Miket vegyünk figyelembe, hogy a lehető legjobb napirendet alakítsuk ki kisbabánk számára?

Ezt olvasta már?

Ne becsüljük le a csecsemők nap közbeni alvásának fontosságát. „A kutatások szerint a testi és szellemi fejlődés akkor történik, amikor a gyerekek alszanak – éjjel és nappal is” – mondja Daniel Lewin, Ph.D. (a washingtoni Children’s National Medical Center gyermek-magatartás ás alvásszakértő igazgatója). Azok a kicsik, akik nap közben is szundikálnak, éjszaka is jobban alszanak, ezáltal kevésbé lesznek nyűgösek és ingerlékenyek.

Az alvásidő maximális kihasználása érdekében fontos a napirendet kialakítani és betartani. „Minél rendszeresebb a kisbaba alvási és ébrenléti ideje, lefekvése, annál valószínűbb, hogy a belső órája is zökkenőmentesen fog működni, ezáltal gyorsabban és könnyebben is alszik el” – mondja Jodi Mindell, (tanácsadó, Ph. D.)

Érdemes követni ezeket az alábbi – szakértők által jóváhagyott – tippeket a napirend kialakításához, függetlenül attól, hogy a kicsi 3 vagy 10 hónapos.

Alakítsd ki a baba napirendjét

Válassz alvásra idősávokat a kicsinek, amelyek megfelelnek az ő saját menetrendjének. „Gondold át kisbabád egy napját, és próbáld ebben logikusan elhelyezni alvásait” – mondja Deb Lonzer, szakértő. „Körülbelül egy hétig figyeld meg gyermeked, hogy az egymást követő napok hasonló mintázatot mutatnak-e. Ha igen, akkor csak kövesd a babád igényeit. Ha nem, akkor válaszd ki te az alvásának idejét.” Dr. Lonzer azonban megjegyzi, hogy az éjszakai alvási nehézségek elkerülése érdekében a legjobb mind a délelőtti, mind a délutáni alvást időzíteni.

Ismerd fel a jeleket, ha gyermeked elfáradt

Nem túl nehéz felmérni, amikor egy kicsi elfárad. „Csakúgy, mint mi, a csecsemők is elkezdik becsukni vagy dörzsölni a szemüket” – mondja Dr. Lonzer. – Ilyenkor gyakran ásítanak vagy a fülüket húzgálják. Az egyik legbiztosabb jel, amikor a babának pihenésre van szüksége: ha nyűgös lesz, és semmi sem képes felvidítani, kizökkenteni ebből.

Alváskor mindig a kiságyába tedd

„A csecsemőknek fontos, hogy minden nap a saját kiságyukban szundikáljanak, hogy felismerjék környezetüket és biztonságban érezzék magukat” – mondja Dr. Lonzer. Ez segít abban is, hogy kiságyukat az alváshoz társítsák, ami meg az éjszakai alvás szempontjából lényeges. Ha a csecsemőnek valamilyen okból a kiságyán kívül kell aludnia, vedd körül olyan tárgyakkal (kistakaró, plüss figura), amelyek a szokásos helyére emlékeztetik.

Csak akkor törjük meg a rutint, ha feltétlenül szükséges

Senki sem akar gyermeke alvási szokásainak rabszolgává válni, mégis fontos a rutin fenntartása. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem térhetünk el a menetrendtől, amikor valamilyen programot tervezünk. „Ha gyermekünk kipihent, akkor alkalmanként kihagyhatjuk a délelőtti vagy délutáni alvást egy születésnapi parti vagy kirándulás kedvéért” – mondja Marc Weissbluth gyermekorvos.

Legyen aktív a kisbabád egész nap

Az izgalmas tevékenységek és a friss levegő is fárasztják a kicsit. „Akár babakocsival mentek sétálni, akár a földön játszotok, figyelj rá, hogy mindig aktív legyen” – mondja Dr. Lonzer. A friss levegő, a színes játékok és még az ostoba játékok is hasznosak lehetnek a baba egészségére és fejlődésére.

Ne hagyd, hogy túl fáradt legyen a kicsi

Bár aktívnak maradni fontos a kisbaba számára, mégsem szabad hagyni, hogy túlfáradjanak. Gyakori probléma, amikor a baba mellett idősebb testvér is van, aki már nem alszik nap közben. „Ne felejtsük el, hogy az idősebb testvérek időnként hosszabb ideig játszanak a kisebbekkel, mint kellene” – mondja Dr. Lonzer. „Segítsünk nekik megérteni, hogy a kicsiknek több pihenésre van szükségük, mint nekik.”

Altatási tippek

Ha nehézséged vannak a baba elaltatásával, Dr. Lonzer azt javasolja, hogy fürdesd meg meleg vízben, adj neki egy kis masszázst vagy a pocakját dörzsölgesd finoman. „Valamilyen lágy, halk zene vagy monoton zaj, mint például az eső kopogása is nyugtató lehet a kicsi számára” – mondja. „A finom rázogatás vagy az ölelés is segíthet, amik ugyancsak pihentetők és élvezetesek nemcsak a kicsik, de a szülők számára is.”

A pihenőidő akkor is fontos, ha a gyermek idősebb lesz – mindkettőtök számára

Amint a kicsi hosszabb ideig alszik éjszaka, kevesebb alvásra lehet szüksége nap közben. Dr. Lonzer szerint azonban a mindennapi csendespihenő továbbra is döntő fontosságú a baba számára. „A babáknak szükségük van csendes időre – zaj és interakció nélkül – növekedésük és fejlődésük érdekében” – folytatja. „Ügyelj arra, hogy naponta legyen legalább 30-60 perc pihenőideje gyermekednek – és neked is.”

Ne engedd, hogy nap közben hosszú órákat szundítson

Nem jó, ha a csecsemő egyszerre több mint két vagy három órát alszik nap közben, mivel ez negatívan befolyásolhatja éjszakai alvását – mondja Dr. Lonzer. Óvatosan ébreszd fel csecsemődet néhány óra után, ha hajlamos hosszú szundításra.

A 2-3-4-es napirend

Sok szakértő javasolja a 2-3-4-es napirendet azoknak a csecsemőknek, akiknek két nappali szundira van szükségük. Ez úgy működik, hogy fokozatosan növeljük a nap közbeni alvások közötti időt: két óra ébrenlét az első szunyókálás előtt, három óra az első és a második szundikálás között és négy lefekvés előtt. Ami miatt érdemes ezzel próbálkozni, hogy a 2-3-4-es napirend kiszámíthatóságot hoz a szülők és a csecsemők életébe.

Fontos felhívni arra is a figyelmet, hogy ez a módszer nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő. A szülőknek mindig arra kell törekedniük, hogy megtalálják a kicsi és az egész család számára legjobb opciót. A szakértők egyetértenek abban is, hogy ez a 2-3-4 módszer a legjobb a 6 hónapos és annál idősebb csecsemők számára.

Bármilyen problémád van, fordulj gyermekorvosodhoz

Ha bármilyen kétséged, problémád adódik, beszélj gyermekorvosoddal. Minden csecsemő más, az alvási szokások is mások, sőt, is időről időre azok is változhatnak; sajnos, nincs minden gyermekre egy egyetemes használati útmutató. Dr. Lonzer szerint ne aggódjunk, kivéve abban az esetben, ha a kicsi összes alvási órája nem növekszik, vagy ha az alvás olyan fontos tevékenységeket akadályoz, mint az evés vagy a fejlődés. 

– VIa – 

2020. december 02.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában