Mikor kezdenek el a babák mászni?

Ezt olvasta már?

Mikor kezdenek el mászni a babák?

Átlagosan a baba 6 hónapos kora körül észlelheted először annak jeleit, hogy a pici kimegpróbál valamiféle kúszó mozgást. A kicsik tíz hónapos korukra már hatékonyan mozgathatják kezeiket és térdeiket. Azonban minden baba más és más ütemben fejlődik, és néhányan csak 1 éves korukra kezdenek el kúszni. Vannak babák, akik a mászás helyett a kezük segítségével forognak körbe a popsijukon csücsülve.

Kúszásfajták

Amikor egy babát kúszni látsz, akkor nagy valószínűséggel a kezére és a térdére támaszkodva próbál haladni. Bár ez a kúszás leggyakoribb fajtája, sok más típus is előfordul:

• Kommandós kúszás: a baba laposan fekszik a hasán, és csak a karját használja a mozgáshoz.

• Sietős mászás: a baba a feneke segítségével mozog. A kicsik ilyenkor egyenesen ülnek, a lábukkal és a fenekükkel együtt mozognak.

• Hátrafelé mászás: a baba lábai segítségével a popsiján hátrafelé kúszik.

• Klasszikus csúszómászás: a baba kezével és térdével mozog.

• Rákmászás: ez hasonló a klasszikus mászáshoz, de itt a csecsemő térdeit a földtől távol tartja, és a kezével és a lábával mozog.

Néhány csecsemő ezeknek a mászásmódoknak a kombinációját alkalmazza, vagy akár saját stílust is kialakíthat, emiatt nem kell aggódnod. Az a fontos, hogy önállóan mozogjanak és minél többet.

Segíts a babának a mászásban

Amint a baba elkezd kúszni, van néhány módszer, amelyekkel ösztönözheted őt arra, hogy még önállóbb módon tegye, növelve ezzel az izomerőt.

Bátorítsd babádat, hogy feküdjön a pocakjára

Az egyik módja, hogy segíts kisbabádnak, amikor kúszni tanul az az, ha arra ösztönzöd, hogy töltsön sok időt a pocakján. Ez segít fejleszteni a karizmokat, mert kézzel fogja feltolni magát – az erős karizmok pedig elengedhetetlenek a csúszómászáshoz, amik egyúttal segíti a nyak izmainak fejlődését is. Különböző kutatások rámutattak arra, hogy minél több időt töltenek a csecsemők a hasukon, annál valószínűbb, hogy korán kezdenek el mászni.

Csalogasd kisbabádat, hogy hozzád másszon

Amikor a baba megtanul önállóan mozogni, próbálj távol maradni tőle, és csalogasd, hogy hozzád jöjjön, megérintsen. Ha sok időbe telik, akkor is legyél türelmes, mert minden baba a saját tempójában kúszik.

Átmenet a járáshoz

Amint a kisbaba elkezd rendesen kúszni, ösztönözd őt arra, hogy annyi időt töltsön a padlón és mozogjon, amennyit csak akar. Ez segít neki az izmok megfelelő fejlesztésében és teste felkészítésében a következő fejlődési fokra – a járásra. Miután a kicsi már pár hónapja kúszik-mászik, lassan észreveszed majd, hogy megpróbálja teljes magasságához felhúzni magát, és igyekezni fog egyedül elindulni, járni. Ha a baba hasi csúszómászó volt, akkor a kézen és a lábán mászhat előbb, mielőtt elsajátítaná a járást.

Ha kisbabád nem mászik

Attól, mert a kicsi nem mászik 6 hónapos és 1 éves kora között, még nem kell megijedned, különösen, ha várt idő előtt született. Sok koraszülött csecsemő fejlődése késik a korai időszakban, de ez nem adjon okot aggodalomra, mert ezek a babák nagy valószínűséggel beérik majd kortársaikat. Ezenkívül néhány csecsemő teljesen átugorja a kúszást, és karral felfelé húzva magát, elkezd járni. Tehát, ha látod, hogy a kicsi ezt teszi, annak ellenére, hogy nem mászik, akkor sincs okod aggodalomra.

Egy tanulmány szerint az sem mindegy, melyik évszakban születik gyermeked, mert az is hatással van a korai fejlődésre. A tanulmány tudósai szerint a téli hónapokban született csecsemőknél korábban fejlődnek ki a kognitív és pszichomotoros képességek, mint a nyáron született csecsemőknél. Ha azonban kisbabád 18 hónapos, és úgy tűnik, hogy egyáltalán nem mozog, akkor érdemes egy gyermekorvossal beszélni, hogy kiderüljön, mi lehet a háttérben.

Bababiztos élettér

Miután a baba elkezd mozogni, fontos, hogy az egész ház bababiztos és biztonságos legyen. Ha van lépcsőtök, akkor tegyetek zárható ajtót a tetejére és az aljára, amíg a pici nem lesz elég idős, hogy felügyelet nélkül fel és le lépegethessen rajta. Bár segíthetsz a kicsinek, amikor elkezd mászni, fontos, hogy engedd a saját tempójában mozogni.

– VIA –

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában