nem gyarapodik megfelelően a súlya, véres a széklete vagy más hirtelen fellépő tünetet észlelsz. Ezekben az esetekben orvoshoz kell fordulni.

A gáz okoz a babának bélgörcsöt?

Könnyű felismerni a bélgörcs tüneteit: vigasztalhatatlan sírás, kőkemény pocak, vörös arcocska, megfeszített hát, ökölbe szorított kezek, felhúzott lábak. „De a szellentés csak egy tünet, nem maga az ok. A bélgörcs eredete valószínűleg az idegrendszerben keresendő” – állítja egy gyermekorvos. „Amikor a gyerekek idegrendszere jelentős átalakuláson megy keresztül, a viselkedésük is ezzel egyidejűleg változik. Az első jelentős ilyen változás a kicsik 3-4 hetes kora körül történik, amikor elkezdik egyre jobban kontrollálni hangszálaikat” – magyarázza.

Mit kezdjük a székrekedéssel?

A gázosodás kéz a kézben jár a székrekedéssel. Ez a leggyakoribb probléma, amivel a gyermek gasztroenterológián találkoznak az orvosok. De nem mindig veszik észre a szülők a figyelmeztető jeleket. A nehéz, fájdalmas székelés, heti egyszer – a legjellemzőbb tünetek, de sok gyermeknél minden nap van bélmozgás, mégsem tud minden salakanyag távozni – meséli a doktor.

„A gyerekek gyakran csak egy kis székletet nyomnak ki, ami által megkönnyebbülnek, és nem az összeset, majd azonnal szaladnak vissza játszani” – folytatja. „Ha ezt tapasztalod, küldd vissza gyermekedet még 2-3 percre, hogy minden salakanyag és gáz távozzon a szervezetéből.” Mondhatod, hogy ez olyan, mint egy vonat, amelyiknek az alagúton ki kell jönni, de nem csak a mozdonynak, hanem az összes többi kocsinak is, amik mind rá vannak kapcsolva. 

A gáz jelezhet ételallergiát?

Ha észleled, hogy sokszor nyűgös, vonaglik kisbabád és sok gáz is képződik benne az első néhány hónap során, érdemes lehet elgondolkodni, hogy ételallergia vagy intolerancia áll-e a háttérben.

Jellemző ilyenkor, hogy más, egyidejűleg fellépő egészségügyi probléma is észlelhető náluk. „Az allergiás babáknak vagy kisgyerekeknek gyakran kiütései is vannak, hánynak, lehet hasmenésük vagy vér a székletükben, valamint súlyuk sem gyarapodik megfelelő ütemben” sorolja a gyermekorvos a tüneteket.

A szellentés közbeni fájdalom is lehet a gluténérzékenység egyik tünete. A gyermekek nem születnek ezzel az immunrendszeri rendellenességgel, hanem fejlődésük során történik valami, ami előidézi, „bekapcsolja” azokat a géneket, amik ezt okozzák. Kérd meg gyermekorvosod, hogy tesztelje gluténérzékenységre gyermekedet, ha súlynövekedési problémát, egyéb nem kellemes tüneteket, hányást, krónikus hasmenést, székrekedést tapasztalsz, illetve, ha a családodban van gluténérzékeny vagy bármilyen más immunrendszeri betegséggel küzdő személy. 

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Miért jelentős fejlődés állomás a bugyborékolás a kisbabák életében? – Egyetlen buborék sem véletlen, amelyet kisbabád kifúj

Miért fújnak a babák buborékot? Amiről a szülők beszélnek… "A fejlődés üteme kissé eltérő minden gyermek esetében, de általában 4 hónapos kortól a...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Normafa Grill Terrace – kajamekka a Normafán | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Több tízezer szendvicset készített rászorulóknak az elmúlt hónapokban a Budapest Bike Maffia

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -